SKANDALOZNO: Ulicama daju imena po ustaškim krvnicima i koljačima

SKANDALOZNO: Ulicama daju imena po ustaškim krvnicima i koljačima

9 децембра 2013

UlicaMileBudak1Veličanje nekadašnjih pripadnika ustaškog pokreta veoma je primetno u Federaciji BiH, uprkos protivljenju Srba i poštovaoca antifašista – ulica u Mostaru nosi naziv Mile Budaka, ustaškog ideologa i ministra NDH, dok je osnovna škola u Goraždu nazvana po Huseinu efendi Đozi, imamu u Handžar diviziji i čoveku koji je služio nacističkoj vojsci!

Inicijativa „Za Mostar bez fašizma“ uporno od gradskih vlasti traži da budu promenjeni svi nazivi ulica koji slave lik i delo nekog od pripadnika ustaškog pokreta, ali to još nije učinjeno. Bošnjački i hrvatski odbornici u mostarskom parlamentu nikako ne mogu da se dogovore o tome.

Osim zahteva za promenu imena Ulice Mile Budaka, aktivisti traže i brisanje naziva Ulice Jure Francetića, člana ustaškog pokreta i zapovednika „Crne legije“, elitne ustaške jedinice.

Sporna je i Ulica Vokića i Lorkovića, nazvana po Mladenu Lorkoviću, nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova u NDH i Anti Vokiću, tadašnjem ministru oružanih snaga, koji su se okrenuli protiv Pavelićevog režima. Planirali su i puč protiv Ante Pavelića, ali ga nisu izvršili.

U grupu mostarskih ulica sa spornim nazivima ušla je i ona nazvana po kardinalu Alojziju Stepincu.

Raniji predlozi da Ulica Mile Budaka bude preimenovana u ulicu pesnika Silvija Strahimira Kranjčevića, Ulica Vokića i Lorkovića u Ulicu Tina Ujevića nisu dobili podršku u gradskoj skupštini.

Potpredsednik Srpskog građanskog veća Mostara Ratko Pejanović kazao je da mu je teško proći ulicama Jure Francetića i Mile Budaka, jer se u njemu bude asocijacije na stravične zločine.

– Bojim se da ovde nikada neće biti političke volje da se ovi i neki drugi nazivi promene. Mostar je jedini grad u BiH, koji je, nažalost, pokleknuo pred fašizmom – naglasio je on.

Pejanović je istakao da su promene najbolje nemoguće, jer su građani Mostara podeljeni, trajno zavađeni, a uz sve to nemaju od čega ni da žive.

Roditelji đaka iz Goražda tražili su u anonimnom pismu od lokalne vlasti da se hitno promeni naziv škole, jer je, po njima, neprimereno da deca idu u školu koja je nazvana po čoveku koji je služio ozloglašenoj nacističkoj diviziji o čemu svedoče i brojne fotografije Huseina ef. Đoze sa nacističkim vojnicima. Međutim, škola još uvek nosi isti naziv. Nakon Drugog svetskog rata Đozo je odležao pet godina zatvora zbog saradnje s neprijateljem.

Prema dostupnim podacima, Đozo nije učestvovao u vojnim operacijama, ali je kao imam SS Handžar divizije sudelovao u brojnim aktivnostima te vojne formacije i nosio je oficirsku uniformu sa nacističkim obeležjima i karakterističnom mrtvačkom glavom na fesu, koji je bio zaštitni znak Handžar divizije. Nemački mediji su pisali o Đozinim pismima upućenim nacističkom komandantu Hajnrihu Himleru u kojima se zahvaljivao na podršci „imamima i stotinama hiljada siromašnih u BiH“.

(Novosti)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u