SKANDAL: Tužilac za ratne zločine Vukčević odavao tajne Amerikancima

SKANDAL: Tužilac za ratne zločine Vukčević odavao tajne Amerikancima

25 новембра 2014

Vukcevic Vladimir 365Naše novine došle u posed zapisnika sa sastanka Vladimira Vukčevića i njegovih saradnika sa Kendalom Dejom, pravnim savetnikom u Ambasadi SAD, na kome je tužilac izneo informacije o predmetima „Lovas“, „Beli Manastir“, „Ćuška“ i „Podujevo“

Tužilac za ratne ziočine Vladimir Vuk-čević odavao je Amerikancima detalje slučajeva na kojima je radilo njegovo tužilaštvo. Vukčević se pre četiri godine sastao sa pravnim savetnicima u Ambasadi SAD u Beogradu, kojima je otkrio detalje slučajeva na kojima tužilaštvo radi i zakazao dalje sastanke sa pripadnicima američke ambasade kako bi
ih uputio u detalje tih predmeta. Prema dokumentima u koje su Naše novine imale uvid, reč je o slučajevima koji su u tom trenutku bili u istražnom postupku, zbog čega su kvalifikovani kao tajni. Sagovornici Naših tvrde da ukoliko je reč o državnoj tajni, Vukčević može da se suoči i sa optužbama za špijunažu. Naime, naš list došao je u posed zapisnika sa sastanka tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića sa Kendalom Dejom, pravnim savetnikom u Ambasadi SAD. Sastanak je održan 10. novem-bra 2010_ godine u Tužilaštvu za ratne zločine, a njemu su prisustvovali i zamenici tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković i Bruno Vekarić, zatim viša savetnica Biserka Živković i sekretar tužilaštva Bojan Lapčević, kao i pravna savetnica u ambasadi SAD Marijana Santrač.

Vukčević: Sastanci sa Amerikancima su deo redovnih aktivnosti

U izjavi za Naše novine Vladimir Vukčević tvrdi da su sastanci sa službenicima ambasade SAD deo redovnih aktivnosti tužilaštva i da su na tim sastancima želeli da obaveste međunarodne institucije u kakvim uslovima rade s obzirom na to da se bave međunarodnim krivičnim pravom. – Kao što sarađujemo sa državnim organima i Odborom za KiM, tako saradujemo i sa medunarodnim institucija-ma i organima – rekao je Vukčevič. On navodi da je pravo pitanje ko je Milovanu Drecunu dao dokumenta, do kojih su došle i Naše novine, a kojima je mahao u raznim emisijama.

Pominjan novac

Na sastanku koji je trajao 40 minuta raspravljalo se o Nataši Kandić, predsednici REKOM-a, ali je Vukčević izneo i više informacija o predmetima „Lovas“, „Beli Manastir“, „Čuška“ „Podu-jevo“. Od ova četiri slučaja, samo je predmet „Podujevo“ bio završen, dok su ostala tri u tom trenutku bila u istražnom postupku, pa su podaci o njima kvalifikovani kao tajni, s čim je Vučković, s obzirom na funkciju, morao biti upoznat. – Slučaj „Ćuška“ počeo je da se radi pre dve godine. Prikupljeni su dokazi i krenulo se u istragu 13. marta ove godine. Uz pomoć Euleksa, a na osnovu naloga Jedinici za zaštitu svedoka, svedoci su došli i tu pomoć Nataše Kandić nije potrebna – rekao je Vučković na sastanku, a zatim je američkim predstavnicima u Srbiji otkrio da je saslušano 30 svedoka. Kroz opušten razgovor o Kandićevoj, tužilac za ratne zločine otkrio je niz pojedi-nosti o predmetima u istražnom postupku, kao što je broj svedoka, odakle su oni svedočili (u jednom trenutku Vukčević pominje svedoka koji je svedočio putem video-linka). U razgovoru sa Dejom, Vukčević pominje i izveštaj Nataše Kandić, koji nije dostupan javnosti, a u kom je direktnoo napala njegovog zamenika Dragoljuba Stankovića. Zapisnik sa sastanka ne navodi šta je Dej pričao, osim da je rekao da je Fond (ne precizira se koji) za tu godinu dobio novac.

„Mi bismo želeli da znamo koliki će ulog biti u suđenjima za ratne zločine, da bismo pokušali taj iznos da usmerimo na aktivnosti koje će pomoći u postupcima“, rekao je doslovce Dej. Vukčević je pravnom savetniku Ambasade SAD odgovorio da se ne zna kojom će brzinom voditi postupci, ali da je u toj fazi pomoč Fonda minimalna.“ Spremni smo da se jednom mesečno sastanemo sa predstavnicima ambasade i da preciznije govorimo o toku svakog predmeta“, obećao je Vukčević Deju, sudeći po zapisniku sa sastanka.

Špijunaža?!

Poznati advokat Toma Fila smatra da je odavanje ovakvih informacija, pa sve i da je to rađeno uz dozvolu Ministarstva pravde, nedopustivo.

Vukčevič se žalio Kirbiju na Drecuna

Drugi dokument u koji su Naše novine imale uvid je pismo upućeno tadašnjem ambasadoru SAD u Beograd Majklu Kirbiju, u kom se Vukčević žali na napade Milovana Drecuna. Ovo pismo pokazuje da je svađa koja je izbila pre dva dana između zamenika tužioca Bruna Vekarića i poslanika Milovana Drecuna samo nastavak dugogodišnjeg neslaganja. Pismo je Vukčević uputio 16. juna 2013. i u njemu navodi da ponašanje poslanika Milovana Drecuna može da nanese štetu radu tužilaštva, a posredno i državi Srbiji.

„Ambasada SAD nije mesto gde se raspravlja o ovakvim informacijama, postoji organ UN koji je zadužen za to“, objašnjava Fila. On kaže da sumnja da je Vukčević na svoju ruku otišao u ambasadu, ali da je takvo ponašanje svakako nečuveno.

„Sumnjam da je reč o samoinicijativnom odlasku, a ako je to zaista uradio na svoju ruku, suočiće se sa zatvorom zbog špijunaže“, rekao je Fila za naš list.

Ipak, advokat Goran Petronijević smatra da ni Ministarstvo pravde ne može da izda tu vrstu saglasnosti i da se svako objavljivanje podataka iz istrage koja je u toku klasifikuje kao krivično delo.

„Ukoliko se taj sastanak održao i ako su procurile informacije o istrazi, nije reč samo o odavanju službene tajne, već i o odavanju tajne osobi koja je vezana za rad sa stranim obaveštajnim službama, odnosno o špijunaži“, tvrdi Petronijević.

(Naše novine)

KOMENTARI16 коментара

 1. miloš says:

  Ustaša....koji je slučaj otvorio gdje su Srbi žrtve ?

 2. АРТИЉЕРАЦ says:

  СТОКА , БИО МИ ЈЕ СУМЊИВ ОД ПОЧЕТКА ЈЕР НИКО НИЈЕ ОСУЂЕН ЗА УБИСТВО СРБИНА.

 3. s@Ša says:

  Više su Vukčević i Vekarić nanijeli štete Srbima nego bilo ko drugi,barem 80% naših osuđenih Srba u Hagu na tome treba da se ,,zahvali" ovoj dvojici kopilana koja su dostavljali informacije nesposobnom haškom tužilaštvu !!!

 4. Bane says:

  Tako su pustili na ,,miru,, ranije i Špegelja pa generala Perišića Dokle nas je to dovelo, poznato je. Pa sad Vekarić, Vukčević,i dr. dokle bre te špijune da plaća Narod. A Znamo vrlo dobro da je Drecun častan i pošten čovek, da ga oni sad napadaju.Znamo i slučaj napredovanja savetnice Biserke kako je preko sudije IV opštinskog suda, kad je radila na radnim sporovima.. prešla u I Okružni ,pa pregurala reizbor... pa redom dokle je dogurala, do savetnice... Sve izdajice Srbskog naroda na robiju u aps bre.Na pravi Narodni sud, da budu pored javnog tužioca savetnici za optužbu poznati advokati Fila i dr.,

 5. ISTINA says:

  šTA UHAPSITE OBESITE SKOTOVE!!!

 6. Rade says:

  Ta vest nije Nova ! To je bajata vest! Pa svi u ziemlji stbije su znali da je to americki spijun.trbalo je njega gledati i njegova izlaganja na tv prilikom hapsenja haskih okrivljenika! JA SAM IMAO UTISAK KAO DA SE TO NE DESAVA U SRBIJI , vec u hrvatskoj ili bosni neznam vec gde. GLEDAJUCI NJEGA VUCKOVICA I BRUNU VEKARICA ONI SU SE PONOSILI DICILI SE KAO DA SU NESTO URADILI VELIKO.!! Pa to nigde nema samo u srbiji srpske heroje na giljotinu to nigde nije bilo samo u srbiji. Nikad Nisam video da Niki tuzilac iz hrvatske ili kosova il turaka iz bosne da predaju Svoje borce. SAMO JE SRBIJA IZDAJNICKA SRAMOTA.A ako u srbiji ima i Malo prava ti IZDAJNICI VEKARIC I VUCKOVIC MORAJU DA ODGOVARAJU ZA ZLODELA KOJA SU UCINILI SRPSKIM BORCIMA.

 7. Славољуб says:

  Американци их ту и поставили, па је нормално да Американцима извештај подносе. Право питање је зашто Србија нема свог тужиоца за ратне злочине.

 8. Lela says:

  Kad sam ga prvi put vidjela i dobro mu proucila facu,moj utisak je bio,da UZIVA,da OSUDI ljude. Ne znam,tko sebi daje za pravo,da je takav uopce na tom polozaju i toliko dugo !!!!!! On je radio PROTIV srpskog naroda !!!!!!! Kakav sudija !!!! Treba njega na stub ,na trg i da mu NAROD SUDI,a i svima takvima na ISTI nacin !!!!!!! Davno sam i rekla i pisala,da su Srbi SAMI SEBI - NAJVECI NEPRIJATELJI i da im drugi neprijatelji NISU NI POTREBNI !!!!!!! Narode,srpski,koliki je Vas prag tolerancije ????

 9. Žikica Marković says:

  Smatram da je sazrelo vreme da se izvrši preispitivanje dosadašnjeg rada specijalnog tužilaštva za ratne zločine republike Srbije i preispita rad svakog pojedinca u tužilaštvu,posebno ljudi na najodgovornijim rukovodećim položajima.O radu svakog pojedinca posle detaljne i iskrene istrage,treba obavestiti srpsku javnost i tako uveri istu o spremnosti vlasti da i u toj državnoj, veoma značajnoj i odgovornoj instituciji nema korumpiranih državnih službenika i prikrivenih državnih neprijatelja, špijuna.Sazrelo je, i krajnje je vreme i za takvu državnu akciju.

 10. nemereviše says:

  Da su crni (Vukčević i Vekarić) -crni su.Sjetite se samo likovanja njih dvojice,zaboravismo Malovićku prilikom hapšenja Generala Mladića.Da,to je bila obaveza Srbije,ali ....... A navedite jedan razlog da je Drecun bolji od njih,svakoj čorbi mirođija.Valjda je 99.-te na Kosmetu bio kao vojni novinar,sad to predstavlja ko neko golemo herojstvo.Sam sebi kači lovorike zaa ovo,za ono,......

 11. Den says:

  Za ovu dvojicu nemam rijeci vec godinama , sa nima mi je jasno da Srbije nije briga za pocinjana ratna zlodjela nad srpskim narodom ,... Digli su ruke od RSK, KiM a jos nekako se drzi Republika Srpska , ali sa ovakvim ljudima imat ce nemilih proglema za opstanak. Srbine ne boj se neprijatelja , vec izdajica tvoga roda...

 12. 11 септембар says:

  Вукчевић и Бруно...сетимо се шта је Домагој Маргетић рекао у 'ЋИРИЛИЦИ' за ова два 'господина' у вези доказног материјала о хрватским злочинима над Србима, које им је лично уручио. Доказни материјал су проследили Загребу док они лично,односно тужилашво које они представљају није ништа предузело по том питању.Да је Домагој хтео да доказе уручи Загребу,онда би он то сам учинио.ВУКЧЕВИЋ и БРУНО су задужени само СРБЕ да ГОНЕ и испоручују Хагу.

 13. Rade Bukarar says:

  pogledajte face ne treba nikakav komentar

 14. Pingback: ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ КАЖЕ ДА ЈЕ ОВО ОКУПАЦИЈА |

 15. Pingback: ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ КАЖЕ ДА ЈЕ ОВО ОКУПАЦИЈА – Novi Standard

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u