СКАНДАЛОЗНА ОДЛУКА УГЉАНИНА: Тутин добија улице Адема Демаћија и Аћиф ефендије

SKANDALOZNA ODLUKA UGLJANINA: Tutin dobija ulice Adema Demaćija i Aćif efendije

26 aprila 2019

Bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina juče je na sednici Skupštine opštine Tutin, u kojoj ima većinu, donela odluku o utvrđivanju naziva i promena naziva ulica u toj opštini, među kojima su sporni nazivi po Aćifu efendiji i Ademu Demaćiju.

Takva odluka je doneta uprkos protivljenju koalicionog partnera SDP, čiji je osnivač potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, a protiv usvajanja predloga bili su i odbornici Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.Tako su se među novim nazivima ulica našle kontroverzne ličnosti poput Aćifa Hadžiahmetovića, poznatijeg kao Aćif efendija, i jednog od najpoznatijih ideoloških vođa kosovskih Albanaca Adema Damaćija, ali i materijali koji se koriste u građevini poput gipsa i kreča, javlja lokalni portal „Indeks onlajn“.

Posle invazije Sila osovina na Jugoslaviju tokom Aprilskog rata 1941. godine, Aćifa Hadžiahmetovića je za gradonačelnika Novog Pazara imenovao nemački okupator na teritoriji vojne uprave u Srbiji.

Bio je član centralnog odbora Druge prizrenske lige, a krajem rata partizani su ga streljali zbog saradnje sa okupatorom, brojnih ratnih zločina nad Srbima i ubistava Albanaca i muslimana koji su bili protiv njegove vlasti.

Među novim nazivima ulica su i imena prvog predsednika samoproglašenog Kosova Ibrahima Rugove i pojedinih članova sjeničke konferencije, na kojoj je 1917. godine doneta odluka o vraćanju Sandžaka Bosni.

U ukupno 799 naziva ulica najviše puta se mogu videti nazivi dati po biljnoj kulturi poput koprive, zove, hibiskusa, kopriva, tepe, nane, gloga i jablana.

Jučerašnja sednica lokalnog parlamenta Tutina bila je 21. po redu, a pred odbornicima su bile 22 tačke dnevnog reda. Na sednici je usvojena i odluku o organizaciji i funkcionisanju jedinica civilne zaštite na području ove opštine.

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  Šta je tu čudno? Pa ova poturica se ponaša u skladu svoji predaka poturica! Inače,poturica je gori od Turčina! Turčin ne mora da se dokazuje da je musliman,a poturica mora! Razlika drastična! Ista je situacija i sa pokatoličenima,što ih zovu "rvati"!

 2. zig says:

  treba ovo podrzati i svim sredstvima informisanja objaviti ko esu bili doticni , neka oni posle objasne da su deokrate i da zele mir

 3. Aleksandra says:

  Toga skota treba obesiti u sred novog pazara za noge da gleda zemlju Srbiju gde je rodjen i da je poštuje....

 4. Milan says:

  Nije samo on problem, nego i onaj veći deo naroda koji baš za njega glasa. Bilo je umerenijih i tolerantnijih kandidata medju Bošnjacima, ali oni izabraše baš ovog.

 5. Gardista says:

  Sve o isto drvo da gledaju u zemlju koja ih hlebom nasusnim hrani.

  • Simo says:

   to kad bi srbin reko u hrvatskoj da se podigne vojvodi dujicu spomenik u kninu obesili bi ga odma hrvati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *