СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА ХРВАТСКЕ ИСТОРИЧАРКЕ: Геноцид у НДХ су починили Срби, а не усташе

SKANDALOZNA IZJAVA HRVATSKE ISTORIČARKE: Genocid u NDH su počinili Srbi, a ne ustaše

25 jula 2019

Istoričar Vlatka Vukelić, koja pripada hrvatskoj desnici, naziva ustanak srpskog stanovništva u Srbu 1941. godine protiv ustaških vlasti – genocidom Srba nad lokalnim stanovništvom.

Prvi organizovani napad na ustaške institucije koje su počinile zločin nad Srbima u tom kraju, Vukelićeva naziva „zločinačkim orgijanjem“.Ona, pozivajući se na desničarske istoričare i revizioniste istorije Marija Jareba i Antu Nazora, srpski ustanak iz 1941. poredi sa srpskim barikadama na početku sukoba devedesetih godina prošlog veka.

Kako prenosi jedan od desničarskih portaka „Kamenjar“, ali i ostali desni portali, Vukelićeva srpski ustanak, odnosno prvi oružani otpor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) naziva „pokoljem nad civilima“.

Za nju su srpski ustanici činili ratne zločine, a ne ustaške snage, pa podseća hrvatsku javnost da sada Hrvati pišu istorijske udžbenike, te da to treba da čine onako kako njima odgovara.

Vlatka Vukelić, predsednik Udruženja „Hrvatska slobodna desnica“, tvrdi da je, kao odgovor na uspostavljanje NDH, „srpsko stanovništvo uz podršku monarhističkih krugova iz tadašnje Srbije pokušalo ofanzivno delovanje“.

(nezavisne.com)

KOMENTARI18 komentara

 1. Gane says:

  Jos jedan bolesnik iz hrvacke, nista novo...

  • uf says:

   Bolesni monstrum.

  • Ivana says:

   Sad će Vućić o braći Hrvatima da umiri i onako umrtvljene Srbe.

 2. Simon Saivil says:

  "...Prvi organizovani napad na ustaške institucije koje su počinile zločin nad Srbima u tom kraju, Vukelićeva naziva „zločinačkim orgijanjem“...." Urednice, sta znaci ova recenica. Ovdje je nesto pobrkano. Ko je nad kim orgijao?

 3. Becki konjusar says:

  Ona je na zalost u pravu. Zlocine u NDH su uglavnom cinili srbi katolici. Eto samo je to zaboravila dodati. I mi i oni znamo da su hrvati arbi katolici potom hrvatizovani, tj. vatikanske sluge.

 4. Marko st says:

  Njoj ocigledno fali jedan "ustanik" da je resetuje i onda bi drugacije razmisljala.

 5. persida says:

  U novom filmu o drakuli, prekopirati usta ove zene.

 6. Ivke says:

  Vidi je nasta lici i kraj

 7. Batina. says:

  usne su joj, ufff

  • Batina. says:

   stvorene za blud.

 8. Karital says:

  U detalje rekla istinu.

 9. Cp6a says:

  Ova internet ustaška istoričarka, tipično za njih, vrti, muti i izvrće stvari. Po njima je Jasenovac osveta za Blajburg. Veoma jaka istorijska nauka u hrvata, zar ne? 40-tak hiljada pobijenih Srba u NDH od aprila do kraja jula 41. deo u Jadovnu, a deo bačen u Velebitske jame, javno prebijanje i ubijanje Srba na ulicama hrvatskih gradova, zakon o zabrana ćirilice, zakon o obaveznom obeležavanju pravoslavaca trakom sa slovom P, za nju naravno nije razlog za ustanak. Gledam koliko je posle Titoslavija bila monstruozna - ustanak u Srbu u Lici je nazvan Ustanak naroda Hrvatske.

 10. Karital says:

  Taj ustanak nema veze sa ustankom kojim su rukovodili hrvatski komunisti.Taj vaš ustanak je vođen od strane četnika, sa kojima su zapovijedali kraljevski oficiri, a suština mu je genocid nad katolicima i muslimanima, uz punu pomoć talijanskih fašista.

  • Filip says:

   Misliš Srbi iz Hrvatske umesto hrvatski komunisti...jedino ako je 3-5% više od 95-97%, onda si u pravu

   • Karital says:

    Te cifre i ustanici nemaju veze sa antifašizmom.Jedini cilj tih ustanika je uništenje katolika i muslimana.Ti ustanici su zaboravili da vode rat protiv sila osovnie, jedini cilj su civili i slabo branjeni garnikzoni NDH.

    • Filip says:

     7. banijska, 6. lička, ne sećam se da je tu bio veliki broj Hrvata, poznata je jedino Žumberačka brigada, koja je osnovana pred sam kraj rata (hrabri ljudi). Cilj Srba antifašista je bio da odbrane narod i oslobode teritoriju od ustaša (hrvata katolika nacista) i handžar divizija (muslimana nacista) i od nemaca fašista. Nije mi jasno kako si ti zalutao među ustaše a deda ti bio antifašista?

     • Karital says:

      A što Filipe da polemiziramo o ustanku i partizanima kad nikada nećemo doći, bar približno do zajedničkog gledišta.Istina, uspjeh je hrvatskih komunista u stvaranju te dvije brigade sačinjene od Srba, a gdje su hrvatske brigade, a od 1943 i divizije.Na današnji dan na malom ostrvu Iž, na kome je do početka rata živjelo oko 1400 stanovnika, u NOB stupa oko petsto ljudi, od kojih je dvjesto pedeset poginulo u borbama.Ti ljudi nisu imali potrebe ratvovati, njih nisu terorizirali ustaše a ipak su otišli u partizane.

  • Cp6a says:

   Slušaj ujkane, argumentacija ti nije nikakva. Da smo hteli da vas očistimo, uradili bi smo to u prethodne 23 godine, između dva svetska rata, kad smo imali i kralja i vojsku i saveznike i pobedu i dokaze za vaša zlodela nad civilima. Aj čibe odavde! Malo ti ustaških sajtova, pa si došao ovde da smrdiš, nakazo u ljudskom obliku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *