СКАНДАЛ У БАЈИНОЈ БАШТИ: Градска власт сасекла дрва у центру!

SKANDAL U BAJINOJ BAŠTI: Gradska vlast sasekla drva u centru!

23 oktobra 2015

12179337_1504467203179902_1592550122_n1-620x330Dugo najvljivani radovi na sanaciji i rekonstrukciji glavne ulice, (tj trotoara oko nje) u Bajinoj Bašti, počeli su pre desetak dana.

Sa kišama i, reći će mnogi – kad im vreme nije. No, to je bilo jedino u čemu javnost nije bila iznenađena…U mnogo čemu drugom, „neobična“ koaliciona vlast (SNS,SRS,SPS, DSS) odstupila je od najavljivanog.

Umesto sa glavnog gradskog trga, uređenje trotoara počelo je ispred zgrade Opštine. Upravo taj „početak“ izazvao je buru nezadovoljstva u Bajinoj Bašti!

Posečeno zdravo drveće (Foto: Vladisav Biljić)

Naime, za samo par sati, radnici odabranog izvođača radova, (ZZ „Standard“) posekli su SVA stabla (njih četrdesetak) oko ulice, do glavnog trga, a u dužini od oko 300 metara!!

Tako je za kratko vreme promenjen izgled ovog pravca za ulazak u grad, mnogi kažu i njen zaštitni znak – drvored formiran pre nekoliko decenija! Stariji kažu da su pojedina stabla zapamtila i „drugi“ rat! Zatečeni, građani su uglavnom reagovali na društvenim mrežama, listom osuđujući ovu odluku vlasti…

12170631_1504467083179914_1601659215_n

Ipak, jedini koji je rešio da svojevrsnim performansom izrazi svoj stav, bio je Vladisav Biljić, slobodni umetnik iz ovoga grada..

Biljić je crvenom bojom polio desetak najvećih, visoko odsečenih panjeva iz nekadašnjeg drvoreda, a na jednom, pored zgrade SO, zapalio sveću, te i rekao nekoliko reči…

12170445_1504467339846555_1057054131_n

„Mislio sam da podnesem prijavu protiv NN lica, jer smatram da ovo nikada ne bi učinila nijedna vlast, bar ne gradu koji vodi. Neka od ovih stabala zasađena su u vreme Kraljevine, preživela Nemce, partizane, četnike i ostale vojske, pa i nekoliko ratova i država u ovo novo vreme. No, ne preživeše ovu našu neobičnu bajinobaštansku koaliciju, u kojoj su i četnici i partizani i evropejci i oni treći. Zašto sumnjam na njih? Pa eto, vidno je da ovi krvavi, to jest crveni tragovi vode ka zgradi opštine, Kaže Biljić i dodaje:

„Čudno je samo da se nisu oglasile brojne žive i mrtve ekološke organizacije, koje su godinama nicale kao pečurke, ali ne posle kiše, nego – uoči donacija. Nema ni opozicije, ali to nije ništa novo, jer su ovde uglavnom svi u vlasti, ili čekaju u redu… Zatajila je i ćuti i ona „stručna javnost“! Zar svako od ovih stabala nije zaslužilo bar pošteno „suđenje“, pa da se kaže – ti si trulo, ti dižeš trotoar, ti si pravo, ti krivo, tebe sečemo, ali evo, ovo ostavljamo!? Ovako, baš kao što se radilo i pre 70 godina sa ljudima, evo, sada se, bez suda (a motorkom) presuđuje i drveću! Čujem da je ovo samo početak radova i da će ovaj genocid nad „našim plućima“biti nastavljen, a da su i stogodišnji platani na glavnom trgu meta nekih „orlova“! Možda će deo odgovora na pitanje – zašto ovo rade – biti poznat kad seča i sadnja dođe do brojnih letnjih bašti u glavnoj ulici, pa će se videti da li će se raspored stabala praviti po ovim objektima ili će biti obrnuto… Stoga pozivam sve koji se kunu u Bajinu Baštu, pre svih one koji sede u Skupštini i trebalo bi da nas predstavljaju – da stanu na put ovom bezumlju, urade što jeste neophodno, ali i sačuvaju ono što je formirano decenijama i postalo jedno od obeležja ovoga grada!“- rekao je Biljić.

Vladisav Biljić

U svemu, mnogo je nepoznanica. Najpre – šta je predviđeno u tenderskoj dokumentaciji? Da li su konsultovane stručne stručne službe JP KP „12.septembar“, koje je zaduženo za održavanje gradskog zelenila? Šta je njihov stav? Šta je predviđeno u nastavku radova? Sve su to pitanja na koja će u narednom periodu biti potraženi odgovori, a u planu je i sakupljanje potpisa u cilju sprečavanja dalje neselektivne seče gradskih drvoreda.službe JP KP „12.septembar“, koje je zaduženo za održavanje gradskog zelenila?

Šta je njihov stav? Šta je predviđeno u nastavku radova? Sve su to pitanja na koja će u narednom periodu biti potraženi odgovori, a u planu je i sakupljanje potpisa u cilju sprečavanja dalje neselektivne seče gradskih drvoreda.

Na internetu je pokrenuta i peticija kako bi se zaustavila ova suluda seča gradskih vlasti, koju možete potipsati na ovom LINKU

Vaseljenska TV

KOMENTARIJedan komentar

  1. Radovan says:

    Neprijatno sam se iznenadio kada sam video posečen drvored.Činjenica je da je bilo stabala koja su podigla trotoar,ali bio je i veći deo koji nije narušavao trotoar i jedan deo je se mogao i građevinski rešiti.Biljić je izveo originalan performans i sa većim delom njegovog zapažanja i kritike se slažem.Danas je najbitnije ući u vlast,pa makar i trulu,makar neprincipijelnu,ali ući u vlast.Najbolji dokaz tome je ulazak SPS u lokalnu vlast.2012 SPS je mogao dobiti dobar deo od buta,a sada je zadovoljan i rebrima.Kava seča stabala.Ma dajte koga to zanima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *