СКАНДАЛ У БОСНИ: Генерали прошли курс пакистанске војно-обавештајне службе

СКАНДАЛ У БОСНИ: Генерали прошли курс пакистанске војно-обавештајне службе

10 фебруара 2021

ТУЖИЛАШТВО за организовани криминал у сарадњи са Службом за борбу против организованог криминала и БИА привело је на Хоргошу сина амбасадора Пакистана у Румунији, који је преко овог граничног прелаза у Мађарску покушао да пребаци тројицу миграната из Бангладеша.

Мигранти су били у гепеку дипломатског мерцедеса, који је користио амбасадор Пакистана у Румунији.Из тужилаштва је саопштено да је син пакистанског амбасадора у Румунији тројици миграната обећао “сигуран прелаз” у Европску унију, али да је план пропао захваљујући српској граничној полицији.

Џевад Галијашевић, стручњак за безбедност и борбу против међународног тероризма, каже да је реч о несумњивом успеху српских тајних служби и акцији чији ће прави детаљи бити означени „строго поверљиво“.

– Овде није реч о “авантуризму” сина неког амбасадора или његовој жељи да шверцујући мигранте заради “џепарац”, већ о тајној операцији у коју су укључени сви сегменти пакистанске државе. Користећи се заузетошћу ЕУ и Балкана пандемијом корона вируса, ово је био покушај да се “испод радара” у Еврoпску унију пребаце неке веома важне особе за пакистанске службе. На нама је да нагађамо да ли су у питању били бивши високорангирани припадници поражене Исламске државе који су желели да побегну на Запад, оперативци неке “блек оп” тајне операције или припадници неких терористичких организација.

– Немам дилеме да су сви путовали под лажним именима и да никада нећемо сазнати праве идентитете тих “миграната” – тврди Галијашевић.

Он наводи да је пакистанска Међуградска обавештајна служба (ИСИ), тренутно једна од пет најмоћнијих тајних служби на свету, као и да је своје активности на Балкану, започете ратом у Босни, интензивирала избијањем мигрантске кризе.

– Управо захваљујући пакистанској тајној служби – највећи број некадашњих припадника Исламске државе је успео да избегне судске процесе и докопа се Европе. У тој групи су и некадашњи команданти или верске вође, које је још током рата регрутовала пакистанска тајна служба. Зависно од значаја и ранга у Исламској држави, они не пролазе целу мигрантску руту, већ их у ЕУ пребацују као “дипломатску пошту” или под другим, измишљеним именима – објашњава Галијашевић.

Према његовим речима, о правој моћи Пакистана сведочи и прошлогодишњи дипломатски скандал у БиХ, када је тадашњи министар безбедности Фахрудин Радончић обелоданио аферу са лажним туристичким визама издатим у Пакистану.

– Уместо да одговорни буду похапшени и смењени, амбасадор Пакистана у БиХ се побунио и резултат је била – смена министра. Притом, БиХ је са Пакистаном склопила споразум о реадмисији, који никада није ратификован – закључује Галијашевић.

Тајни курс у Квети

Џевад Галијашевић истиче да је Пакистан имао активну улогу у наоружавању Армије БиХ, али и школовању муслиманских кадрова.

– Најмање тројица генерала Оружаних снага БиХ, од којих су неки и даље активни, похађали су током рата, од 1993. до 1995. године, у пакистанском граду Квета курс њихове војно-обавештајне службе, који је прошло више актуелних вођа Исламске државе, Ал Каиде и покрета Ал Нусра. Министар одбране БиХ, генерал Сифет Поџић, завршио је тај курс као и Халид Шеик Мухамед, главни организатор напада на САД 11. септембра 2001. године – наводи Галијашевић и додаје да је Мухамед у БиХ ушао са лажним идентитетом, а затим добио држављанство БиХ.

– Његова улога у Босни је била регрутовање нових и умрежавање старих чланова Ал Каиде. Практично, са мрежом терориста коју је организовао у БиХ, Обавештајна служба Пакистана је искористила БиХ за напад на Куле близнакиње и Пентагон – наглашава Галијашевић.

Моћна служба

Директорат ИСИ је главна обавештајна служба у Пакистану основана 1948. године са седиштем у Исламабаду. Име службе је скраћеница од Међуградска обавештајна служба, чија је дужност прикупљање кључних информација у вези са националном безбедношћу.

“Американ крајм њуз” прогласио је пакистанску обавештајну службу за најбољу и најјачу службу те врсте у свету.

За ову службу први пут се чуло осамдесетих година прошлог века, када је током рата у Авганистану, ИСИ блиско сарађивала са ЦИА у обуци и финансирању муџахедина. Након пада Совјетског Савеза, ИСИ је пружио стратешку подршку авганистанским талибанима и Ал Каиди против Северног савеза током грађанског рата у Авганистану.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u