SKANDAL U HAGU: Gotovinu oslobodio radno nesposoban sudija

SKANDAL U HAGU: Gotovinu oslobodio radno nesposoban sudija

30 septembra 2013

dos-gotovinaJedan od članova žalbenog veća Haškog tribunala koji je doneo oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču bio je sudija Mehmet Ginaj, čija se radna sposobnost sve češće dovodi u pitanje, piše danas nemački list Zidojče cajtung.

U tekstu pod nazivom „Borba za prevlast u Tribunalu UN“, list iznosi sumnju u radne sposobnosti 77-godišnjeg turskog sudije navodeći da u Hagu više nije nikakva tajna da sudija Ginaj nije siguran na nogama i da komunicira samo pismenim putem. Novo je, međutim, kako piše list, a prenosi radio Dojče vele, da su ostale sudije o tome sada progovorile: „S Ginejom je stanje mnogo gore nego što javnost pretpostavlja, a time stvar postaje politički škakljiva“.

U tekstu se podseća na danskog sudiju Frederika Harhova koji je u mejlu svojim kolegama u julu, opisao sudiju Gineja kao „ostarelog turskog sudiju“ koga predsednik suda Teodor Meron koristi kao podršku za svoju politiku „blažih presuda“. Takođe se navodi i mišljenje jednog drugog neimenovanog sudije koji je dobro upoznat sa tim pitanjem jer „svake nedelje radi sa Ginejom“ i koji kvalfikaciju sudije Harhofa o „osterelom turskom sudiji“ opisuje kao „ulepšavanje“ stanja.

„Govorimo o tome da Ginej više nije u stanju da prati duže razgovore, da na sastancima gubi orijentaciju“, navodi ovaj izvor i dodaje da turski sudija samo prosleđuje i potpisuje materijale koje sastavljaju njegovi asistenti.

Nemački dnevnik takođe piše da predsedavajući Teodor Meron i dalje „sa sobom vuče“ Gineja sve dok mu njegovo ponašanje u donošenju presuda koristi.

„Medicinska ekspertiza o zdravlju jednog sudije moguća je jedino ako to naloži sam predsednik suda“, navodi Zidojče cajtung.

Glas sudije Gineja, koji je od 1999. godine član tribunala UN, bio je presudan i u donošenju oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

„Pri spornim odlukama upravo je njegov glas bio jezičak na vagi. Njegova odluka je bila odlučujuća i u spornoj oslobađajućoj presudi generalima Gotovini i Markaču“, piše list.

„Da sudija Ginej u petočlanom žalbenom veću nije odlučio zajedno sa američkim predsednikom suda, tada ne bi bilo ni zapanjujuće odluke 3:2 u korist oslobađajuće presude za dvojicu Hrvata“, navodi nemački dnevnik.

U članku se na kraju zaključuje da se mandat sudije Gineja završava tek 2015. godine a da ga na ostavku može prisiliti samo predsednik suda, i podseća da bi nov predsednik suda trebalo da bude izaberen sutra, 1. oktobra.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *