SKANDALOZAN VIDEO BOLESNOG „BBC“: Princip poručio Ferdinandu: „Duvaj ga!“ (VIDEO)

SKANDALOZAN VIDEO BOLESNOG „BBC“: Princip poručio Ferdinandu: „Duvaj ga!“ (VIDEO)

28 јуна 2014

parodija-gavrilo-princip-_video-01_fBBC je lansirao istorijski netačan i prilično prostački video, koji priču o Velikom ratu priča u vidu reperskog obračuna, tj. rep betla u hip hop stilu, kako se jedan komentator izrazio – u “očajničkom pokušaju da se dodvori ulici”.

Pre tačno sto godina, nadvojvoda Franc Ferdinand ubijen je u atentatu – što je pokrenulo lanac događaja koji su doveli do Prvog svetskog rata. Ali da li ste znali da ovaj austrijski aristokrata nije video atentatorov pištolj jer je upravo “ždrao svoju desetu bečku šniclu”?

Ili pak da mu je “atentator Gavrilo Princip, član srpske terorističke organizacije Crna Ruka”, “Izbušio dupe za svoju braću iz Crne Ruke”?

– Misliš da te se plašim? – pita Princip austrijskog cara Franca Jozefa.

– Imam dve reči za tebe: Duvaj ga! – dodaje Princip.

Pa, tako to prikazuje BBC, u petominutnom video-klipu u kome ključne ličnosti kompleksnih događaja koji su pratili izbijanje Prvog svetskog rata ova zbivanja prikazuju u vidu reperskog obračuna – uz psovke, seksualne insinuacije i nacionalne sterotipe u hip-hop stilu.

Klip je načinjen u okviru programa kojim BBC obeležava stotu godišnjicu početka Prvog svetskog rata i stručnjaci su ga juče okarakterisali kao netačan, nezreo i očajnički pokušaj da se dodvori ulici i stekne popularnost kod tog profila publike.

Detalj šokantnog video klipa

U videu, snimljenom u produkciji kompanije Balista, glumci  glume ličnosti kao što su britanski kralj Džordž Peti, ruski car Nikolaj Drugi, i nemački kajzer Vilhelm Drugi.

Pritom izgovaraju stihove poput “Rusi, Mongoli, Turci, moje kurve, čuvajte se, prsti me na obaraču svrbe” (Car Franja Josif), ili “Imperijalci, hvalite se samo, francuske žabojede mrzite to znamo, a od vaše mornarice napraviću začin, za pitu od kupusa na švapski način” (nemački kajzer Vilhelm Drugi).

Autor teksta je britanski komičar Li Henmen, a od kako je juče postavljen na Jutjub video je imao već 21.000 pregleda.

VIDEO: Sarajevski atentat kao reperski obračun

(Blic)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u