SKANDALOZNO: Studentima u Banjoj Luci puštaju spotove Tompsona

SKANDALOZNO: Studentima u Banjoj Luci puštaju spotove Tompsona

17 decembra 2013
Marko-Perković-ThompsonNa Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, na vježbama iz montaže, docent Predrag Solomun pustio je studentima spot Marka Perkovića Tompsona.Ako ne znate ovu opskurnu personu, to je onaj kvazi-roker gangaške poetike, koji je poznat po svojim fašističkim izjavama i nastupima, te otvorenom veličanju ustaštva i zločina nad Srbima u posljednjem ratu.

Kao da nam nije dosta to što na Hrvatskoj televiziji nikada ne bi pustili neku grupu iz Republike Srpske, odnosno bilo koju srpsku grupu uopšte, ma koliko bila popularna? Zato RTRS uredno na svoje liste «Urbane zone» pod domaće stavlja Psihomodopop, koji je tokom devedesetih pripadnicima Tuđmanove paravojske pjevao na prvim linijama «Hrvatska mora pobijetit’»…

Kao da nam nije dosta što u Vukovaru lupaju ćirilične table i negiraju zločine nad Srbima, pa RTRS titluje filmove i serije latinicom, a i državne institucije i glavne poluge društva, kao što su policija, sudstvo, zdravstvo… koriste latinicu umjesto ćirilice, u takvim naporima im se, evo, priključila i prosvjeta.

Solomun: Tompson relativizira hrvatsku povijestSolomun kaže da studenti na petom semestru prvog ciklusa studija iz predmeta Montaža rade kratke filmske i televizijske forme kao što su reklame, filmski foršpani, špice, džinglovi, muzički video spotovi, od kojih im je muzički video spot i ispitna vježba.

– U sklopu priprema puno gledamo i analiziramo video spotove, od onih najranijih do ovih najnovih, one najbolje ali i one lošije, kako strane tako i domaće. Tompsonov spot na „ljubavnu“ pjesmu „Samo je ljubav tajna dvaju svjetova“ pogledali smo već kada je čas i završio, neplanirano, preko Jutjuba, nakon čega smo ga zajedno i komentarisali i razmijenili mišljenja o širem kontekstu propagande koju taj muzičar provodi – rekao je Solomun.

Na pitanje da li nekome ko je ozloglašen poput Tompsona uopšte ima mjesta u nastavi obrazovanja, Solomun kaže da je dužnost pedagoga na fakultetu da najbolje usmjeri studente, da im prenese što više znanja, a da na filmskim studijama prate i analiziraju sve zanimljivo što se pojavljuje u svijetu filma i televizije.

– Na žalost, Tompson je jedan od muzičara koji sa svojom ekipom saradnika ima vrlo kvalitetnu reklamnu kampanju svoga rada i prikrivenu propagandu jedne ideologije, što uključuje i video spotove njegovih pjesama kroz koje, pod krinkom ljubavi prema domovini i svome narodu, vrlo vješto relativizira najcrnju stranicu hrvatske povijesti. O tome treba govoriti i na to ukazivati jer se to dešava tu, kraj nas, na našim prostorima – smatra Solomun.

Predrag će dopustiti da se ne slažemo da je kod Tompsona išta kvalitetno i prikriveno, već da je u pitanju jedan monumentalan i prostački kič otvorenog ustaštva, od kojeg je umjetničkija i Mara sa sve Derventskim lolama; ali i da primjetimo kako je naklonost ka pokazivanju bravura Marka Perkovića kod njega podtekstualna.

Naglašeno vidljiva i iz Solomunove terminologije koju smo dali detektovati i u izjavi, odnosno «relativiziranju povijesti» i «našim prostorima» iz usta jednog prosvjetnog radnika.

Zanimljivo neće biti pratiti da li će na ekvivalentnoj instituciji u Zagrebu biti praćeni propagandni učinci spotova Baje Malog Knindže, i kako bi se proveo neki tamošnji docent da to dopre do javnosti; nego hoće li ovaj docent svojim studentima pustiti neki spot Cece ili Seke, u odnosu na čiju propagandu i reklamnu kampanju Tompson izgleda kao tinejdžer odbijen na audiciji za Zvijezde granda?

Luka Kecman: Tompsona prikazivati u ravni sa nacističkim filmovimaDekan banjolučke Akademije umetnosti, Luka Kecman, kaže da je Solomun Tompsonov spot pustio samo da bi ilustrovao ono što je kod ovog pjevača negativno.

– Da li to znači da studenti ne trebaju da gledaju i nemački dokumentarni film „Trijumf volje“, snimljen 1935. u režiji Leni Rifenštal, koji prikazuje 6. kongres tada vladajuće Nacističke stranke i koji sadrži scene govora nacističkih vođa Adolfa Hitlera, Rudolfa Hesa i Juliusa Štrajhera?

Mene Tompson uopšte ne interesuje i smatram da je puštanje njegovog spota studentima sasvim u redu, ukoliko se tim postupkom pokazala negativna strana njegovog rada i promocije tog rada – kaže Kecman.
Dukić i Vlaisavljević: Propagandistički skandal bez opravdanja

Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Narodne skupštine RS, Gordana Dukić, kaže da ne postoji nikakvo opravdanje da se studentima ili učenicima puštaju Tompsonovi spotovi.

– Profesor koji je to uradio imao je druge načine da se osvrne na negativnu kampanju u muzičkoj produkciji. Takvi postupci se ne mogu opravdavati. Znam šta je hteo da kaže i poruči studentima, ali je izabrao potpuno pogrešan pristup – rekla je Dukić.

Slično misli i univerzitetski profesor Mirjana Vlaisavljević koja tvrdi da navođenje Tompsona u bilo kakvom kontekstu među studentima predstavlja neprimjeren i propagandistički čin.

– Tompson, čije pesme veličaju ustaštvo, slavi genocidnu politiku Nezavisne Države Hrvatske prema Srbima. Upravo zbog toga je spominjanje Tompsona u bilo kakvom tumačenju više nego neosnovano – ističe Vlaisavljević.

Na kraju krajeva, ovo je još jedan pokazatelj kako je društvo u Banjoj Luci nepremostivo civilizacijski liberalnije, čak i od intelektualnih elita u Zagrebu ili Sarajevu, a o prostom puku da ne govorimo.

Nikakav, naravno, problem ne bi predstavljalo obrazovanje Tompsonom na Univerzitetu u Banjoj Luci, kada bi iz regiona i svijeta priznali da oni to nikad ne bi dopustili. Umjesto toga, upravo se Banja Luka optužuje za netoleranciju, zatvorenost, fašizam…

Možda baš zbog (ne)djelovanja naše prosvjete?

(Goran Dakić, Frontal.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. ecca says:

    Ovaj profesor je poznat po tome sto forsira ''hrvatski'' jezik, tj. u govoru koristi sve same kroatizme, pa cak ih i sam izmislja ...ne znam zasto, ali studenti mu se smiju i sprdaju sa njim. To ranije nije cinio ali je odjednom okrenuo nesto i poceo se cudno ponasati...forsira hrvate i sve njihovo, cak i putuje tamo za Bozic i vodi djecu...Mada provjereno znam da nije Hrvat, vec Srbin i da njegovi slave slavu....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *