СКАНДАЛОЗНО ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ХРВАТА: Пут наших кадета у Јасеновац је упад?!

SKANDALOZNO OBRAZLOŽENJE HRVATA: Put naših kadeta u Jasenovac je upad?!

11 septembra 2019

IZRAŽAVAMO najoštriji protest povodom odluke MUP Hrvatske da zabrani ulazak delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 7. septembra na prelazu Batrovci – Bajakovo. Odluka, kojoj je prethodio pretres stvari članova delegacije, a koja je obrazložena nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdali svrha i uslovi boravka – nije osnovana. Jer je delegacija bila zvanično pozvana od strane episkopa pakračko-slavonskog Jovana, najavljena lokalnim vlastima Hrvatske, kao i graničnoj policiji Hrvatske Bajakovo.Ovo stoji u protestnoj noti Srbije, u koju su „Novosti“ imale uvid, a koju je ambasadorka naše zemlje Mira Nikolić pokušala da uruči u ponedeljak, na zakazanom sastanku u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske. Njeni domaćini su, međutim, odbili da prime notu Beograda, želeći da joj predaju svoj protest zbog navodno „nenajavljenog i nezakonitog“ ulaska na njihovu teritoriju pripadnika Vojske Srbije koji su pošli da odaju poštu jasenovačkim žrtvama, ali taj papir ambasadorka nije htela da primi.

U dokumentu koji je trebalo da preda Nikolićeva, pisalo je i da je odluka MUP Hrvatske u suprotnosti sa osnovnim načelima moderne Evrope, koja predviđa slobodu kretanja ljudi, pravo na očuvanje verske i nacionalne baštine, kao i odavanja poštovanja nevino stradalim pripadnicima jednog naroda.

Najnoviju razmenu protestnih nota između Srbije i Hrvatske, premijerka Ana Brnabić okarakterisala je kao sukob fašizma i antifašizma, a ne kao sukob između Beograda i Zagreba:

– Ako je jednom režimu prihvatljivo da tabla na kojoj piše ustaški pozdrav „za dom spremni“ stoji u nekadašnjem ustaškom logoru Jasenovcu ili u blizini njega, onda nijedna protestna diplomatska nota ne može da im promeni mišljenje..Premijerka je dodala da je i u Luksemburgu, gde je prisustvovala obeležavanju 75 godina od oslobođenja grada Luksemburga u Drugom svetskom ratu, rečeno kakva opasnost preti od relativizacije istorije:

– Opasno je kada neko u Evropi koristi slobodno na svojim državnim ceremonijama i sportskim događajima pozdrav uz koji je klao decu i palio nedužne ljude zatvorene u crkvama. Kao što je „zig hajl“ simbol nacističke Nemačke, tako je pozdrav „za dom spremni“ simbol ustaške NDH. Moja pozicija je pozicija borbe protiv fašizma, sećanja na žrtve i borce, slobodne Srbije, slobodne Hrvatske, slobodne Evrope, borbe protiv fašizma i ugnjetavanja ljudi.

Ministar unutrašnjh poslova Nebojša Stefanović izjavio je da ne vidi drugi, osim političkog razloga za ovakvo pokazivanje sile Hrvatske, što je „skandalozno jer to rade na temi antifašizma“.

– To je stvar na kojoj Hrvatska mora na unutrašnjem planu da poradi. Naprosto, ne može se veličati nacistički režim Hrvatske u Drugom svetskom ratu. Moraju da se suoče s tim da su na njihovoj teritoriji bili koncentracioni logori za decu, i što pre to urade pre će prihvatiti da se obeležava stradanje Srba u Drugom svetskom ratu na njihovoj teritoriji – rekao je Stefanović.

Povodom najnovijeg zaoštravanja odnosa sa Zagrebom, ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da „Hrvatska uvek i za sve optužuje Srbiju, da incidenti nikad ne dolaze od strane Srbije i da ona nikada ne pokreće retoriku svađa i sukoba“.DESET ZAREDOM

HRVATSKA je zemlja sa kojom Srbija ima najveći broj razmenjenih protestnih nota. Tako je u februaru Beograd uručio „prigovor“ otpravniku poslova hrvatske ambasade zbog incidenta u Splitu u kojem su fizički napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde. Tokom leta 2016. vodio se pravi mali diplomatski rat razmenom nota, pa su u samo dve nedelje Beograd i Zagreb razmenili blizu deset nota. Među njima su bili protesti Srbije zbog ukidanja presude Branimiru Glavašu za ratne zločine nad Srbima i podizanja spomenika Miru Barešiću, osuđenom teroristi. Hrvatska je poslala notu Srbiji zbog „neprihvatljivih izjava“ srpskih zvaničnika o poništenju presude kardinalu Stepincu“

NEMCIMA NE SMETA

NA fotografiji snimljenoj 7. maja 2017. godine ministar odbrane Aleksandar Vulin i delegacija Vojske Srbije polažu vence i odaju poštu pored, tada postavljene, spomen-ploče srpskim žrtvama nemačkog logora smrti u Mauthauzenu. Nemačkim vlastima nije smetalo to što su srpski vojnici došli u uniformama svoje države, a sve se odigralo na 72. godišnjicu oslobođenja nemačkog logora.

PUPOVAC DANAS O KOALICIJI

PREDSEDNIK Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Milorad Pupovac najavio je da će danas saopštiti hoće li ta stranka ostati ili će da napusti vladajuću koaliciju, pošto se zbog izjave u kojoj je uporedio današnju Hrvatsku sa ustaškom NDH, našao na udaru hrvatskih zvaničnika, udruženja veterana, opozicije… Predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković izjavio je da bi Pupovac trebalo da povuče tu izjavu.

U Pupovčevom rodnom mestu, Ceranjima Donjim, pre dva dana osvanule su poruke „Ubi Srbina“, a tim povodom premijer Hrvatske i lider HDZ Andrej Plenković rekao je u utorak da bi „trebalo videti ko iza toga stoji i ko to želi da destabilizuje Hrvatsku“.

(Novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Previse se Srbi bave Hrvatima, dovedite nemacke desnicare u Srbiju da izbace azilante i da vam oslobode Kosovo za tri dana. Drugacije ne ide.

  • Ivke says:

   Odlican predlog, neka malo svabe krvare za nas

  • doktrina soka says:

   DOBRA.

 2. Psihopatolog says:

  Paranoidna psihoza kao endemska bolest

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *