SKANDAL U SAD: Najveća američka banka radila kao Jezda i Dafina

SKANDAL U SAD: Najveća američka banka radila kao Jezda i Dafina

9 januara 2014

J p Morgan Bank„Džej Pi Morgan Čejz”, najveća američka banka sa ukupnim kapitalom od 2.500 milijardi dolara, pretrpela je još jedan udarac na svoju reputaciju posle nagodbe sa federalnim vlastima po kojoj će platiti ukupno 2,6 milijarde za svoje učešće u najvećoj finansijskoj prevari u američkoj istoriji.

Reč je o „ponzi” (piramidnoj šemi – nama dobro poznatoj po sličnim koje su izveli antijunaci naše tranzicije Jezdimir Vasiljević i Dafina Milanović) koju je više od dve decenije, od 1968. do 2008,  sprovodio Bernard „Berni” Mejdof (75), koji izdržava kaznu od 150 godina zatvora, na koju je osuđen u martu 2009, posle priznanja krivice po svih 11 tačaka optužnice.

Nekoliko federalnih regulatornih agencija „Morgana”, gde je Mejdof održavao primarni račun svog prevarantskog poduhvata, terete da je žmurio pred očiglednom piramidnom operacijom, čiji je princip da se rani investitori isplaćuju ulozima potonjih. Mejdof je naime poslovao kao investicioni fond koji oplođava novac svojih klijenata, a u stvarnosti uloge je samo premeštao sa jednog mesta na drugo, dok se piramida nije srušila.

Na taj način je ojadio na hiljade malih i (pogotovo) velikih investitora, a među onima koji su naseli bile su i mnoge slavne ličnosti poput režisera Stivena Spilberga, glumaca Džona Malkoviča, Kejvina Bejkona i Ume Turman, zatim TV voditelj Leri King, bivši guverner Njujorka i „šerif” Volstrita Eliot Spicer i drugi.

Svi oni su ukupno uložili oko 150 milijardi verujući šarmantnom Mejdofu, koji je poverenje koje su mu pokazali poznati koristio kao mamac za druge, podjednako pohlepne i lakoverne. U momentu kada je uhapšen, imao je 4.500 ulagača, a u svojim knjigama saldo od 65 milijardi, dok je na računima bilo samo oko 300 miliona, od toga 243 na onom kod „Džej Pi Morgana”.

Banka je formalno prekršila zakon o sprečavanju pranja novca i onaj koji finansijskim institucijama nalaže da vlastima prijavljuju sve sumnjive transakcije.

Odbrana „Džej Pi Morgana” bila je da nijedan njen zaposleni nije voljno pomagao u ovoj prevari, dok dokumenta pokazuju da su se neke crvene lampice ipak palile, što je menadžment ignorisao. Banka je u svakom slučaju imala direktan uvid u protok na Mejdofovom računu.

Svota koju će „Morgan” morati da plati neće moći da bude knjižena kao poreska olakšica, a ovo inače nije najveća globa koja mu je razrezana. Od ukupno 17 kaznenih milijardi iz prošle godine, najveća je nagodba od 13 milijardi sa Ministarstvom pravde i Federalnom agencijom za finansiranje stanova, zbog „trulih” hipotekarnih obveznica koje su prodavane na finansijskom tržištu.

Sve globe „Džej Pi Morgan” je platio kao pravno lice, uprkos starom pravilu da krivična dela ne vrše banke, nego bankari. Nijedan njegov menadžer naime dosad nije udaren po sopstvenom džepu.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *