СКАНДАЛ У ЈЕРУСАЛЕМУ: Макрон избацио израелске полицајце из цркве! (ВИДЕО)

SKANDAL U JERUSALEMU: Makron izbacio izraelske policajce iz crkve! (VIDEO)

23 januara 2020

Francuski predsednik Emanuel Makron izbacio je pripadnike izraelske policije iz crkve Svete Ane u starom delu Jerusalima.

Snimci incidenta prikazuju vidno ljutitog Makrona koji poziva na poštovanje pravila u crkvi koja je, po međunarodnim pravilima, francuska teritorija.„Svi savršeno dobro znamo pravila. Ne sviđa mi se ono što ste uradili preda mnom. Izađite napolje„, rekao je Makron, ali je ostalo nejasno šta je izazvalo njegovu oštru reakciju.

Na snimku se vidi kako se Makron obraća pripadnicima izraelske policije rečima da su odlično obavili posao u gradu i moli ih da poštuju pravila koja postoje vekovima, pa francuski mediji pretpostavljaju da je sam ulazak izraelskih bezbednjaka razlog njegovog negodovanja.

Sličan incident dogodio se 1996. godine prilikom posete tadašnjeg predsednik Francuske Žaka Širaka kada su pripadnici izraelskih snaga bezbednosti, koji su nosili oružje, sprečavali Palestince da priđu Širaku.

„Dosta mi je ovoga. Šta želite, da se vratim nazad u avion i odletim u Francusku? Da li to želite?“, rekao je tada Širak izraelskoj policiji. Tadašnji premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da je povećano obezbeđenje nužno nakon ubistva izraelskog premijera Jicaka Rabina godinu dana ranije.

Makron u Jerusalimu učestvuje na Petom svetskom forumu o Holokaustu, koji se održava danas i sutra.

KOMENTARI8 komentara

 1. petrovgrad says:

  To se Srba ne tiče. Mi smo Francuzima isplatili u zlatu do poslednjeg dugmeta na vojnoj iniformi i čauri pomoći u prvom svetskom ratu. Ostali smo dužni Italijanskim ladjama koje su spasile srpsku vojsku. Naravno pod diktato Ruskog cara.

  • Kosovac says:

   Tiče se Srba, tiče. Tiče se i ostalih naroda. Najviše se tiče Pravoslavaca. ……….Treba samo prihvatiti saznanje o Krstaškim ratovima, dalje će se samo kas'ti. ……….Izraelski policajci su skrnavili sorošoidni obred koji je Makron izvodio, normalno je da je Makron onda izgubio živce.

  • Z12 says:

   Makron brani svaki metar francuskog tla, i kad je u pitanju crkvena imovina, a mi? Kako se mi odnosimo prema našim svetinjama, a pogotovo kako se odnosimo prema našim ugroženim ljudima?

 2. Za Srbiju says:

  Zašto bi ovo bio skandal? Zato što čovek drži do reda i pravila?!!

  • Pera says:

   Kad su podigli cuvenu francusku revoluciju sa rotsildovim parama, vikali su dok su lomili po crkvama i krali relikvije : slobodni smo, nema Boga, usput su ispekli i pojeli jednog francuskog konjanika ! red i pravo ! Kad je krenula dekolonizacija, jedino francuzici su dali samostalnost svojim kolonijama, al uz uslov da placaju porezu i danas dan ! Red i pravo. Ako hoces da komentarises, moras mnogo toga da naucis ! Uzput, posle osvajanja i silovanja duz obale Jadrana za vreme napoleonskog pohoda, zarazivali su narod sifilisom i od tada ta podrucja zovu sifilis francuzicom !

   • Pera says:

    Ima jos za dodatak o redu i pravu francuza. Organozovali su najveci genocid u novijoj istoriji. Naoruzali su Hute koji su pobili milion Tutsa u Ruandi 1994 godine !

 3. persida says:

  Cekajte malo, francuska crkva u Jerusalimu je po medjunarodnom pravu francuska teritorija, a srpske crkve u Crnoj godi su Milova teritorija. Kako to da se medjunarodno pravo ne odnosi i na Crnu goru?

  • persida says:

   ipravka: ...u Crnoj gori...…...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *