Skandali tresu administraciju američkog predsednika Obame

Skandali tresu administraciju američkog predsednika Obame

15 maja 2013

ObamaWhiteHouseAfera Bengazi, prisluškivanje novinske agencije AP i pojačani poreski pritisak na konzervativne političare – tri su skandala istovremeno pogodila američkog predsednika Baraka Obamu, pišu mediji u utorak i ocenjuju da bi, poučen iskustvom Bila Klintona, Obama trebao direktno se s njima suočiti i jasno se obratiti javnosti.

Skandale koji prete da ozbiljno obeleže delimične izbore za Senat 2014., neki stručnjaci upoređuju s drugim mandatom Bila Klintona koji je bio teško narušen seksualnom aferom s Monikom Levinski, no iako Obama nije pogođen zbog ličnog lošeg ponašanja, republikanci će nastojati idućih meseci isticati skandale, a ne političke ciljeve demokrata.

Obama je u ponedeljak na konferenciji za novinare s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom morao ponajpre odgovarati na pitanja o dvema domaćim aferama.

Članove konzervativne američke političke grupe Čajanke (Tea Party) koji su zatražili oslobađanje od plaćanja poreza na što imaju pravo kao nevladino udruženje, bili su podvrgnuti dubinskoj istrazi poreznika.

Stavljanje članova Čajanke pod povećalo neki su republikanci nazvali pokušajem zastrašivanja i uporedili s aferom bivšeg predsednika Ričarda Niksona koji je prisluškivao političke protivnike.

Druga se afera tiče istrage koju su republikanci pokrenuli u Kongresu kako bi ispitali je li Obamina uprava pokušavala prikriti činjenice vezane uz teroristički napad u libijskom gradu Bengaziju 11. rujna 2012., u kojem je ubijen američki ambasador Kristopher Stivens.

O prvoj od dve afere, Obama je progovorio i jasno osudio postupanje poreske službe.

„Ako su zaposlenici IRS-a (Internal revenue service, Unutrašnja kontrola prihoda) pribegavali takvim praksama i ciljano istraživali konzervativne grupe, to je skandalozno“, rekao je Obama i dodao da „neće imati strpljenja“ prema takvim akcijama, piše agencija AFP.

I demokrati su šokirani te su najavili da će sada „poreske službe biti te koje će morati na dubinsku analizu“.

Čajanka je neformalna i heterogena grupa konzervativnih političara. Desetine njih već su se požalili u proleće 2012. da ih porezski uredi pritišću dodatnim istragama.

O aferi Bengazi, Obama je na konferenciji s Kameronom u ponedeljak zauzeo neodređenije stajalište.

„Dan nakon napada priznao sam da je to teroristički napad“, a „činjenica da se o tome nastavlja govoriti, iskreno govoreći, mislim da je politički motivisana“, rekao je predsednik.

Republikanci ocenjuju da je Stejt Department, na čijem čelu je tada bila Hilari Klinton, odgovoran za ozbiljne propuste u osiguranju u Bengaziju.

Poruke elektronske pošte koje je u petak objavio kanal ABC govore da su Stejt Department i Bela kuća navodno intervenisali kako bi se iz izveštaja uklonilo povezivanje napada s Al Kaidom. U izveštaju je navedeno da je napad bio spontan i izazvan protestima protiv islamofobnog filma koji se tih dana vrtio na JuTjubu, a sve se događalo u jeku predsedničke kampanje kojom je Obama osvojio drugi mandat.

Obamin radni dan u ponedjeljak je završio novom, trećom aferom kada je novinska agencija Asošijeted Pres objavila da je ministarstvo pravosuđa lani tajno zaplenilo njene dvomesečne telefonske snimke te snimke sa mobilnih telefona nekih novinara.

Bio je to „masovan upad bez presedana“, objavila je agencija i ministru pravosuđa Eriku Holderu službeno napisala „da nema nikakva mogućeg opravdanja za takvo prikupljanje telefonskih komunikacija“.

AP dodaje da su zaplenjene snimke razgovora dvadesetak linija, pokretnih i nepokretnih. Holder nije odgovorio na optužbe agenciji, ali je kazao da ministarstvo postupa prema važećem zakonu.

Bela kuća kazala je da nema „nikakvih saznanja“ o takvim postupcima prema agenciji AP. „Nismo učestvovali u odlučivanju (…) jer o tim pitanjima nezavisno odlučuje ministarstvo pravosuđa“, rekao je Džej Karni, portparol Bele kuće.

Obama i demokrate, moraće se sledećih meseci truditi da pozornost javnosti usmere na Obamine političke ciljeve dok će republikanci i mediji nastojati u žarištu držati skandale“, rekla je Sarah Binder sa Univerziteta „George Washington“.

(Nezavisne novine)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *