СКАНДАЛ У ПРАГУ: „Алах акбар“, „Смрт вам је близу“ на православној цркви (ФОТО)

SKANDAL U PRAGU: „Alah akbar“, „Smrt vam je blizu“ na pravoslavnoj crkvi (FOTO)

29 aprila 2017

Foto Tanjug,Čedomir Petarić

ALAH Akbar! Smrt vam je blizu! Satanisti! – grafiti su, koji su u noći između četvrtka i petka, osvanuli na pravoslavnoj crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Pragu.

Prema rečima protojereja Srđana Jablanovića, starešine hrama, sumnja se da ovo nije delo jednog čoveka, već da ih je bilo više.

– Ovo što se dešava je neverovatno za Prag – kaže protojerej Jablanović. – Čovek je došao u crkvu, klanjao se, zapretio našoj prodavačici cveća Tamari, pominjao je naša imena, vikao „Svi ćete goreti u paklu“… Kažu mi da je govorio odlično češki i ruski. Prvo je on pretio, policija ga je odvela, a čuo sam da su ga ubrzo pustili. Potom su u petak ujutro osvanuli grafiti.

Naš sagovornik ističe da je moguće da se radi o osobi muslimanske veroispovesti. On dodaje da je u Češkoj zanemarljiv broj muslimana i da su ovakvi incidenti retkost. Crkva je nastavila sa radom, a majstori već pokušavaju da prekreče natpise.

U hramu su pohranjene kosti 131 srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata, a ono što je manje poznato je da u kripti crkve centralno mesto zauzima krst posvećen kralju Aleksandru Karađorđeviću, u čijem dnu se čuva deo košulje natopljene krvlju prilikom atentata u Marseju.

Inače, ovaj hram su 1925. godine, podigli ruski emigranti, koji su pobegli posle Oktobarske revolucije.

Značajan udeo u podizanju crkve imali su Srbi, pre svega kralj Aleksandar Karađorđević, koji je i novčano pomogao. On je obilazio ovu crkvu kad god je dolazio u Prag i poklonio joj je najveće zvono koje i danas zvoni. Ova svetinja centar je okupljanja pravoslavnih ljudi u Češkoj, posebno u prestonici Pragu.

ZA VASKRS BILO 3.000 LJUDI

Crkva uspenja presvete Bogorodice je otvorena svaki dan, što je retkost u Češkoj, gde se obično služi liturgija nedeljom, a ostalim danima su hramovi vrlo često zatvoreni i nisu vernicima stalno dostupni kao kod nas.

Nedavno, za Vaskrs, u crkvi je bilo čak 3.000 do 4.000 ljudi. Interesantno je da su tu sahranjeni i prvi češki premijer Karl Kramarž, Franc Kafka… Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Pragu bila je pod jurisdikcijom SPC do 1947. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *