СКАНДАЛОЗНИ ЗАХТЕВИ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ КОСОВО!

СКАНДАЛОЗНИ ЗАХТЕВИ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ КОСОВО!

11 августа 2020

Приштинске власти, чини се, покушавају нову подвалу – да под плаштом преиспитивања скарадног закона о заштити вредности борбе терористичке ОВК, заправо прекину дијалог са Београдом.

Тако би закон, који је данима уназад на мети озбиљних критика како Америке, тако и земаља чланица ЕУ, могао да оде у други план, али да то не буде случај са ОВК побринула се влада у Приштини.Наиме, тзв. косовска министарка спољних послова Мељиза Харадинај Стубла каже да представници Приштине треба да се повуку из дијалога који се води под окриљем ЕУ, све док Београд не повуче Интерполове потернице расписане за припаднике некадашње ОВК.

Ово је, многи ће рећи, још један начин да се амнестирају припадници ове некадашње организације, познате по убиствима, мучењима, и бројним кривичним делима због којих је један број њих већ позван у Хаг, што као осумњичени, што као сведоци.

Тако је ОВК поново у првом плану, само на другачији начин, са једним истим циљем – бранимо злочинце!

А шта су заправо смислили?

У приштински парламент је пре десетак дана стигао, поново, закон који велича „ослободилачку борбу“ ОВК, али не само то.

У најкраћем, кроз овај споран нацрт тамошње власти су желеле да, између осталог, уведу вербални делик, којим би свако, без обзира на националност, био кажњен ако би рекао нешто што се не поклапа са „државним мишљењем“ о ОВК, а то је да су били „борци за слободу“.

Такође, предлог предвиђа и да сви имају дужност да „поштују и штите вредности борбе ОВК“.

Овако срочен нацрт закона, није прошао незапажено, напротив. Реаговала је амбасада САД, која је ово окарактерисала као „криминализовање слободе говора“ и „застрашивање грађана.

Немачка се такође изјаснила говорећи о „гушењу расправе“, док је Швајцарска изразила забринутос и предложени нацрт закона схватила, између осталог, и као „застрашивање“.

Реаговала је и Канцеларија ЕУ у Приштини, рекавши да ће иколико буде усвојен у оваквом облику „овај закон подрити локалне и међународне напоре за ојачавање поштовања основних права на Косову“.

Две године ћутали, сада мењају текст

Док су такве поруке стизале, парламент на КиМ није превише марио за њих, па је прошле недеље управо то била тема у скупштини.

Међутим, та расправа је у неком тренутку прекинута, и то на захтев владајућег Демократског савеза Косова (ДСК), који чини окосницу приштинске владе, уз образложење да се не слажу са понуђеним текстом предлога закона, јер неки чланови остављају простор за погрешно тумачење.

– Тражимо да се у овај предлог закона изврше посебне измене Члана 2, да „обавеза грађана да штите вредности ОВК“ треба да се преобликује, зато што оставља простора за разне интерпретације и то лоше утиче на слободу изражавања и размишљања – рекла је посланица ДСК Валентина Буњаку.

Планирано је, иначе, да расправа о овом закону буде настављена ове недеље (у четвртак) и са, претпоставља се, измењеним текстом.

Међутим, занимљиво је да су се приштинске власти одлучиле после притисака да промене текст, који је иначе познат већ две године, када се први пут покушало увођење овог закона у свакодневни живот, као да га сада први пут виде.

Међутим, да немају проблем са ОВК, већ напротив, одмах је показала Мељиза Харадинај Стубла, министарка спољних послова Косова, иначе посланица странке Рамуша Харадинаја која је у коалицији са ДСК.

Притисци, притисци…

Не одричући се ОВК, она је јавности пренела нову идеју и ново приштинско условљавање Београда – повлачење из дијалога све док Београд не повуче Интерполове потернице за припадницима бивше ОВК.

Колико ће је послушати колеге из владе и коалициони партнери, видеће се, а не би било изненађење да то не учине јер са једне стране трпе притиске из САД и ЕУ, а са друге доводе и сами себе у проблем, с обзиром на климаву владајућу већину која је формирана у Приштини и у којој је, између осталих, и Српска листа, која би могла да ускрати подршку, што би довело до пада владе.О намери Приштине говорио је пре неколико дана председник Србије Александар Вучић, рекавши да је посреди увођење вербалног деликта, малтрерирање и шиканирање. Такође, казао је и да ће представници Срба на КиМ морати да реагују.

Са чим год да је имало везе, чињеница је да су приштинске власти прекинуле расправу о закону до даљњег. Исто тако, чињеница је да од величања ОВК немају намеру да одустану, а идеја тамошње министарке Харадинај, коју је подржала Организација ратних ветерана ОВК, послужила је да то и потврди.

„Интерпол“ као камен спотицања

У поседњих десетак дана у Албанији и Турској приведена су двојица бивших припадника ОВК по потерницама Интерпола, које је за њима расписало српско правосуђе, што је део приштинске јавности замерио управо тамошњим властима јер никако не успевају да „државу Косово“ учлане у Интерпол.

Управо је тај проблем који је бивша влада са Рамушем Харадинајем на челу имала, довела до тога да дијалог Београда и Приштине буде блокиран готово годину и по дана. Љут због одбијања Интерпола да прими Косово у ту организацију, што се иначе приписује лобирању Србије, Харадинај је увео таксе на српску робу, након чега је сваки разговор прекинут.

Иначе, и актуелни косовски председник Хашим Тачи, је пре месец дана позван у Хаг где је саслушаван као бивши припадник ОВК.

(Блиц)

KOMENTARI3 коментара

  1. Милован says:

    Ништа они сами нису смислили, јер су за тако нешто неспособни.

  2. Nine says:

    Režimski Bljuc, kao i Informer, Srpski telegraf, Alo, Tanjug i ne znam koji sve blatoid naziva "Repobliku Kosovo" (kako je naziva Briselski sporazum koji je potpisao Vučić) lažnom državom. Nazivajte je onako kako je i Vučić naziva. Nečete nikad objaviti članak kakav objavljuje nezavisni portal: Маркус Пападопулос: Издајничке српске елите де факто призналe „Републику Косово“ Priznale su je ne samo de fakto već i de jure. Svim se ove elite mogu nazvati samo ne tim imenom, jer eliti niko ne može zapovedati. U ovom članku je objašnjeno kakvu elitu (čemer) ima Srbija, čije naloge sprovodi, suprotno interesima Srbije i njenog stanovništva, ko je ovu "elitu" "postavio", a narod nikad izabrao, radi ostvarivanja njihovih ciljeva (stvaranja Velike Albanije i sve većeg smanjivanja Srbije, kakav je odnos imao Tito kad je sedeo pored predsednika SAD u odnosu na onog s kim se danas sprda ceo svet. Mislite da ćete večito moći zamajavati sve jadniji narod u ovoj zapadnoj koloniji sramoto od novinara. Do kad mislite narodu prodavati maglu, kad sam narod sve vidi i svu bedu u koju ju je dovela lažna elita oseća na sopstvenoj koži kao nikad u novijoj istoriji.

  3. Nine says:

    Вашингтонски споразум користи америчким спољнополитичким циљевима, израелским спољнополитичким циљевима, пројекту Велике Албаније и банковним рачунима издајничке српске елите, каже у ексклузивном интервјуу за Директно.рс, угледни британски аналитичар др Маркус Пападопулос, експерт за Русију, Србију и Балкан. Brišite i ovaj podnaslov članka objevljenog na portalu na kojem se ne ispira mozak narodu, režimski portali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u