СKАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА! Хапсе нам владике, па смо им МИ KРИВИ: Црногорски министар се жалио НАТО и ЕУ

SKANDALOZNA IZJAVA! Hapse nam vladike, pa smo im MI KRIVI: Crnogorski ministar se žalio NATO i EU

18 maja 2020

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović pokušao je pred međunarodnom zajednicom da odgovornost za proteste i tenzije u toj zemlji prebaci na – Srbiju.

Darmanović je, kako se navodi, u Podgorici organizovao brifing za ambasadore zemalja Evropske unije i predstavnike NATO i na tom sastanku optužio Srbiju da je direktni i jedini krivac za zaoštrenu političko-bezbednosnu situaciju u Crnoj Gori.Govorio je isključivo o navodnom mešanju Srbije u unutrašnja politička pitanja Crne Gore i optužio Beograd da namerno destabilizuje tu zemlju. On se nije osvrnuo na usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti, kojim su stvoreni uslovi da država upiše na sebe imovinu SPC. A upravo je ovaj propis bio povod za masovne mirne proteste, koji su prekinuti tokom epidemije, ali ovih dana kulminiraju posle hapšenja vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i još sedmorice sveštenika SPC.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenjuje da je „velika laž da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore“:

– Srbija se zalaže za dijalog, mir i stabilnost u Crnoj Gori, zabrinuta za položaj srpskog naroda i SPC, što je naše legitimno pravo po svim međunarodnim konvencijama. Podsetiću da Srba u Crnoj Gori ima više od 28 odsto i da je više od 70 odsto pravoslavnih hrišćana. Hrvatska, na primer, stalno postavlja pitanje položaja Hrvata u Srbiji, kojih ima 0,8 odsto. Pa kako to nije mešanje u unutrašnje stvari Srbije, a kad Srbija postavi pitanje položaja Srba u Crnoj Gori, onda je to „brutalno mešanje“.

Dačić podseća da je Srbija izrazila zabrinutost za situaciju nastalu posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, koji je donet suprotno preporukama Venecijanske komisije, najave otimanja imovine SPC i hapšenja vladike Joanikija.

– To se može rešavati samo dijalogom, sve drugo može izazvati, prvi put u istoriji, sukob bratskih crnogorskog i srpskog naroda – kazao je.

Prema rečima šefa diplomatije, bezobrazno je da Podgorica optužuje Beograd za mešanje u unutrašnje stvari, kad je Crna Gora brutalno narušila teritorijalni integritet naše države priznajući Kosovo i glasajući u Unesku da Pećka patrijaršija i Dečani postanu kosovska kulturna baština. On se pita šta bi na to kazao kralj Nikola koji je 1913. na Cetinju rekao da su „hrabre vojske dve srpske kraljevine, bratskim zagrljajem na Pljevljima, kod Sjenice i na Đakovici, objavile celom svetu da je srpstvo na jugoistočnom Balkanu oslobođeno“.

Dačić ističe da su tada u sastav Crne Gore ušli i Peć, Đakovica, Istok i Dečani i zaključuje:

– Poručujem crnogorskim vlastima: Lako ćete vi sa mnom, ja sam Srbin iz južne Srbije i da sam se ja pitao, nikad sa vama ne bih ni pravio zajedničku državu. Ali, pitao se unuk kralja Nikole, rođen na Cetinju, polucrnogorac, Aleksandar Karađorđević. Gledajte šta ćete sa svojim narodom, svojim građanima i svojom crkvom. Srbija je zainteresovana samo za mir, nikakva hegemonija nad vama nas ne interesuje, ali došao je kraj i vaše hegemonije u Beogradu“.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je manir totalitarnih režima da krivca za unutrašnje probleme traže u inostranstvu:

– Tako i Đukanović optužuje Srbiju za posledice svoje politike koja je izazvala narodne proteste. Uostalom, Srbija ima pravo da komentariše dešavanja u Crnoj Gori, jer sve države imaju obavezu da se bore za univerzalna ljudska prava. A da ne govorim o tome da se u Crnoj Gori ugrožavaju i gaze prava srpskog naroda“.

KOMENTARI5 komentara

 1. Kulak says:

  Zločinački režim u Podgorici čiji je jedini izvor prihoda šverc cigareta i narkotika krenuo je u frontalni napad na Srbe u Crnoj Gori i na Srpsku Pravoslavnu Crkvu.Taj režim zlikovca mila đukanovića se služi metodama nacističke tzv.NDH i njegovog idola ustaškog poglavnika ante pavelića.Srbe pokušava fizički istrebiti,asimilovati,promeniti im nacionalni identitet i veru.Taj zločinački režim koji je zaveo policijsku diktaturu i strahovladu u Podgorici pogazio je osnovne tekovine evropske civilizacije i brutalno narušio osnovna ljudska prava.Svi Srbi sveta moraju pomoći Srbima u Crnoj Gori da obrane svoja građanska i ljudska prava,kao i pravo na slobodu. veroispovesti i nacionalni identitet.

 2. Karital says:

  Nema ni srba u hrvatskoj više od 3%.

  • Dražen Jovan Petrović says:

   U hrvatskoj su 97% stanovništva Morlaci,odnosno Vlasi.Ima ih katolika i pravoslavnih.Uz njih još nešto sitno balija,šiptarije i Cigana.

 3. Evanđelje says:

  Kakav ministar takav i prijedsednik, da im prisjedne daBogda, ali za sada mu eu i nato neće pomoći zato što treba da se žali Gospodu Bogu jer crkva nije ni crnogorska niti srpska nego Božija koja je postavljena na kamenu od ugla, temelju crkve - Isusu Hristu, na koga se zidaju apostoli kao stubovi crkve, a na njih oni koji su povjerovali na propovjed apostolsku da bi glava crkve opet bio Hristos koji je Svedržitelj ili Pantokrator, koji će iznova doći da pravedno vlada i Njegovoj vladavini neće biti kraja, a svaki čovjek će dopiti pravicu po delima svojim. Samo oni koji se pred Bogom Ocem u Hristu opravdaše prešli su iz smrti u život.

 4. Biogradlija says:

  Ovom darmanoviću na faci vidiš da je budaletina i kreten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *