SKANDALOZNO: Predsednika Srbije može da prisluškuje ko hoće!

SKANDALOZNO: Predsednika Srbije može da prisluškuje ko hoće!

24 decembra 2013

prisluskivanjePredsednik Srbije Tomislav Nikolić javno, pred milionskim auditorijumom, izrazio je sumnju „da ga ponovo tajno prisluškuju“ i da je nezadovoljan radom jednog dela policije. Ministar unutrašnjih poslova i premijer Ivica Dačić, već sutradan, rekao je „da nema informaciju ko prisluškuje predsednika Republike“.

Reagovala je odmah savetnik predsednika Republike Stanislava Pak, koja je javno pitala: „A ko onda treba u Srbiji da zna da prisluškuju predsednika?“, i dodala da je to ozbiljan problem:

– Na neki način je ugrožena i bezbednost zemlje. Ukoliko je to stvarno tako, a stvarno je tako, mislim da bi službe ozbiljno trebalo time da se pozabave, kako bi predsednik, odnosno kako bi Srbija bila zaštićena.

U policiji na sve ovo kažu da se takve tvrdnje proveravaju po nalogu tužioca, ali da takav nalog još nisu dobili.

Optužbe ili upozorenja da se predsednik države prisluškuje nisu nove. Pre samo nešto više od godinu dana u javnosti je „pukla“ gotovo istovetna afera. Objavljeno je da su na meti prisluškivanja, koje je pokrenuto iz delova policije i obaveštajnih službi, bili predsednik Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović. Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić podržao je tada Vučića u zahtevima da se ovaj slučaj ispita do kraja i ogradio se od odgovornosti tvrdnjom da je glavni problem nepostojanje jasnog sistema nadzora i kontrole.

Afera se nije rasplela do kraja, a jedino što smo mogli saznati jeste da verovatno nije bilo reči o direktnom prisluškivanju već pokušaju da se izvadi listing mobilnih telefona, što nije ništa manje opasno, jer se na osnovu toga može utvrditi, ne samo koji su brojevi pozivani, već i gde se vlasnik telefona nalazio u tom trenutku.

Spisak onih koji mogu nekoga da prisluškuju u Srbiji je dugačak. Prve na listi su, naravno, tajne službe i policija. Ali, u eri novih tehnologija, „veliko uvo“ mogu da imaju i pojedinci, koji mogu da prisluškuju koga hoće.

Prema zakonu, telefonski operateri moraju da ostave tehničke mogućnosti za nadzor, ali zakon propisuje pod kojim uslovima policija sme da pristupi takvim komunikacijama. I pored toga, zaštitnik građana Saša Janković i poverenik za informacije Rodoljub Šabić tokom prošle godine nekoliko puta su upozoravali da su hiljade građana pod nelegalnim nadzorom.

Sa napretkom tehnologije, međutim, došli smo u situaciju da je oprema za prisluškivanje i nadzor dostupna čak i običnim građanima. Najjednostavniji uređaji koji omogućavaju prisluškivanje i snimanje tuđih razgovora mogu legalno da se kupe za samo nekoliko stotina evra.

– Mogu da se kupe špijunske kamere, uređaji za snimanje, softver za prisluškivanje, a dovoljno je da onaj ko kupuje opremu potpiše da će je koristiti za nadzor svog maloletnog deteta i da će dete upozoriti na to – priča jedan od prodavaca ovakve opreme.

Da bi se ovakvi uređaji koristili najčešće je potrebno da onaj ko želi nekoga da prisluškuje ima fizički pristup telefonu nakratko kako bi mogao da u njemu instalira neophodni program. Međutim, podizanjem platežne sposobnosti rastu i mogućnosti opreme za prisluškivanje.

Jedan od hitova na prošlogodišnjim sajmovima bezbednosne opreme bio je uređaj koji može da snima razgovore na udaljenosti od čak pet kilometara. Zvanično, danska firma koja ga proizvodi radi samo sa vladama. Naš sagovornik, međutim, objašnjava da onaj ko je spreman da plati pravu cenu, na crnom tržištu može da nabavi šta god poželi.

POSTUPCI

Još se čeka na usvajanje zakona koji će u potpunosti urediti pitanje ko i u kojim uslovima ima pravo da prisluškuje građane. Ustavni sud je prošle godine osporio propise koji kažu da se „posebni postupci i mere preduzimaju na osnovu naloga direktora VBA“. Iako u zakonu postoje nejasnoće, ustav je jasan – pristup komunikacijama moguć je samo uz nalog suda i to isključivo za potrebe vođenja krivičnog postupka ili zbog zaštite državne bezbednosti.

DAČIĆ I VUČIĆ O NAJNOVIJIM SUMNJAMA: SVE ĆE BITI ISPITANO

– Mi sve navode, pa i one koji se tiču predsednika Republike, razmatramo. Treba da bude jasno da svi organi bezbednosti, uključujući i policiju i bezbednosne službe imaju zadatak da zaštite predsednika, a ne da ga prisluškuju. Ako postoje bilo kakve zloupotrebe ovlašćenja, bilo koga u sistemu, naravno da to treba da bude predmet istraga i sankcija – izjavio je u utorak Dačić.

Vicepremijer Vučić je rekao da su nadležne službe i ranije uspevale da utvrde više prekršaja pod čudnim okolnostima i pokušaja upada u zaštićeni sistem, da je s tim bio upoznat i sam predsednik Republike, kao i da će svi navodi biti istraženi.

– Mi ćemo svoj posao da obavimo – naglasio je Vučić.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *