СКАНДАЛОЗНА ПРЕТЊА АМЕРИЧКОГ ЗВАНИЧНИКА СРБИМА У ЦРНОЈ ГОРИ

СКАНДАЛОЗНА ПРЕТЊА АМЕРИЧКОГ ЗВАНИЧНИКА СРБИМА У ЦРНОЈ ГОРИ

17 октобра 2021

Специјални изасланик САД за Западни Балкан, Габријел Ескобар, био је један од учесника форума 2BS (To Be Secure), а том приликом је упутио поруку „просрпским снагама“ у Црној Гори.„Просрпске снаге у Црној Гори треба да схвате да Црна Гора треба да буде суверена, демократска, западно оријентисана чланица НАТО-а“, рекао је Ескобар.

Ескобар је потом навео да за оне снаге које подривају напредак земље која је скоро 25 година била успешна прича, САД имају одговор у виду санкција и политичког притиска, а у Црној Гори изолације снага које имају таква настојања, пренеле су „Вијести“.

Он је оценио да актуелна ситуација на Балкану има много сличности са 90-им годинама прошлог века са набујалим етничким тензијама.

„Од Дејтона наовамо ипак се догодило много позитивних ствари и кад их анализирате видећете да су све оне биле плод евроатлантских интеграција. Зато нашим европским партнерима помињемо потребу да се интеграције убрзају и зато је Балкан увек високо на нашој агенди кад с њима разговарамо“, рекао је Ескобар, који је и заменик помоћника америчког државног секретара.

„Опасно дељење свих информација са Владом у Подгорици“

Ескобар је рекао да ће актуелна црногорска Влада уживати подршку Америке све док је, како је навео, демократска и концентрисана на европску будућност земље.

На констатацију модератора форума да је на последњем самиту НАТО-а неформално изражена бојазан да је опасно делити све информације с новом Владом у Подгорици и на његово питање да ли види проблем у томе, Ескобар је одговорио да не жели да говори у име НАТО-а, али да је та забринутост реална и да људи у Црној Гори треба да је схвате веома озбиљно.

Он је казао да НАТО има много начина да задржи информације, и додао да свака влада треба да буде свесна да је то нешто што слаби и њу и земљу.

Према његовим речима, једино решење тензија на Балкану је чланство држава региона у Европској унији.

„Увек смо веровали да је кључ стабилности овог региона његово чланство у ЕУ“, нагласио је Ескобар.

Иако сматра да се америчка политика према региону није мењала у зависности од администрација и да им је свима циљ да се успоставе владавина права, борба против корупције и развој демократских институција, Ескобар је најавио интензивније присуство и посвећеност САД-а региону, укључујући, како је рекао, и јасан фокус америчког председника Џозефа Бајдена на ово подручје.

Одговарајући на питање како САД могу да помогну земљама Балкана да достигну стабилност, он је казао да САД располажу великим буџетом које може да помогне регион да оствари зацртане резултате.

„На вишем нивоу користимо сваку прилику да подстакнемо наше европске партнере да убрзају процес интеграција на Балкану, који је регион изузетних потенцијала“.

Ескобар се дотакао и наводног мешања Русије у унутрашње ствари Црне Горе, рекавши да САД „имају и дипломатски и политички одговор како би се изоловале снаге које не желе суверену и демократску Црну Гору“.

KOMENTARI8 коментара

 1. Pravda says:

  Idi spasavaj tvoju vukojebinu od rasula, ne brini se ti za Srbe.

 2. Зунзара says:

  Шта је са овим ликом? Па зар тај Србски народ није, ако не већински, оно конститутивни у ЦГ? Где је ту примена демократије? Где је попис и што господа из те пропале империје не заштите право Срба по основу тога?

 3. da da says:

  Ovaj kolumbijac izgovara insinuacije koje je smislila ambasada amerike u montenegru,slično kao nekad austrougarska ili nemačka (mala slova su zaslužili odavno).

 4. Marko st says:

  Vidi...vidi! Rokstedi...a govori.

 5. milorad5 says:

  on je obaveštajac,sreća izgleda da je od onih štrebera koji prepisuju i čitaju šta im se kaže:)Baš me zanima koliko dugo će oni da primaju od nas mislim dokle će da nas primaju u EU,moža vole hardcore,a pareo od njih niko video nije osim njihovih saradnika koji se u normalnom svetu zovu DOMAĆI IZDAJNICI I SARADNICI OKUPATORA.Sve uz svemu hteo je da prdne, pa se upuvao seronja jadni:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u