СКАНДАЛ У ЗАГРЕБУ: Полицајац упао у стан српског дипломате!

SKANDAL U ZAGREBU: Policajac upao u stan srpskog diplomate!

6 juna 2015

pol-ambasada_620x0Između Srbije i Hrvatske, čiji su odnosi posle višemesečnih turbulencija ušli u mirniju luku, ponovo bi moglo da dođe do varnica zbog incidenta koji se dogodio u Zagrebu.

Kako saznajemo, u privatan stan našeg diplomate u ambasadi u Zagrebu, u utorak uveče, upao je službenik MUP Hrvatske. On je u stan ušao nenajavljen, bez ikakvog odobrenja, u trenutku dok srpski diplomata nije bio u njemu.

Prema našim informacijama, ambasada Srbije u Zagrebu zbog ovoga je već uputila protest hrvatskom ministarstvu spoljnih poslova. Naime, hrvatski policajac je ovim postupkom povredio član 30, stav 1 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, koji kaže da „privatni stan diplomatskog agenta uživa istu nepovredivost i zaštitu kao i prostorije misije“.

Našu ambasadu u Zagrebu trenutno vodi otpravnik poslova Bosa Prodanović, a naši izvori tvrde da ona nije dobila zvanično objašnjenje hrvatskih vlasti o razlozima upada policajca u stan našeg diplomate.

„Novosti“ su od MSP Hrvatske zatražile komentar u vezi sa ovim incidentom, kao i kakva će biti reakcija zvaničnog Zagreba, ali nam je rečeno da do kabineta šefice diplomatije Vesne Pusić, koja je trenutno u Budvi, na regionalnom skupu o bezbednosti, takve informacije nisu došle.

Inače, ovo nije prvi slučaj da naše diplomate doživljavaju neprijatnosti u Hrvatskoj. Pre dve godine napadnut je srpski konzulat u Rijeci, oštećena dvojezična tabla i slomljen prozor.

Takođe, hrvatski carinici su u januaru prošle godine pretresali službeno vozilo Vlade Srbije, u kojem je bio predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta. S obzirom na to da Linta poseduje diplomatski pasoš, potez hrvatske policije ocenjen je kao provokacija.

ZAŠTIĆENI PAPIRI

Bečka konvencija, osim nepovredivosti stana diplomatskog agenta, podrazumeva da su „pod imunitetom“ i njegovi dokumenti, njegova prepiska i sva imovina. Takođe, diplomata na službi u inostranstvu takođe uživa imunitet od krivičnog sudstva države kod koje se akredituje, a u najvećom broju slučajeva i imunitet od građanskog i upravnog sudstva.

(Večernje novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Zapadnjak says:

    Pa i nije nekakva vest,Hrvati traže pola Beograda,nameravaju da očiste Hrvatsku od Srba,na delu je aparthejd neviđen na ovim prostorima namenjen Srbima,njima se ne vraća njihova imovina,ne priznaju se gruntovni dokumenti stari i po nekoliko vekova,ruše se pravoslavne crkve,pa zašto je onda problem kad policija upadne bez ikakvih valjanih papira u nečiju kuću-stan,a napose u kuću diplomate,da su to uradili Amerikancima,danas bi već na ulicama bili natpisi na Engleskom,7.flota bi iskrcala hiljade marinaca,vlada bi bila raspuštena,stadioni puni zatvorenika,ali to je Amerika,hrvatski policajac nesme ni pogledati na američku ambasadu,a kamoli da ga zaustavi naulici ili mu uđe u kuću.Hrvatska se ponaša kao velesila,nikako ne može da shvati da ima stanovnika kao osrednji Evropski grad,da joj mladi napuštaju zemlju,zbog besposlice ali i zbog toga što su već siti branitelja,njihovih gospođa i njihove nekulturne i bahate dečurlije,hrvatska može da pravi ovakve ekscese,da povećava svoje dugove koje će jednog dana sigurno morati vratiti,sa kamatom,naravno i onda će se pitati šta smo mi krivi?Ništa vi sebi niste krivi,krivi ste ljudima koje maltretirate,sada već čisto iz zabave i bahate dokolice.

  2. iki says:

    A sta drugo ocekivati od tih divljaka koji su imali Jasenovac, Jadovno, fojbe, da ne nabrajam sve, jer ne bih imala mesta za sve.Njih ne moze od njihovih uzasnih zlocina, da operu vode svih okeana zajedno, pa zato sto su upali u stan nekog Srbina, to je kap u moru.

  3. Apis says:

    OVO JE SITNICA KOLIKO MI JOŠ MORAMO POJESTI GVANA IDUĆI ZA VUČIĆEM. ČETNIK VUČIĆ JE REKAO DA NAS NIKO NEĆE POSVAĐATI SA NJEGOVIM EVROPSKIM PRIJATELJIMA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *