СKАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА! Хапсе нам владике, па смо им МИ KРИВИ: Црногорски министар се жалио НАТО и ЕУ

СKАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА! Хапсе нам владике, па смо им МИ KРИВИ: Црногорски министар се жалио НАТО и ЕУ

18 маја 2020

Министар спољних послова Црне Горе Срђан Дармановић покушао је пред међународном заједницом да одговорност за протесте и тензије у тој земљи пребаци на – Србију.

Дармановић је, како се наводи, у Подгорици организовао брифинг за амбасадоре земаља Европске уније и представнике НАТО и на том састанку оптужио Србију да је директни и једини кривац за заоштрену политичко-безбедносну ситуацију у Црној Гори.Говорио је искључиво о наводном мешању Србије у унутрашња политичка питања Црне Горе и оптужио Београд да намерно дестабилизује ту земљу. Он се није осврнуо на усвајање Закона о слободи вероисповести, којим су створени услови да држава упише на себе имовину СПЦ. А управо је овај пропис био повод за масовне мирне протесте, који су прекинути током епидемије, али ових дана кулминирају после хапшења владике будимљанско-никшићког Јоаникија и још седморице свештеника СПЦ.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оцењује да је „велика лаж да се Србија меша у унутрашње ствари Црне Горе“:

– Србија се залаже за дијалог, мир и стабилност у Црној Гори, забринута за положај српског народа и СПЦ, што је наше легитимно право по свим међународним конвенцијама. Подсетићу да Срба у Црној Гори има више од 28 одсто и да је више од 70 одсто православних хришћана. Хрватска, на пример, стално поставља питање положаја Хрвата у Србији, којих има 0,8 одсто. Па како то није мешање у унутрашње ствари Србије, а кад Србија постави питање положаја Срба у Црној Гори, онда је то „брутално мешање“.

Дачић подсећа да је Србија изразила забринутост за ситуацију насталу после усвајања Закона о слободи вероисповести, који је донет супротно препорукама Венецијанске комисије, најаве отимања имовине СПЦ и хапшења владике Јоаникија.

– То се може решавати само дијалогом, све друго може изазвати, први пут у историји, сукоб братских црногорског и српског народа – казао је.

Према речима шефа дипломатије, безобразно је да Подгорица оптужује Београд за мешање у унутрашње ствари, кад је Црна Гора брутално нарушила територијални интегритет наше државе признајући Kосово и гласајући у Унеску да Пећка патријаршија и Дечани постану косовска културна баштина. Он се пита шта би на то казао краљ Никола који је 1913. на Цетињу рекао да су „храбре војске две српске краљевине, братским загрљајем на Пљевљима, код Сјенице и на Ђаковици, објавиле целом свету да је српство на југоисточном Балкану ослобођено“.

Дачић истиче да су тада у састав Црне Горе ушли и Пећ, Ђаковица, Исток и Дечани и закључује:

– Поручујем црногорским властима: Лако ћете ви са мном, ја сам Србин из јужне Србије и да сам се ја питао, никад са вама не бих ни правио заједничку државу. Али, питао се унук краља Николе, рођен на Цетињу, полуцрногорац, Александар Kарађорђевић. Гледајте шта ћете са својим народом, својим грађанима и својом црквом. Србија је заинтересована само за мир, никаква хегемонија над вама нас не интересује, али дошао је крај и ваше хегемоније у Београду“.

Аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је манир тоталитарних режима да кривца за унутрашње проблеме траже у иностранству:

– Тако и Ђукановић оптужује Србију за последице своје политике која је изазвала народне протесте. Уосталом, Србија има право да коментарише дешавања у Црној Гори, јер све државе имају обавезу да се боре за универзална људска права. А да не говорим о томе да се у Црној Гори угрожавају и газе права српског народа“.

KOMENTARI5 коментара

 1. Kulak says:

  Zločinački režim u Podgorici čiji je jedini izvor prihoda šverc cigareta i narkotika krenuo je u frontalni napad na Srbe u Crnoj Gori i na Srpsku Pravoslavnu Crkvu.Taj režim zlikovca mila đukanovića se služi metodama nacističke tzv.NDH i njegovog idola ustaškog poglavnika ante pavelića.Srbe pokušava fizički istrebiti,asimilovati,promeniti im nacionalni identitet i veru.Taj zločinački režim koji je zaveo policijsku diktaturu i strahovladu u Podgorici pogazio je osnovne tekovine evropske civilizacije i brutalno narušio osnovna ljudska prava.Svi Srbi sveta moraju pomoći Srbima u Crnoj Gori da obrane svoja građanska i ljudska prava,kao i pravo na slobodu. veroispovesti i nacionalni identitet.

 2. Karital says:

  Nema ni srba u hrvatskoj više od 3%.

  • Dražen Jovan Petrović says:

   U hrvatskoj su 97% stanovništva Morlaci,odnosno Vlasi.Ima ih katolika i pravoslavnih.Uz njih još nešto sitno balija,šiptarije i Cigana.

 3. Evanđelje says:

  Kakav ministar takav i prijedsednik, da im prisjedne daBogda, ali za sada mu eu i nato neće pomoći zato što treba da se žali Gospodu Bogu jer crkva nije ni crnogorska niti srpska nego Božija koja je postavljena na kamenu od ugla, temelju crkve - Isusu Hristu, na koga se zidaju apostoli kao stubovi crkve, a na njih oni koji su povjerovali na propovjed apostolsku da bi glava crkve opet bio Hristos koji je Svedržitelj ili Pantokrator, koji će iznova doći da pravedno vlada i Njegovoj vladavini neće biti kraja, a svaki čovjek će dopiti pravicu po delima svojim. Samo oni koji se pred Bogom Ocem u Hristu opravdaše prešli su iz smrti u život.

 4. Biogradlija says:

  Ovom darmanoviću na faci vidiš da je budaletina i kreten.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u