СКАНДАЛ У БЛАЈБУРГУ: Хапшења због усташких капа, бискуп смиривао распомамљене усташе!

SKANDAL U BLAJBURGU: Hapšenja zbog ustaških kapa, biskup smirivao raspomamljene ustaše!

13 maja 2017

Na Blajburškom poljuu Austriji danas se održava komomracija povodom 72. godišnjice takozvane „blajburške tragedije“, odnosno stradanja zarobljenih pripadnika ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika stradalih u Drugom svetskom ratu.

Skup na Blajburškom polju u Austriji održava se pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora održati centralna komemoracija. Skupu prisustvuje i državna delegacija Hrvatske. U ime Hrvatskog sabora u Blajburg su danas došli predsednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsednik Milijan Brkić, poslanici Miro Kovač, Ivica Mišić, Josip Đakić, Ivan Šipić i Zlatko Hasanbegović.

Austrijska vlast prethodnih dana više puta naglasila je da nemože da zabrani održavanje skupa, ali da će biti pojačane mere bezbednosti. Do sada incidenata nije bilo, osim hapšenja starijeg muškarca zbog kape sa ustaškim simbolima.

– Zgrožen sam što su mediji prošle godine pisali da nije bilo ustakih obeležja. Sramota me što mora da me čuva austrijska policija, ali neko je pokušao da mi skine kapu s glave prošle godine – rekao je za portal pre nego što je uhapšen.

Nije poznato koliko ljudi je doplo danasu Blajburg, ali mediji prenose da je reč o „desetinama“.

– Sad kad se istina, uprkos protivljenju, probija, pokušava da se spreči našu molitva za bezimene žrtve. Sve vas koji to teško podnosite, ponizno molim da nikakvim svojim postupkom ne pomognete onima koji žele da sprečiti otkrivanje istine. Molim vas da se ustegnete od bilo čega što bi moglo da odvuče pažnju od otkrivanja istine o žrtvama i zločinima totalitarnog komunističkog sistema – rekao je đakovačko-osečki nadbiskup Đuro Hranić.

Hrvatska delegacija položila vence u Sloveniji

Prethodno, hrvatska državna delegacija, na čelu sa predsedavajućim Sabora Goranom Jandrokovićem, položila je vence na groblju Dobrava kod Maribora

Hina navodi da je delegacija u Sloveniji „prisustvovala molitvi i potom položila venac kod spomenika na kojem piše ‘Mrtvima spomen – živima opomena / Pobijenima nakon 9.5.1945. / Maribor 1990′“.

Jandroković je rekao da se na tom groblju nalazi „veliki broj žrtava i da je dug svih da ih se sećaju i da se utvrdi istina“.

– Jer bez istine nema ni stvarnog oprosta, a nacija koja ne pamti svoje tragedije, ona ih vrlo često i ponovi – tvrdi on.

Prema natpisu na ploči, „u maju 1945. jugoslovenske oružane snage u Tezenskoj šumi kod Maribora pobile su između 15 i 20 hiljada pripadnika oružanih snaga nekadašnje NDH i civila, većinom hrvatske narodnosti, koji su zarobljeni pri pokušaju bekstva u Austriju“.

(Blic)

KOMENTARI7 komentara

 1. Kulak says:

  Simo Dubajić Englezima klavir,a oni njemu ustaške koljače.Pametan i mudar igrač.

 2. Zoran says:

  O cemu bre prica ovaj nadbiskup..ratovali su na strani nacista...kvislinska drzava koja je pobila ko zna koliko nevinog naroda..Bezali kazu od komunista..Bezali su oni od pravde jer su znali sta su radili i sta ih ceka a to su i dobili...I sa ovakvima mi smo delili Jugoslaviju..Trebali smo seme da im zatremo zlocinacko...

  • milos says:

   Hrvati su imali 2 vojske ustase i komuniste .

   • DžigiBau says:

    I domobrane

 3. Portopranco says:

  Likvidaciju ustaških zlikovaca koje su Englezi u Bleiburgu predali naredio je Josip Broz Tito,po nacionalnosti Hrvat.Likvidacije je osobno proveo Ljubo Periša,partizan iz Mandaline kod Šibenika,po nacionalnosti Hrvat, sa svojom jedinicom u kojoj su svi borci bili Hrvati iz Dalmacije.Biskup svojim perverznim branjenjem ustaša potiče mržnju Hrvata prema Hrvatima.To je to.

 4. punca says:

  Srbi 5 oktobra debelo ste se veselili što je DS došo na vlast, a DS je uhapsio Ratka Mladića . Želimo na slobodu Srpskog heroja Ratka Mladića . Živela Republika Srpska ! ***R**A**T**K**O******M**L**A**D**I**Ć*****S**R**P**S**K**I*****H**E**R**O**J***

 5. Svetislav Surina says:

  Da su te budale znale šta ih čeka, nitko od njih ne bi odložio oružje da ih partizani pobiju.Oni koji su bili ubice, nisu s epredali, već su umrli sa oružjem u rukama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *