СКАНДАЛ У БЛАЈБУРГУ: Хапшења због усташких капа, бискуп смиривао распомамљене усташе!

СКАНДАЛ У БЛАЈБУРГУ: Хапшења због усташких капа, бискуп смиривао распомамљене усташе!

13 маја 2017

На Блајбуршком пољуу Аустрији данас се одржава комомрација поводом 72. годишњице такозване „блајбуршке трагедије“, односно страдања заробљених припадника усташке НДХ и других Хитлерових савезника страдалих у Другом светском рату.

Скуп на Блајбуршком пољу у Аустрији одржава се под покровитељством хрватског Сабора одржати централна комеморација. Скупу присуствује и државна делегација Хрватске. У име Хрватског сабора у Блајбург су данас дошли председник Сабора Гордан Јандроковић, потпредседник Милијан Бркић, посланици Миро Ковач, Ивица Мишић, Јосип Ђакић, Иван Шипић и Златко Хасанбеговић.

Аустријска власт претходних дана више пута нагласила је да неможе да забрани одржавање скупа, али да ће бити појачане мере безбедности. До сада инцидената није било, осим хапшења старијег мушкарца због капе са усташким симболима.

– Згрожен сам што су медији прошле године писали да није било устаких обележја. Срамота ме што мора да ме чува аустријска полиција, али неко је покушао да ми скине капу с главе прошле године – рекао је за портал пре него што је ухапшен.

Није познато колико људи је допло данасу Блајбург, али медији преносе да је реч о „десетинама“.

– Сад кад се истина, упркос противљењу, пробија, покушава да се спречи нашу молитва за безимене жртве. Све вас који то тешко подносите, понизно молим да никаквим својим поступком не помогнете онима који желе да спречити откривање истине. Молим вас да се устегнете од било чега што би могло да одвуче пажњу од откривања истине о жртвама и злочинима тоталитарног комунистичког система – рекао је ђаковачко-осечки надбискуп Ђуро Хранић.

Хрватска делегација положила венце у Словенији

Претходно, хрватска државна делегација, на челу са председавајућим Сабора Гораном Јандроковићем, положила је венце на гробљу Добрава код Марибора

Хина наводи да је делегација у Словенији „присуствовала молитви и потом положила венац код споменика на којем пише ‘Мртвима спомен – живима опомена / Побијенима након 9.5.1945. / Марибор 1990′“.

Јандроковић је рекао да се на том гробљу налази „велики број жртава и да је дуг свих да их се сећају и да се утврди истина“.

– Јер без истине нема ни стварног опроста, а нација која не памти своје трагедије, она их врло често и понови – тврди он.

Према натпису на плочи, „у мају 1945. југословенске оружане снаге у Тезенској шуми код Марибора побиле су између 15 и 20 хиљада припадника оружаних снага некадашње НДХ и цивила, већином хрватске народности, који су заробљени при покушају бекства у Аустрију“.

(Блиц)

KOMENTARI7 коментара

 1. Kulak says:

  Simo Dubajić Englezima klavir,a oni njemu ustaške koljače.Pametan i mudar igrač.

 2. Zoran says:

  O cemu bre prica ovaj nadbiskup..ratovali su na strani nacista...kvislinska drzava koja je pobila ko zna koliko nevinog naroda..Bezali kazu od komunista..Bezali su oni od pravde jer su znali sta su radili i sta ih ceka a to su i dobili...I sa ovakvima mi smo delili Jugoslaviju..Trebali smo seme da im zatremo zlocinacko...

 3. Portopranco says:

  Likvidaciju ustaških zlikovaca koje su Englezi u Bleiburgu predali naredio je Josip Broz Tito,po nacionalnosti Hrvat.Likvidacije je osobno proveo Ljubo Periša,partizan iz Mandaline kod Šibenika,po nacionalnosti Hrvat, sa svojom jedinicom u kojoj su svi borci bili Hrvati iz Dalmacije.Biskup svojim perverznim branjenjem ustaša potiče mržnju Hrvata prema Hrvatima.To je to.

 4. punca says:

  Srbi 5 oktobra debelo ste se veselili što je DS došo na vlast, a DS je uhapsio Ratka Mladića . Želimo na slobodu Srpskog heroja Ratka Mladića . Živela Republika Srpska ! ***R**A**T**K**O******M**L**A**D**I**Ć*****S**R**P**S**K**I*****H**E**R**O**J***

 5. Svetislav Surina says:

  Da su te budale znale šta ih čeka, nitko od njih ne bi odložio oružje da ih partizani pobiju.Oni koji su bili ubice, nisu s epredali, već su umrli sa oružjem u rukama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u