СКАНДАЛОЗНИ ЗАХТЕВИ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ КОСОВО!

SKANDALOZNI ZAHTEVI LAŽNE DRŽAVE KOSOVO!

11 avgusta 2020

Prištinske vlasti, čini se, pokušavaju novu podvalu – da pod plaštom preispitivanja skaradnog zakona o zaštiti vrednosti borbe terorističke OVK, zapravo prekinu dijalog sa Beogradom.

Tako bi zakon, koji je danima unazad na meti ozbiljnih kritika kako Amerike, tako i zemalja članica EU, mogao da ode u drugi plan, ali da to ne bude slučaj sa OVK pobrinula se vlada u Prištini.Naime, tzv. kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla kaže da predstavnici Prištine treba da se povuku iz dijaloga koji se vodi pod okriljem EU, sve dok Beograd ne povuče Interpolove poternice raspisane za pripadnike nekadašnje OVK.

Ovo je, mnogi će reći, još jedan način da se amnestiraju pripadnici ove nekadašnje organizacije, poznate po ubistvima, mučenjima, i brojnim krivičnim delima zbog kojih je jedan broj njih već pozvan u Hag, što kao osumnjičeni, što kao svedoci.

Tako je OVK ponovo u prvom planu, samo na drugačiji način, sa jednim istim ciljem – branimo zločince!

A šta su zapravo smislili?

U prištinski parlament je pre desetak dana stigao, ponovo, zakon koji veliča „oslobodilačku borbu“ OVK, ali ne samo to.

U najkraćem, kroz ovaj sporan nacrt tamošnje vlasti su želele da, između ostalog, uvedu verbalni delik, kojim bi svako, bez obzira na nacionalnost, bio kažnjen ako bi rekao nešto što se ne poklapa sa „državnim mišljenjem“ o OVK, a to je da su bili „borci za slobodu“.

Takođe, predlog predviđa i da svi imaju dužnost da „poštuju i štite vrednosti borbe OVK“.

Ovako sročen nacrt zakona, nije prošao nezapaženo, naprotiv. Reagovala je ambasada SAD, koja je ovo okarakterisala kao „kriminalizovanje slobode govora“ i „zastrašivanje građana.

Nemačka se takođe izjasnila govoreći o „gušenju rasprave“, dok je Švajcarska izrazila zabrinutos i predloženi nacrt zakona shvatila, između ostalog, i kao „zastrašivanje“.

Reagovala je i Kancelarija EU u Prištini, rekavši da će ikoliko bude usvojen u ovakvom obliku „ovaj zakon podriti lokalne i međunarodne napore za ojačavanje poštovanja osnovnih prava na Kosovu“.

Dve godine ćutali, sada menjaju tekst

Dok su takve poruke stizale, parlament na KiM nije previše mario za njih, pa je prošle nedelje upravo to bila tema u skupštini.

Međutim, ta rasprava je u nekom trenutku prekinuta, i to na zahtev vladajućeg Demokratskog saveza Kosova (DSK), koji čini okosnicu prištinske vlade, uz obrazloženje da se ne slažu sa ponuđenim tekstom predloga zakona, jer neki članovi ostavljaju prostor za pogrešno tumačenje.

– Tražimo da se u ovaj predlog zakona izvrše posebne izmene Člana 2, da „obaveza građana da štite vrednosti OVK“ treba da se preoblikuje, zato što ostavlja prostora za razne interpretacije i to loše utiče na slobodu izražavanja i razmišljanja – rekla je poslanica DSK Valentina Bunjaku.

Planirano je, inače, da rasprava o ovom zakonu bude nastavljena ove nedelje (u četvrtak) i sa, pretpostavlja se, izmenjenim tekstom.

Međutim, zanimljivo je da su se prištinske vlasti odlučile posle pritisaka da promene tekst, koji je inače poznat već dve godine, kada se prvi put pokušalo uvođenje ovog zakona u svakodnevni život, kao da ga sada prvi put vide.

Međutim, da nemaju problem sa OVK, već naprotiv, odmah je pokazala Meljiza Haradinaj Stubla, ministarka spoljnih poslova Kosova, inače poslanica stranke Ramuša Haradinaja koja je u koaliciji sa DSK.

Pritisci, pritisci…

Ne odričući se OVK, ona je javnosti prenela novu ideju i novo prištinsko uslovljavanje Beograda – povlačenje iz dijaloga sve dok Beograd ne povuče Interpolove poternice za pripadnicima bivše OVK.

Koliko će je poslušati kolege iz vlade i koalicioni partneri, videće se, a ne bi bilo iznenađenje da to ne učine jer sa jedne strane trpe pritiske iz SAD i EU, a sa druge dovode i sami sebe u problem, s obzirom na klimavu vladajuću većinu koja je formirana u Prištini i u kojoj je, između ostalih, i Srpska lista, koja bi mogla da uskrati podršku, što bi dovelo do pada vlade.O nameri Prištine govorio je pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da je posredi uvođenje verbalnog delikta, maltreriranje i šikaniranje. Takođe, kazao je i da će predstavnici Srba na KiM morati da reaguju.

Sa čim god da je imalo veze, činjenica je da su prištinske vlasti prekinule raspravu o zakonu do daljnjeg. Isto tako, činjenica je da od veličanja OVK nemaju nameru da odustanu, a ideja tamošnje ministarke Haradinaj, koju je podržala Organizacija ratnih veterana OVK, poslužila je da to i potvrdi.

„Interpol“ kao kamen spoticanja

U posednjih desetak dana u Albaniji i Turskoj privedena su dvojica bivših pripadnika OVK po poternicama Interpola, koje je za njima raspisalo srpsko pravosuđe, što je deo prištinske javnosti zamerio upravo tamošnjim vlastima jer nikako ne uspevaju da „državu Kosovo“ učlane u Interpol.

Upravo je taj problem koji je bivša vlada sa Ramušem Haradinajem na čelu imala, dovela do toga da dijalog Beograda i Prištine bude blokiran gotovo godinu i po dana. Ljut zbog odbijanja Interpola da primi Kosovo u tu organizaciju, što se inače pripisuje lobiranju Srbije, Haradinaj je uveo takse na srpsku robu, nakon čega je svaki razgovor prekinut.

Inače, i aktuelni kosovski predsednik Hašim Tači, je pre mesec dana pozvan u Hag gde je saslušavan kao bivši pripadnik OVK.

(Blic)

KOMENTARI3 komentara

  1. Milovan says:

    Ništa oni sami nisu smislili, jer su za tako nešto nesposobni.

  2. Nine says:

    Režimski Bljuc, kao i Informer, Srpski telegraf, Alo, Tanjug i ne znam koji sve blatoid naziva "Repobliku Kosovo" (kako je naziva Briselski sporazum koji je potpisao Vučić) lažnom državom. Nazivajte je onako kako je i Vučić naziva. Nečete nikad objaviti članak kakav objavljuje nezavisni portal: Markus Papadopulos: Izdajničke srpske elite de fakto priznale „Republiku Kosovo“ Priznale su je ne samo de fakto već i de jure. Svim se ove elite mogu nazvati samo ne tim imenom, jer eliti niko ne može zapovedati. U ovom članku je objašnjeno kakvu elitu (čemer) ima Srbija, čije naloge sprovodi, suprotno interesima Srbije i njenog stanovništva, ko je ovu "elitu" "postavio", a narod nikad izabrao, radi ostvarivanja njihovih ciljeva (stvaranja Velike Albanije i sve većeg smanjivanja Srbije, kakav je odnos imao Tito kad je sedeo pored predsednika SAD u odnosu na onog s kim se danas sprda ceo svet. Mislite da ćete večito moći zamajavati sve jadniji narod u ovoj zapadnoj koloniji sramoto od novinara. Do kad mislite narodu prodavati maglu, kad sam narod sve vidi i svu bedu u koju ju je dovela lažna elita oseća na sopstvenoj koži kao nikad u novijoj istoriji.

  3. Nine says:

    Vašingtonski sporazum koristi američkim spoljnopolitičkim ciljevima, izraelskim spoljnopolitičkim ciljevima, projektu Velike Albanije i bankovnim računima izdajničke srpske elite, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Direktno.rs, ugledni britanski analitičar dr Markus Papadopulos, ekspert za Rusiju, Srbiju i Balkan. Brišite i ovaj podnaslov članka objevljenog na portalu na kojem se ne ispira mozak narodu, režimski portali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *