SKANDALOZNO: MUP Crne Gore proteruje sveštenike SPC

SKANDALOZNO: MUP Crne Gore proteruje sveštenike SPC

8 marta 2014

Crna_Gora241540195U danima časnog posta i molitve uoči Hristovog vaskrsenja, sveštenicima iz eparhije Mileševske, Ognjenu Perkoviću, Saši Janjiću, Borivoju Pantiću, Darku Janjiću, Milanu Stoiljkoviću, Nikoli Orliću, igumanu manastira Sveta Trojica kod Pljevalja, arhimandritu Leonidu i igumanijama Atanasiji i Magdaleni, koji u gradu pod Golubinjom žive deset i više godina, stiglo je rešenje MUP da napuste Crnu Goru!

Rešenje je „overio“ Direktorat za upravne unutrašnje poslove na čijem je čelu Abid Crnovršanin (kadar SDP), čime je potvrđeno rešenje policijske Područne jedinice Pljevlja, koja je odbila zahtev sveštenika za privremeni boravak u Crnoj Gori, iako je, zbog pogrešne primene propisa, isto rešenje istog organa Upravni sud poništio u junu prošle godine!

Advokat Josif Mićković najavio je tužbu na ovu odluku.

„Razlozi kojima su se rukovodili organi u upravnom postupku za odbijanje zahteva za produžetak boravka sveštenicima potpuno su nerazumljivi i nemaju nikakve veze sa zakonskim propisima na koje se pozivaju. Donošenje takvih rešenja, očigledno, motivisano je nekakvim drugim razlozima, a ne pravnim. Ukoliko prvostepeni organ donese rešenja kojima se mojim klijentima nalaže da napuste Pljevlja, odnosno Crnu Goru, podneću tom istom organu zahteve za odlaganje njihovog izvršenja, dok se ne okončaju postupci u upravnim sporovima“, kazao je Mićković.

„Verujem da će Upravni sud poništiti nezakonita rešenja MUP Crne Gore.“

Ogorčenje ne može da sakrije ni ugledni pljevaljski lekar dr Novica Stanić, poslanik Nove srpske demokratije (Demokratski front).

„Čak i u dane posta posvećenog najvećem hrišćanskom prazniku, kad svaka hrišćanska porodica u miru i ljubavi, u postu i molitvi iščekuje dan vaskrsenja Hristovog ovde u Pljevljima, srpskom narodu i njegovim sveštenicima ne dozvoljava se taj mir, a ni verske slobode, navodno zagarantovane Ustavom i zakonima Crne Gore“, kaže Stanić.

Pljevljaci su odlučni da podrže pravo svojih sveštenika da ostanu u ovom gradu, bez obzira na stavove MUP, koji je odlučan da ih deportuje iz Crne Gore. Jednu takvu nameru građani su osujetili u februaru 2012. godine kad su zvižducima i pogrdnim skandiranjem pred zgradom lokalne uprave dočekali tadašnjeg premijera Igora Lukšića. On im je obećao „rešenje“ problema, posle čega je rešenje o deportaciji ukinuto. Međutim, samo privremeno. Pre godinu dana ono je ponovo aktivirano, ali ga je Upravni sud Crne Gore poništio. Razlog – pogrešna primena propisa od strane MUP Crne Gore, gde su na ključnim pozicijama ljudi iz SDP, koalicione partije Đukanovićeve DPS, čiji čelnici i ne pokušavaju da sakriju, najblaže rečeno, animozitet prema SPC.

Pošto se u Crnoj Gori ništa ne dešava slučajno, i nova pretnja deportacijom sveštenstvu SPC došla je u predvečerje izbora. Ovoga puta lokalnih u Pljevljima, gde DPS i SDP nikako da se pomire sa ulogom opozicije.

SNP: Prestanite sa pritiskom!

Pljevaljski odbor Socijalističke narodne partije apelovao je na Ministarstvo unutrašnjih poslova da, kako su naveli, prestane sa kontinuiranim pritiskom na sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve u tom gradu i pretnjama da će biti deportovani. Oni su istakli da je to četvrti put u poslednje tri godine da MUP u prvostepenom i drugostepenom postupku odbija gostoprimstvo sveštenicima Srpske pravoslavne crkve koji službuju u Pljevljima.

„Ono što je takođe zanimljivo jeste to da se sve dešava uglavnom pred izbore, što navodi na sumnju da se ne radi o pravnim, već o političkim razlozima. Pred svim ovim ne mogu ostati ravnodušni, posebno vernici Srpske pravoslavne crkve, kao ni svi oni koji znaju, hoće i umeju da poštuju elementarna ljudska prava i slobode“, ocenili su iz SNP.

Sila Boga ne moli

„Režim u Crnoj Gori nastavlja nasilni pritisak na SPC, ugrožavajući na taj način verska prava koja su temelj čovečanstva, zaklinjući se tobože u evropski put! Barjaktari tog progona su kadrovi DPS i SDP koalicije, koji pošto poto pokušavaju silom da promene status crkve“, kaže dr Budimir Aleksić, profesor Cetinjske bogoslovije.

„Izdržaće crkva i nadživeti ovaj režim, kao što je mnoge silne osvajače, ideologije, diktatore, pa će i Mila i Ranka.“

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    CRNOGORCI ZAŠTO STE TAKAV NAROD, SVI SU VAM BOLJI OD SRBA ŠTA SE TO DOGODILO U VAŠIM GLAVAMA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *