СКАНДАЛ У ВУКОВАРУ: Ученици се сликали са нацистичким поздравом

SKANDAL U VUKOVARU: Učenici se slikali sa nacističkim pozdravom

15 novembra 2023

Učenici Osnovne škole „Ivan Gundulić“ iz Dubrovniku tokom nedavne posete Vukovaru fotografisali su se sa podignutom desnicom u zraku nacističkog pozdrava, a dvojica od njih su bili u majicama HOS-a, na čijem grbu je šahovnica sa prvim belim poljem i ustaškim pokličem „za dom spremni“.

Fotografiju su, kako prenosi „Indeks“, objavili na Instagramu* uz pesmu Marka Perkovića Tompsona, koji je prepoznat po izvođenju nacionalističkih pesama.Oni su u poseti Vukovaru bili u septembru, u okviru projekta „Poseta učenika osmih razreda Vukovaru“, koji se u organizaciji Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar održava na nivou cele države.

Cilj projekta je upoznati se sa svim okolnostima i posledicama bitke za Vukovar, piše portal i dodaje da su učenici iz Dubrovnika dignitet rata tako odlučili da podrže nacističkim pozdravom.

U rukama imaju i zastavu na kojoj piše Gruž, a reč je o kvartu u kome se nalazi spomenuta škola.

Prema informacijama „Indeksa“, fotografisala ih je profesorka, ali je to direktorka škole Vedrana Elez negirala.

„Mi kao vaspitno obrazovna-ustanova osuđujemo bilo kakav oblik ekstremizma i takvih pojavnosti. Osuđujemo veličanje nacističkih i drugih simbola totalitarnih režima. Učenici su se samostalno fotografirali i navedene fotografije objavili na svojim društvenim mrežama“, saopštila je Elez.

Dodala je da je učenicima žao zbog ovakvog ponašanja, te da će preduzeti sve mere i radnje iz nadležnosti škole da se ovakve i slične situacije ne bi ponavljale.

„Izuzetno nam je žao što je došlo do ovakve situacije i neprimerenog ponašanja učenika, što je zasenilo posetu Vukovaru. Tužni smo što se bez obzira na sve naše napore, vaspitno-obrazovne programe, projekte i aktivnosti u kojima promovišemo toleranciju, ljubav, poštovanje, mir, suživot događaju ovakve neprimerene situacije i to baš u Vukovaru, gradu heroju, ponosu Hrvatske i prijatelju našega Grada“, navela je direktorka Elez.„Indeks“, međutim, podseća da ovo nije prvi put da maloletnici iz Dubrovnika veličaju fašističku ideologiju i podseća da su u maju prošle godine dubrovački maturanti prošetali Stradunom urlajući ustaški pozdrav „za dom spremni“ i pevajući ustaške pesme. Snimci tog događaja širili su se tada društvenim merama.

Poznat je i slučaj profesorke, dodaju, koja se fotografisala sa učenicima sa podignutom desnicom, a podsećaju i na druge sližne slučajeve iz bliske prošlosti.

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Zapamtite imena ove dece, oni ce biti politicki vrh Hrvatske kad za to dodje vreme. I Srbi ce im opet ici na noge da im ovi rascopavaju lobanje. Nista novo, majke mi, sve vec vidjeno.

  2. hrvacki diktator tito i hrvacki diktator pavelic says:

    A svi ti dubrovcani imaju srpska prezimena, skupa sa arlaukalom Perkovicem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *