СКАНДАЛ У БОСНИ: Генерали прошли курс пакистанске војно-обавештајне службе

SKANDAL U BOSNI: Generali prošli kurs pakistanske vojno-obaveštajne službe

10 februara 2021

TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala i BIA privelo je na Horgošu sina ambasadora Pakistana u Rumuniji, koji je preko ovog graničnog prelaza u Mađarsku pokušao da prebaci trojicu migranata iz Bangladeša.

Migranti su bili u gepeku diplomatskog mercedesa, koji je koristio ambasador Pakistana u Rumuniji.Iz tužilaštva je saopšteno da je sin pakistanskog ambasadora u Rumuniji trojici migranata obećao “siguran prelaz” u Evropsku uniju, ali da je plan propao zahvaljujući srpskoj graničnoj policiji.

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost i borbu protiv međunarodnog terorizma, kaže da je reč o nesumnjivom uspehu srpskih tajnih službi i akciji čiji će pravi detalji biti označeni „strogo poverljivo“.

– Ovde nije reč o “avanturizmu” sina nekog ambasadora ili njegovoj želji da švercujući migrante zaradi “džeparac”, već o tajnoj operaciji u koju su uključeni svi segmenti pakistanske države. Koristeći se zauzetošću EU i Balkana pandemijom korona virusa, ovo je bio pokušaj da se “ispod radara” u Evropsku uniju prebace neke veoma važne osobe za pakistanske službe. Na nama je da nagađamo da li su u pitanju bili bivši visokorangirani pripadnici poražene Islamske države koji su želeli da pobegnu na Zapad, operativci neke “blek op” tajne operacije ili pripadnici nekih terorističkih organizacija.

– Nemam dileme da su svi putovali pod lažnim imenima i da nikada nećemo saznati prave identitete tih “migranata” – tvrdi Galijašević.

On navodi da je pakistanska Međugradska obaveštajna služba (ISI), trenutno jedna od pet najmoćnijih tajnih službi na svetu, kao i da je svoje aktivnosti na Balkanu, započete ratom u Bosni, intenzivirala izbijanjem migrantske krize.

– Upravo zahvaljujući pakistanskoj tajnoj službi – najveći broj nekadašnjih pripadnika Islamske države je uspeo da izbegne sudske procese i dokopa se Evrope. U toj grupi su i nekadašnji komandanti ili verske vođe, koje je još tokom rata regrutovala pakistanska tajna služba. Zavisno od značaja i ranga u Islamskoj državi, oni ne prolaze celu migrantsku rutu, već ih u EU prebacuju kao “diplomatsku poštu” ili pod drugim, izmišljenim imenima – objašnjava Galijašević.

Prema njegovim rečima, o pravoj moći Pakistana svedoči i prošlogodišnji diplomatski skandal u BiH, kada je tadašnji ministar bezbednosti Fahrudin Radončić obelodanio aferu sa lažnim turističkim vizama izdatim u Pakistanu.

– Umesto da odgovorni budu pohapšeni i smenjeni, ambasador Pakistana u BiH se pobunio i rezultat je bila – smena ministra. Pritom, BiH je sa Pakistanom sklopila sporazum o readmisiji, koji nikada nije ratifikovan – zaključuje Galijašević.

Tajni kurs u Kveti

Dževad Galijašević ističe da je Pakistan imao aktivnu ulogu u naoružavanju Armije BiH, ali i školovanju muslimanskih kadrova.

– Najmanje trojica generala Oružanih snaga BiH, od kojih su neki i dalje aktivni, pohađali su tokom rata, od 1993. do 1995. godine, u pakistanskom gradu Kveta kurs njihove vojno-obaveštajne službe, koji je prošlo više aktuelnih vođa Islamske države, Al Kaide i pokreta Al Nusra. Ministar odbrane BiH, general Sifet Podžić, završio je taj kurs kao i Halid Šeik Muhamed, glavni organizator napada na SAD 11. septembra 2001. godine – navodi Galijašević i dodaje da je Muhamed u BiH ušao sa lažnim identitetom, a zatim dobio državljanstvo BiH.

– Njegova uloga u Bosni je bila regrutovanje novih i umrežavanje starih članova Al Kaide. Praktično, sa mrežom terorista koju je organizovao u BiH, Obaveštajna služba Pakistana je iskoristila BiH za napad na Kule bliznakinje i Pentagon – naglašava Galijašević.

Moćna služba

Direktorat ISI je glavna obaveštajna služba u Pakistanu osnovana 1948. godine sa sedištem u Islamabadu. Ime službe je skraćenica od Međugradska obaveštajna služba, čija je dužnost prikupljanje ključnih informacija u vezi sa nacionalnom bezbednošću.

“Amerikan krajm njuz” proglasio je pakistansku obaveštajnu službu za najbolju i najjaču službu te vrste u svetu.

Za ovu službu prvi put se čulo osamdesetih godina prošlog veka, kada je tokom rata u Avganistanu, ISI blisko sarađivala sa CIA u obuci i finansiranju mudžahedina. Nakon pada Sovjetskog Saveza, ISI je pružio stratešku podršku avganistanskim talibanima i Al Kaidi protiv Severnog saveza tokom građanskog rata u Avganistanu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *