СКАНДАЛ У ХРВАТСКОЈ: Словенцима две трећине Пиранског залива?

SKANDAL U HRVATSKOJ: Slovencima dve trećine Piranskog zaliva?

23 jula 2015

zoran milanovic_620x0Hrvatska će proveriti informacije o dogovaranju sudija u arbitražnom veću koje odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu u vezi sa Piranskim zalivom s predstavnicom slovenske vlade, rekao je u premijerHrvatske Zoran Milanović.

„Ministar spoljnih poslova i potpredsednica vlade je imalakonferenciju za štampu koju smo detaljno uskladili tako da znam što je rekla i nemam tome što oduzeti ili dodati. To je zabrinjavajuće…Proverićemo to onim metodama koje nam stoje na raspolaganju i zaštititi državne interese… Moguće je da je reč o nekakvoj greški, ali ako nije, znaćemo da zaštitimo svoje nacionalne interese“, rekao je Milanović novinarima za vreme obilaska gradilišta novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ).

Slovenci, sa druge strane, nisu želeli da komentarišu navode hrvatskih medija.

„Ne želimo da komentirišemo provokacije iz Hrvatske“, poručila je Simone Drenik iz slovenskog ministarstva spoljnih poslova, dodavši da će o svemu obavestiti Arbitražni sud, prenosi portal Siol.net.

Iz slovenskog ministarstva spoljnih poslova poručuju da se u hrvatskim medijima i političkim krugovima već odavno spekulira o konačnoj odluci Arbitražnog suda. Naglašavaju da se Slovenija čitavo to vreme, kao stranka u postupku, suzdržava od bilo kakvih akcija ili izjava koje bi mogle ugroziti rad suda, piše hrvatski portal „Indeks“.

Sličan je stav i profesorke na Pravnom fakultetu u Ljubljani Vasilke Sancin koja je izjavila „da se radi o novinarskoj patki kakvih je dosad bilo mnogo“. Sancin je učestvovala u izradi slovenskog memoranduma o granici s Hrvatskom.

„Mogla je i Slovenija da objavi kako ima naznaka da se hrvatska strana dogovarala s nekim od arbitara. Hrvatska bi strana, u slučaju da ima dokaze o saradnji s arbitrima, vrlo brzo rešila stvar“, kaže Sancin, i dodaje kako novinski napisi nisu dovoljan temelj za optužbe.

Večernji list je, međutim, objavio je i audio snimke koje dokazuju da je Drenik komunicirala sa slovenskim predstavnikom u Arbitražnom sudu Jernejem Sekolcem. Ministar spoljnih poslovaSlovenije Karl Erjavec zbog toga je prekinuo godišnji odmor u Francuskoj, aslovenski medijispekulišu da će Drenik i Sekolec morati da odstupe. U tom slučaju bi se arbitraža mogla da se nastavi i u sastavu Arbitražnog suda, bez slovenskog predstavnika.

No, mnogo više slovenske medije zanima činjenica da je zagrebački dnevni list došao u posed audio zapisa privatnog telefonskog razgovora između Drenik i Sekolca. Stoga je slovenski član u Evropskom parlamentu Ivo Vajgl poručio da treba ispitati delovanje hrvatskih obaveštajnih službi na slovenskom teritoriju, dok bivši ministar za promet Marko Pavliha smatra kako je ova afera dokaz da hrvatske tajne službe prisluškuju slovenske funkcionere i tako im krše ljudska prava.

Erjavec, koji je u Francuskoj na godišnjem odmoru, a kako prenose hrvatski mediji, rekao je povodom tvrdnji o arbitraži da je to „glupost“, a stvar povezuje sa atmosferom u Hrvatskoj pred predstojeće parlamentarne izbore.

„To je glupost i deo izborne kampanje“, kazao je Erjavec.

Slovenski ministar spoljnih poslova i u svojim je nedavnim istupima o arbitražnom postupku i navodnom kašnjenju objave arbitraže izlazio s tvrdnjama da se to događa zato što je u Hrvatskoj odluka arbitraže važno političko pitanje koje će imati težinu pred odlučivanjem birača kome dati svoj glas na izborima i da je to „vruća tema“ među hrvatskim strankama.

(Večernje novosti)

KOMENTARI14 komentara

 1. Splićo says:

  Neka! Treba ispaštati svatko tko je dovoljno glup i dozvoli da ga drugi prevare. Hrvatska vlada je dobro znala da su Slovenci 160x veće gube od Srba. Srbi su barem iskreni pa kažu što im je na umu i s njima se zna uvijek na čemu si, što se cijeni, a Slovenci su podmukli gadovi.

 2. Dux says:

  @ Splićo Hahahaha, ispravka: Hrvati kao TI su najveći gubavci-ne Slovenci :) Oni su ovim pokazali samo još jednom koliko su pametniji od vas poltronskih retarda! A i mi Srbi cenimo kod takvih Hrvatskih idijota poput tebe, kakav vam je obraz-ka od đona! Koliko god tebe čovik j**e U MOZAK, tebi nikad dosta žurke-strašno, al za svaku pohvalu, haha! A sad, aj pali ća-imaš čitat nastavak Ružinih lezbiskih memoara ''Kroz lip Jadran i moj motoguz'' na palubi barke ''Mi Smeća'' :)

 3. Splićo says:

  @Dux Pravi se javio. haha Hrvati su napravili totalne idiote od Srba, preveli ih žedne preko vode, kao pravu magarad i ostvarili sve preko vaših leđa. Takve budale kao što ste vi, svijet još nije vidio. Nema tko vas ne jebe u mozak. Svakome služite za sprd. :-D

 4. Dux says:

  @ Splićo, Auuuu pogodilo te jel, susid??? Hahaha, evo retardinjo se dozva.....Ma, nije prošlo ni po ure, evo već si doša po još jednu turu, hahahaha........žao mi te, stvar!!! Jer od te tvoje bolesti NEMA LEKA-SAMO GAŽENJA!!! Šta, nije ti bilo dosta pa si doša po još jednu lekciju??? Hahaha, ko je koga preveo žedne preko vode, hrtiću crni???? Igleda da si se ti kite najea dobro pa su ti se svi lončići pojebali, hahahaha!! Izgubia spor oko vode, a NAS VI žedne preko nje preveli, hahaha, bogu plakati s tvojim komentarima susid!!!! Auuu, ma da li je moguće da se tebi toliko stvari razjebalo PO MOZGU????? Hahahahaha, pa kada voliš toliko drndanja, evo da ti pojednostavim: Juče smo vas MI jebali! Danas vas jebu Slovenci, a sutra CILA EUROPA......hahahahaha :) Ovde Splićo se samo mi sladimo tebe, i tvojih biserskih tvrdnji!!! Daj pali pacijentu-eno mati zove na srdele i gra :)

 5. Splićo says:

  @Dux Uhvatila te nervoza, ha? Samo ti kmeči. :-D

 6. Dux says:

  @ Splićo Migrena susid, migrena!!!!-Otkida me glava od tvog cmizdrenja :)

 7. Splićo says:

  @Dux Kme... kme... hehehe

 8. Dux says:

  @ Splićo Hahahaha, ajme meni a smišan si kolko si i bolesan!!! A to valjda u tvom svitu ide jedno uz drugo :) Ali nemoj čekati dugo-opet na dođi na terapiju!!! I budi bez brige-bit će ti bolje za jedno 15 godina :)

 9. Splićo says:

  @Dux Samo ti kukaj. Poraženim jadnicima samo to preostaje. Gušt mi je čitat tvoje cmizdrenje. Prava si plačipička. :-D

 10. Dux says:

  @ Splićo, Pa ko plače pederčino bolesna????!! Hahahahahahahahahahahah.....SMEJEM TI SE IZ ZADOVOLJSTVA :) Smešan si ovčurino blentavo-pojebana, kapiraš????? Ili to opet moram da ti ponovim na hrvatskom, jer srpski ne znaš da čitaš??? Kod tebe je plakanje i smejanje jedno!!! Ahahahahah, e pa ima razlike retardu!!! Učili su te valjda toliko u bolnici??? Zadovoljstvo je tebi pičketini i umobolnik, čitati kako ga neko JEBE???!!! Ma dobar si ti-za potpalu :)

 11. Splićo says:

  @Dux Curice, al si dobila mengu? Djeluješ mi nervozno. :-D

 12. Dux says:

  @ Splićo Ma jok buljice! Al' izgleda da si se ti nagutala dosta-zato se smeškaš!!!!! Aj'd sad na podoj........slutim....kme, kme, kme...hahaha :)

 13. Splićo says:

  @Dux Izvadi prvo ku*ac iz usta, slabo te razumijem.

 14. Dux says:

  @ Splićo Pa onda kockice, ne daj da te trpaju u uši..hahaha!!!!! Za sada u bulju i usta, a kada dođe transformacija...e tada može i cila Torcida da te k*ra di god ti srce poželi....onako zverski....haha

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *