SKANDALOZNA OPTUŽBA KARLA BILTA: Rusija gradi pravoslavni bastion protiv Zapada!

SKANDALOZNA OPTUŽBA KARLA BILTA: Rusija gradi pravoslavni bastion protiv Zapada!

6 aprila 2014

bilt-karl02Ministri spoljnih poslova Evropske unije, istakli su u subotu da Rusija treba da smiri tenzije s Ukrajinom, posle dvodnevnog neformalnog sastanka u Atini, završenog porukom da sve opcije i dalje ostaju otvorene, uključujući i nove sankcije.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt, naglasio je da rešenje treba naći u dogovoru s Moskvom, posle pripajanja Krima u martu, jer je, kako je ocenio, Rusija odstupila od prihvaćenih normi.

„Jedinstvo između 28 zemalja je veoma kritično. Treba da se čvrsto držimo međunarodnog prava i pravila se moraju primenjivati“, rekao je Bilt.

Bilt je, takođe, istakao da Zapad je Zapad uznemiren zbog referenduma na Krimu, sazvanog samo dve sedmice pošto su ruske snage zauzele ukrajinski region, navodi AP.

Šef švedske diplomatije, koji je bio posrednik u sukobu na Balkanu, ocenio je i da „neupućeni moraju da počnu da razmišljaju o motivima Rusije kao kompleksu uzajamnog delovanja vere i moći“.

„Imali smo sadržajnu debatu o tome šta je priroda Rusije…Mislim da je prilično jasno da se Rusija promenila poslednjih nekoliko godina“, rekao je Bilt novinarima, na marginama sastanka u Atini.

„Postoji novi politički mentalitet, u najmanju ruku iz Kremlja. Oni pokušavaju da izgrade pravoslavni bastion protiv Zapada“, smatra Bilt.

Komentarišući javni skup na kojem je Putin, prošlog meseca govorio ispod transparenta s natpisom „Krim je u mom srcu“, Bilt je rekao, „Treba da se zapitate šta je još u njegovom srcu?“.

Današnji sastanak šefova diplomatija praktično je potvrdio zaključke ministarskog saveta od prošlog meseca, kada je EU stavila na crnu listu ukupno 33 ruska funkcionera koji su učestvovali u pripajanju Krima Rusiji.

Oni su i tada najavili nove sankcije ukoliko Rusija pokuša da krimski scenario primeni na druge ukrajinske oblasti ili druge susedne zemlje u kojima postoji značajna ruska manjina.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vera Nastasovic says:

    A vi pokušavate da izgradite homoseksualni skaradni svet bez morala. Šta je od ta dva bolje?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *