СКАНДАЛ У НАТО АЛИЈАНСИ: Словеначки специјалци нису прошли тест НАТО

SKANDAL U NATO ALIJANSI: Slovenački specijalci nisu prošli test NATO

21 februara 2018

Elitna 72. brigada slovenačke vojske nije položila test borbene gotovosti NATO što je izazvalo sumnje u to da li Slovenija može da ispuni svoje obaveze prema Alijansi, pišu danas slovenački mediji.

Kako prenosi STA pisanje portala 24ur.com, 800 vojnika 72. brigade obrukali su se tokom vežbe za osposobljavanje u skladu sa standardima NATO na poligonu Poček prošle nedelje.

Predstavnici NATO koji su ocenjivali borbenu gotovost vojnika u pet oblasti, dali su im prelaznu ocenu samo u jednom polju, uprkos tome što su vojnici trenirali 18 meseci u Sloveniji i inostranstvu.

Televizija POP-TV navodi da je ono što su saveznici mogli da vide na Počeku više podsećalo na prvoaprilsku šalu, prenosi „Jutarnji list“.

„Vojnici prema metodi CREVAL NATO saveza nisu znali da manevrišu u prostoru, oprema koju im je osiguralo ministarstvo obrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali đonovi, a više je vojnika zbog promrzlina potražilo pomoć sanitetske službe i lekara“, navodi ova televizija.

Mediji prenose da se sada postavlja pitanje da li slovenački vojnici mogu da učestvuje u međunarodnim operacijama posle aprila s obzirom da se pokazalo da oni neće biti borbeno spremni do tada.

STA navodi da se očekuje da će vojska narednih dana komentarisati ishod vežbe.

Probleme u komunikaciji sa generalštabom i nekim generalima potvrdila je ministarka Andreja Katič, rekavši za POP-TV da je tek iz medija saznala detalje o rezultatima provere bataljona iz Maribora koji je ucestvovao u proveri borbene spremnosti za kopnene snage u okviru NATO, te da o lošim rezultatima nije na vreme informisana i da je zbog toga ogorčena i zabrinuta.

KOMENTARI6 komentara

 1. Miraš says:

  Moguće je da su i izsabotirali test NATO jer Janezi su uvek bili dobri izvlakači i još bolji probirači. Neće oni da se nadju na granicama Rusije, u Avganistanu, itd. itd.

 2. Ainu says:

  od medjunarodnih operacija janezi se najbolje snalaze u Guči.Mada im je i tamo orijentacija isto slaba, naračito posle treće ture. Vojsku imaju samo narodi koji su viteški izvojevali svoju državu.Oni koji su je "dobili", lako će je i dati.Podmukli, dvolični, krvoločni. nemaju šanse od Boga.

 3. Rade says:

  20 iz 72. SRPSKE protiv tog bataljona...nebi slovenci znali ni šta ih je snašlo...

 4. Milutin says:

  Treba da budu ubice ko ovi iz trule amerike a da bi to bili moraju da se drogiraju jer drugačije nemogu da budu ubice za potrebe pljačkaša i naručilaca ubistava po celom svetu iz trule amerike.

 5. Zoran says:

  Ali prosli test homo tolerancije.

 6. triglav says:

  neće biti ništa od rata ... ali ipak treba im priznati: trudili su se, da prođu test.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *