СКАНДАЛОЗНА ПРЕТЊА АМЕРИЧКОГ ЗВАНИЧНИКА СРБИМА У ЦРНОЈ ГОРИ

SKANDALOZNA PRETNJA AMERIČKOG ZVANIČNIKA SRBIMA U CRNOJ GORI

17 oktobra 2021

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, bio je jedan od učesnika foruma 2BS (To Be Secure), a tom prilikom je uputio poruku „prosrpskim snagama“ u Crnoj Gori.„Prosrpske snage u Crnoj Gori treba da shvate da Crna Gora treba da bude suverena, demokratska, zapadno orijentisana članica NATO-a“, rekao je Eskobar.

Eskobar je potom naveo da za one snage koje podrivaju napredak zemlje koja je skoro 25 godina bila uspešna priča, SAD imaju odgovor u vidu sankcija i političkog pritiska, a u Crnoj Gori izolacije snaga koje imaju takva nastojanja, prenele su „Vijesti“.

On je ocenio da aktuelna situacija na Balkanu ima mnogo sličnosti sa 90-im godinama prošlog veka sa nabujalim etničkim tenzijama.

„Od Dejtona naovamo ipak se dogodilo mnogo pozitivnih stvari i kad ih analizirate videćete da su sve one bile plod evroatlantskih integracija. Zato našim evropskim partnerima pominjemo potrebu da se integracije ubrzaju i zato je Balkan uvek visoko na našoj agendi kad s njima razgovaramo“, rekao je Eskobar, koji je i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

„Opasno deljenje svih informacija sa Vladom u Podgorici“

Eskobar je rekao da će aktuelna crnogorska Vlada uživati podršku Amerike sve dok je, kako je naveo, demokratska i koncentrisana na evropsku budućnost zemlje.

Na konstataciju moderatora foruma da je na poslednjem samitu NATO-a neformalno izražena bojazan da je opasno deliti sve informacije s novom Vladom u Podgorici i na njegovo pitanje da li vidi problem u tome, Eskobar je odgovorio da ne želi da govori u ime NATO-a, ali da je ta zabrinutost realna i da ljudi u Crnoj Gori treba da je shvate veoma ozbiljno.

On je kazao da NATO ima mnogo načina da zadrži informacije, i dodao da svaka vlada treba da bude svesna da je to nešto što slabi i nju i zemlju.

Prema njegovim rečima, jedino rešenje tenzija na Balkanu je članstvo država regiona u Evropskoj uniji.

„Uvek smo verovali da je ključ stabilnosti ovog regiona njegovo članstvo u EU“, naglasio je Eskobar.

Iako smatra da se američka politika prema regionu nije menjala u zavisnosti od administracija i da im je svima cilj da se uspostave vladavina prava, borba protiv korupcije i razvoj demokratskih institucija, Eskobar je najavio intenzivnije prisustvo i posvećenost SAD-a regionu, uključujući, kako je rekao, i jasan fokus američkog predsednika Džozefa Bajdena na ovo područje.

Odgovarajući na pitanje kako SAD mogu da pomognu zemljama Balkana da dostignu stabilnost, on je kazao da SAD raspolažu velikim budžetom koje može da pomogne region da ostvari zacrtane rezultate.

„Na višem nivou koristimo svaku priliku da podstaknemo naše evropske partnere da ubrzaju proces integracija na Balkanu, koji je region izuzetnih potencijala“.

Eskobar se dotakao i navodnog mešanja Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore, rekavši da SAD „imaju i diplomatski i politički odgovor kako bi se izolovale snage koje ne žele suverenu i demokratsku Crnu Goru“.

KOMENTARI8 komentara

 1. Kulak says:

  Budaletina.

 2. Ivke says:

  Duvaj ga

 3. Pravda says:

  Idi spasavaj tvoju vukojebinu od rasula, ne brini se ti za Srbe.

 4. goran says:

  U nedostatku inteligencije pribjegavaju upotrebi sile.

 5. Zunzara says:

  Šta je sa ovim likom? Pa zar taj Srbski narod nije, ako ne većinski, ono konstitutivni u CG? Gde je tu primena demokratije? Gde je popis i što gospoda iz te propale imperije ne zaštite pravo Srba po osnovu toga?

 6. da da says:

  Ovaj kolumbijac izgovara insinuacije koje je smislila ambasada amerike u montenegru,slično kao nekad austrougarska ili nemačka (mala slova su zaslužili odavno).

 7. Marko st says:

  Vidi...vidi! Rokstedi...a govori.

 8. milorad5 says:

  on je obaveštajac,sreća izgleda da je od onih štrebera koji prepisuju i čitaju šta im se kaže:)Baš me zanima koliko dugo će oni da primaju od nas mislim dokle će da nas primaju u EU,moža vole hardcore,a pareo od njih niko video nije osim njihovih saradnika koji se u normalnom svetu zovu DOMAĆI IZDAJNICI I SARADNICI OKUPATORA.Sve uz svemu hteo je da prdne, pa se upuvao seronja jadni:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *