СКАНДАЛ У СУБОТИЦИ: Емитовали нумеру Томпсона на радију

SKANDAL U SUBOTICI: Emitovali numeru Tompsona na radiju

28 decembra 2018

NA talasima Radio Subotice, u okviru redovnog muzičkog programa, u četvrtak je emitovana numera kontroverznog hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona „Moj Ivane“. Hrvatski kantautor poznat je po ekstremno desnim istupima, a već godinama je glavna zvezda na svim priredbama posvećenim progonu Srba, čiji je zaštitni znak – ustaška simbolika i veličanje NDH i akcije „Oluja“.

Sporna numera puštena je na „Novogodišnjem maratonu“, u okviru kog se emituju hitovi narodne muzike i prenose želje, čestitke i pozdravi slušalaca. Deo Subotičana smatra skandalom što je na jednom gradskom mediju puštena pesma čoveka koji javno propagira ustaštvo.

Među onima koji su javno digli glas da je skandalozno što Tompson ima prostor u etru jednog radija u Srbiji je Branko Ćirjaković, član „Slobodarskog pokreta“, koji traži javno izvinjenje.

– Tražimo da čovek koji je pustio pesmu dobije otkaz, a da se uprava Radio Subotice, u udarnom terminu, i na internet-stranici i društvenim mrežama javno izvini Srbima, Romima i Jevrejima. Ukoliko se to ne desi podnećemo krivičnu i prekršajnu prijavu – poručuje Ćirjaković.

Tompson je estradna „zvezda“ koja neskriveno veliča progon srpskog naroda u Hrvatskoj i koja je veoma često u središtu osuda i u matičnoj zemlji. Njegovi koncerti stecišta su pristalica proustaških stranaka, koji ove nastupe koriste za promociju fašističke ideologije i govor mržnje. U biografiji ovog kvazimuzičara ubeleženi su i skandalozni koncerti na dan pada Knina, kao i ovogodišnji nastup u Glini na mestu gde su ustaše poklale više od 1.500 Srba.

U Radiju Subotica koji je emitovao spornu numeru objašnjavaju da je Tompsonova pesma u etar otišla slučajno i negiraju simpatije prema delu proustaškog skandal-majstora. Radio se odmah po emitovanju izvinio slušaocima.

– Činjenica je da je numera koju peva Tompson greškom puštena u programu, a po našim kriterijumima ništa što taj čovek peva ne zaslužuje da se emituje na Radio Subotici. Čim je pesma završena, voditelj se u programu izvinio slušaocima, a to smo uradili i na našoj fejsbuk-stranici – kaže za naš list Vladan Stefanović, glavni i odgovorni urednik Radio Subotice. – Nema govora o propagiranju ustaštva, potkrala se greška i nema mesta skandalu i dizanju međunacionalne tenzije.

NEPOŽELJAN

ULTRADESNIČARSKI stavovi Tompsona poznati su širom Evrope, gde je zabranjeno javno izvođenje pesama. Spisak gradova koji su Tompsonu zatvorili vrata – Berlin, Maribor, Cirih… Pula je pre nekoliko godina zabranila njegov nastup, a Perkovićeve „tezge“ na događajima finansiranim iz državnog budžeta redovna su meta kritika dela hrvatske javnosti. Poslednji skandal Perković je priredio na dočeku hrvatske fudbalske reprezentacije, kada je, doduše po želji igrača, pevao na glavnom trgu u Zagrebu.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. PRVA LINIJA says:

  TOMPSON NIJE ,,ESTRADNA ZVEZDA" VEC DJUBRE 'RVACKO... OLOS USTASKI I NE DA JE NEPRIMERENO PUSTATI NJEGOVE GADOSTI U SRBIJI VEC JE I SKANDALOZNO I ZAHTEVA HITNU REAKCIJU NE SAMO DRZAVE VEC I NAS POJEDINACA... KO JE TAJ I KO MU JE OMOGUCIO DA OVAKO PONIZAVA NAS NAROD I DRZAVU U SRED SRBIJE ???!!! OTKAZ JE NEDOVOLJAN... TREBA DA VISI ZA PRIMER... DJUBRE...

 2. Ainu says:

  gliste pamte duže od Srba koji dozvoljavaju ovo.Gamad provokatorsku najuriti iz Radija, jer će im "slučajno" sledeći put iči ceo LP Srbenavrbe.I obavezno će se izvinuti posle zadnje pesme.

 3. Portopranco says:

  Srbi su stvarno jako različit narod od hrvata. Da se na primjer na Radio Zadru pusti bilo koja pjesma Baje Malog Knindže, odmah po emitovanju u redakciju bi ušla masa hrvatskih šovinista,kamenovala i zatukla muzičkog urednika i tehničara koji je pjesmu pustio, a redakciju zapalila. Meni je otac Srbin iz Benkovca, tamo sam živio,dobro sam na svojoj koži osjetio taj zloćudni hrvatski mentalitet.Zato odgovorno tvrdim da su Srbi i hrvati dva najrazličitija naroda.Ovima u Subotici koji su pustili ustašu tompsona koji u svojim pjesmama veliča klanje ljudi neće se desiti ništa. To je ta ogromna razlika između Srba i hrvata i ja se sad pitam kome ta razlika u mentalitetu i kulturi ide u prilog?

  • Kulak says:

   Tačno. U Zagrebu su nemoguće hrvatska Nataša Kandić ili hrvatska Sonja Biserko. Oko njih hrvatska vlast ne bi imala nikakvog posla, već bi ih hrvatski narod odmah žive zatukao. A u Beogradu te zmije žive, ruše Srbiju, sve živo decenijama rade protiv Srba i Srbije, a ne dira ih niko. To je ta golema razlika između nas i hrvata, to je to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *