СKАНДАЛ У БРИТАНИЈИ – Хиљаде људи умрло због заражене крви!

СKАНДАЛ У БРИТАНИЈИ – Хиљаде људи умрло због заражене крви!

11 јула 2017

Велика Британија спровешће јавну истрагу о зараженој крви која је 70-их и 80-их година прошлог века коришћена код пацијената у Државној здравственој служби (НХС), а процењује са да је због тога умрло око 2.400 особа, саопштила је данас британска влада.

Током 70-их и 80-их година прошлог века крвни производи који се достављају НХС били су заражени вирусима, попут хепатитиса Ц и ХиВ-а, због чега је хиљаде људи добило хемофилију или друге болести, преноси Ројтерс.

Британски министар здравља Филип Ђун казао је да су многи документи јавно објављени, што је дало „свеобухватну слику догадаја и одлука донетих у то време“.

„Ипак, схватам да за оне који су погођени, ови кораци не иду довољно далеко да пруже одговоре које желе да добију о томе шта се десило. У светлу ових забринутости и извештаја о новим доказима, важно је да разумемо обим онога што се тврди и шира питања која се јављају“, рекао је Ђун у парламенту.

Kако се наводи, породице жртава биће консултоване о томе каква истрага ће бити предузета.

Према извештају посланика из 2015. године, Одељење за здравство је проценило да је више од 30.000 особа могло да буде заражено вирусом хепатитиса Ц између 1970. и 1991. године, када је Британија из САД увезла крвне производе, али да је свега 6.000 идентификовано.

У периоду од 1978. до 1985. године идентификовано је 1.500 особа са вирусом ХИВ-а.

До истраге је дошло након што су лидери свих водећих политичких партија, осим владајуће конзервативне, написали заједничко саопштење премијерки Терези Меј у коме су захтевали истрагу.

„Деценијама су особе са поремећајем крварења и њихове породице тражили истину. Уместо тога, Влада им је казала да никаква грешка нија направљена и одбијала да објави доказе о непажњи и прикривању. Kоначно ће имати прилику да доживе правду“, рекла је извршна директорка Дружтва за хемофилију Лиз Kерол.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u