СKАНДАЛ У БУЈАНОВЦУ! Албанци ЗАБРАНИЛИ „БАЛKАНСKУ МЕЂУ“ у граду где већину чине СРБИ

SKANDAL U BUJANOVCU! Albanci ZABRANILI „BALKANSKU MEĐU“ u gradu gde većinu čine SRBI

18 aprila 2019

Srpsko-ruski film „Balkanska međa“, inspirisan ratnim događajima na KiM 1999, u nedelju neće biti prikazan u bujanovačkom domu kulture, iako je bio najavljen, jer ga je direktor ove ustanove Jetmir Ismaili skinuo sa repertoara da ne bi izazvao „međunacionalne tenzije“?!

Zabrana je usledila samo desetak dana pošto je londonski Tajms naveo da film potkopava regionalni mir i pozvao na cenzuru. Međutim, malo ko je verovao da film koji prikazuje akciju ruskih specijalaca na prištinskom aerodromu neposredno posle bombardovanja može da bude zabranjen u Srbiji, i to u gradu u kome većinu čine Srbi.Zbog skandala oglasilo se i Ministarstvo kulture i informisanja rečima da sa „zabrinutošću i neodobravanjem gledaju na odluku o zabrani“.

– Takav čin je neprikladan, neobjašnjiv i politički provokativan u mesecima kada Srbija obeležava 20 godina od tragičnih zbivanja koja su našla izraz u ovom zapaženom filmskom ostvarenju – ocenjuju u ministarstvu.

Zabranom prikazivanja rezigniran je i jedan od vodećih glumaca u filmu Miloš Biković.

– Ovakvim potezom još jednom postajemo svedoci neuobičajene pojave da umetnost doživljava zabrane. „Balkanska međa“ šalje poruku o neophodnosti negovanja odnosa mira i razumevanja između Srba i Albanaca i zato želimo da verujemo da će i naši građani na jugu Srbije moći da ga pogledaju jer nikada neće postojati dovoljno dobar motiv koji opravdava zabranu bilo kog filma – poručuje Biković.

Prikazivanje je otkazano iako je postojalo veliko interesovanje publike. Nikola Lazić, urednik portala Bujanovačke, podseća da se u ovom gradu trodnevnim slavljem obeležavaju dani kapetana Lešija i da je to provokacija za Srbe.

– Svaka zabrana je glupa. Bujanovac je takva sredina gde svaka stvar, kao što je ovakav film, izaziva probleme. S druge strane, ljudi se u komentarima na našem sajtu pitaju da li je provokacija kada u tom istom domu kulture obeležavaju dane kapetana Lešija. Ako tako gledamo, onda bi i to trebalo zabraniti – kaže Lazić.

Inače, osim Ismailija, spominje se i navodna umešanost predsednika opštine Šaipa Kamberija u ovu skandaloznu zabranu. Ostalo se bez odgovora iz doma kultur, kao i iz opštine, jer se niko nije javljao niti odgovorio na mejl. Kamberijev zamenik Stojanča Arsić rekao je za Bujanovačke da nema informaciju ko je naložio zabranu, ali i naglasio kako smatra da je pogrešna.

– Rat na Kosovu je bio i prošao. Nije trebalo otkazivati prikazivanje, takve stvari samo pogoršavaju stanje – rekao je Arsić.

(Srpski telegraf)

 

KOMENTARI5 komentara

 1. Fantom iz Notre Dame ;-) says:

  Pa smenite to šiptarsko đubre, to bi se desilo u SVAKOJ zemlji.

  • Velika Metla says:

   Kad bi smeli! ŠLIHtari su im uterali strah u kosti! Hahahahahahaha.........,uzeli ŠLIHtari taktiku Jova Kapičića! Hahahahahahaha......,svaka im čast!

  • Zoran says:

   Ko d asmeni, Vucic? Jes, pa da se zameri Amerika i majci Merkel. A mozd , ne daj boze, i savetniku Bleru.

 2. milorad2 says:

  Ja opet lepo kažem da ih izgazimo tenkovima sve do prokletija, nema bre sa tom stokom ni mira ni dogovora.A što se NATO i KFOR jajara tiče oni će da ćute ko miševi u rupi.Na treba brinuti zbog njih nego lepo sledeće godine ašov na jedno rame pušku na drugo i da čistimo otadžbinu od razbojnika.Oni se i onako pripremaju da sledeće godine napadnu.Pa kada krenu da dobiju po labrnji kako treba i to SVI da idemo biće nam mnogo lakše, i lepše kad ih olupamo ko kantu. Verujte mi, pola psihoza u srbiji je od ALBANSKOG iživljavanja i osećaja kolektivne nemoći pred tim smradinama.

 3. ostrogorski says:

  Čudi me da je stabilizator AV, uopšte dozvolio snimanje tako nepoćudnog filma, koji vređa fašistička osećanja njegove krvne braće Šipaca i voljene mu Eurupe zajedno sa Angloamerima i ostalom zapadnom bagrom...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *