SKANDAL U HRVATSKOJ! Bilbordi širom zemlje, po „PAVELIĆEVOM RECEPTU“ bi da pokrštavaju Srbe

SKANDAL U HRVATSKOJ! Bilbordi širom zemlje, po „PAVELIĆEVOM RECEPTU“ bi da pokrštavaju Srbe

29 avgusta 2021

Na osamdeset mesta u Hrvatskoj postavljeni su veliki plakati na kojima fantomska „Udruga hrvatskih pravoslavnih vernika“ uoči popisa stanovništva „pokrštava“ Srbe i sugeriše da se izjasne kao Hrvati, pravoslavci i pripadnici nepostojeće Hrvatske pravoslavne crkve.Jedan od bilborda osvanuo je u Rijeci, a ostaje pitanje ko je uopšte prihvatio da postavi plakate tog sadržaja, pogotovo što se radi o udruženju koje nigde nije registrovano. Na posteru stoji „Popis stanovništva 2021“, a ispod su tri kvadrata, kao na popisnom listiću, i sva tri su štriklirana, a pored stoje odrednice „Hrvat“, „Pravoslavac“, „Hrvatska pravoslavna crkva“. Da apsurd bude veći, na plakatima je i nepostojeći grb nepostojeće Hrvatske pravoslavne crkve, koja je delovala u Pavelićevoj NDH.

Inače, minimalna cena za iznajmljivanje bilborda je oko 300 evra.

Zasad reakcija u Hrvatskoj nema i niko se nije oglasio ni objasnio kako je moguće postavljati plakate sa krajnje provocirajućim i uznemiravajućim sadržajem, a da niko zbog toga ne odgovara.

Početak je to pritiska na Srbe u Hrvatskoj uoči popisa koji počinje 13. septembra. Na desničarskim televizijama gostuju i opskurni likovi poput izvesnog Gorana Macure koji se predstavlja i kao inicijator osnivanja „Hrvatske udruge pravoslavnih branitelja“. Na društvenim mrežama taj Macura pozdravlja ustaškim pozdravom „Za dom spremni“, a Srpsku pravoslavnu crkvu predstavlja kao instrument velikosrpske politike. „Hrvatska neće da bude u potpunosti samostalna država dok se ne obnovi Hrvatska pravoslavna crkva“, poručuje Macura.

– Rekao sam „ne“ Martiću kada su mi šibenski Srbi krajem devedesetih nudili oružje i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci, imam 1.000 dana na bojištu, a zbog Srpske pravoslavne crkve nemam čak ni na pogrebu pravo na počasni plotun – opisuje svoju prošlost Macura koji se predstavlja kao ratni veteran 113, šibenske brigade HV-a i osnivač ovog udruženja koje zvanično i ne postoji.

Inače, pripadnici te nepostojeće organizacije tvrde da ono postoji od 10. septembra 2010. i da im je cilj da se „slobodno kao Hrvati izjašnjavaju vernici koji su pravoslavci“. Iako nisu registrovani, navodno izdaju časopis „Hrvatski pravoslavac“.

Poziv SNV

Uoči popisa aktivno je i Srpsko narodno veće, pa su na mnogim mestima i bilbordi na kojima SNV i srpske organizacije pozivaju Srbe da učestvuju u popisu stanovništva.

Pavelićev „Izum“

Takozvana Hrvatska pravoslavna crkva nastala je u ideologiji ustaškog zločinca Ante Pavelića koji ju je lično osnovao 1942. godine. Na čelu joj je bio mitropolit novomoskovski Germogen, emigrant iz Rusije, a tu crkvu niko nije priznao. Radikali koji je danas pokušavaju „obnoviti“ rade to bez ikakvih posledica, jer institucije u Hrvatskoj naprosto ne reaguju.

KOMENTARI13 komentara

 1. rade n says:

  Pametni ljudi jacaju hrvatsku naciju.To je legitimno,da Hrvat ispoveda pravoslavnu veru.Sto Srbi kazu da je srbin samo onaj koji je pravoslavac to je nas problem.Zasto mi nemamo strategiju da su Srbi I muslimanske I katolicke vere to treba da pitamo Nas!A zato Canak I ostali izdajnici prave od Srba naciju vojvodjanin.Nacija je onoliko jaka I velika koliko je narod drzavotvoran I koliko njegova intelektualna elita I crkva imaju drzavotvornu strategiju.

 2. milorad5 says:

  neko se ozbiljno sprda sa lijepom,samo je pitanje KO,ali s obzirom na to da bilbord neko mora da plati i naruči i pri tome da se propagandna firma odluči uopšte da postavi tako nešto na bilbord,neko jako MOĆAN se sprda sa lijepom.Toliko moćan da moraju da ćute,jer sasvim je izvesno da ustaše NE BI ovo radile.Njima su draži mrtvi srbi koje mogu da pljačkaju a nikakva "pravoslavna crkva" ne može da postoji kod njih, u rupi gde treba da stoji mozak.

 3. Karital says:

  Eto, to se već odavno dogodilo Hrvatima u Vojvodini.Došao red i na pravoslavne Vlahe poput Macure, da postanu pravoslavni Hrvati.

 4. Ovcoizovani covid idioti says:

  Klerofasisticka katolicka crkva je i dalje u srednjem veku. Divljaci nekulturni to su hrvatijanci. Srecom ta gamad izumire vrlo brzo, to je drzavica starkelja, jos sad i dr.Pfizer ce ih prilicno razrediti.

 5. Zoran says:

  Ne vidim sta je problem ovde.

  • Ivke says:

   Zalosno je to sto nevidis

 6. doktrina soka says:

  STARA PRICA,KOJA TRAJE VEC VEKOVIMA,DIKTIRANA IZ VATIKANA, VEKOVNI RIBARI...LOV NA DUSE,PA TKO SE UPECA UPECA.

 7. Miroslav says:

  A jel isto kažu da su Hrvati u Srbiji Srbi Katolici ili ipak da su Hrvati Katolici.

  • Duca says:

   Najzad se neko setio da postavi pravo pitanje. Naravno, reciprocitet nije dozvoljena reč u hrvatskoj, bar ne ide u kompletu sa srbin, pravoslavac i slično.

 8. Dalmacija says:

  Na ovim bilbordima samo treba promijeniti 2021. godinu u 1941. i sve ce biti autenticno. Inace, svim Srbima predlazem da se sami popisu putem e-gradjani koristeci token banke koji se koristi za internet bankarstvo. Tko ne koristi moze dobiti ePass u Fini. Pozivam mlade Srbe da pomognu starijima koji nisu informaticki vjesti da se tako popisu. Iako ce nas na ovom popisu biti oko 3% ne dozvolimo da nas strah pobijedi. Budimo dostojni nasih predaka.

 9. Dragan Pik-pantalon says:

  Autor teksta bi trebao da zna da nije moguće ponovno pokrštavanje osim kod baptista.

 10. Srbija cveta says:

  Po ovom popisu u Kroaciji ima dva puta više Srba od Kroata, dakle šta? Tamo su sve Srbi i to malo Kroata su izvorno više Srbi nego šta drugo. Kroati su na karo kockice, što je u Kraljevini Srbije značilo da su vazalna banovina odnosno pokrajina Srbije.

 11. petrovgrad says:

  Mi Srbi, imamo sve manje problema sa Hrvatima, skoro milion problema manje od kada je Hrvatska ušla u EU, jer je toliko Hrvata otišlo u jednom pravcu. Jedan Hrvat manje u Hrvatsku, jedan problem manje za Srbe. Te nove rubrike na popisu po veri, po zavičaju, po regiji, to je sipanje iz šupljeg u prazno. U Hrvatskoj je od 1991 do sada iseljeno, proterano,napustilo ili kKO GOD HOĆETA skoro 40% stanovništva. Mogu da šteluju podatke koliko hoće, ali u Hrvatskoj nema više od 2,5 miliona stanovnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *