SKANDALOZNO – Za obilazak Ostroga, plaća se 50 centi

SKANDALOZNO – Za obilazak Ostroga, plaća se 50 centi

3 maja 2013

manastir_ostrog-utjeha-35440Predstavnici Turističke organizacije Danilovgrada objavili su da su od 1. maja počeli da naplaćuju izletničku taksu za organizovane posete manastiru Ostrog. Taksa iznosi 50 centi po osobi. U lokalnoj TO i Opštini Danilovgrad odlučili su da naplatu takse za posete Ostrogu počnu uoči velikog crkvenog praznika Svetog Vasilija Ostroškog, koji se slavi 12. maja. Prema nekim procenama, samo tog dana ovu pravoslavnu svetinju u danilovgradskoj opštini poseti desetine hiljada vjernika iz svih krajeva Balkana i šire. U TO su se dosetili da to može biti dobra prilika za zaradu i punjenje tankog lokalnog budžeta koji iznosi tek nešto više od 10.000 eura. U TO Danilovgrad nismo mogli da dobijemo odgovor da li je isključivi razlog za početak naplate takse od 1. maja predstojeći praznik, jer nadležni u ovoj ustanovi već duže ne daju nikakve informacije za „Dan“. Na sajtu TO Danilovgrad navedeno je da je izletnička taksa prihod koji TO pripada na osnovu organizovanih poseta izletničkih grupa u organizaciji turističkih agencija, a tiče se posete posebnih izletničkih lokaliteta, a u prvom redu manastira Ostrog i Ždrebaonik i drugih izletišta.

Naplata ovog prihoda počela je sredinom 2008. godine i uložićemo sve napore da se izletnička taksa kvalitetno prihoduje. Sredstva prihodovana po ovom osnovu biće upotrebljena u promotivne svrhe Danilovgrada kao izletničke destinacije i za ostvarivanje što boljih uslova za prihvat i servis izletnika piše na sajtu TO Danilovgrada.

U TO objašnjavaju da će se taksa naplaćivati u infopunktu postavljenom na platou ispred Donjeg manastira i da su svi obavezni da poštuju odluku o naplati. U TO upozoravaju da su za one koji izbegavaju da plate izletničku taksu predviđene i kazne i traže da se u ovom slučaju strogo primenjuju propisi. Međutim, propise o naplati izletničke takse na prvom mestu ne poštuju baš predstavnici TO. Naime, u odluci o naplati izletničke takse koja je usvojena još 2007. godine jasno piše da se taksa naplaćuje tokom čitave godine, a u TO kažu da ove godine naplatu počinju tek od 1. maja.

Potpredsednik Opštine i predsednik UO TO Vidoje Pavićević potvrdio je da je od 1. maja počela naplata izletničke takse za organizovane posjete Ostrogu. On je dodao da će se izletnička taksa naplaćivati do 1.oktobra.

Taksu naplaćujemo od 1. maja, jer do tog vremena nema puno organizovanih poseta Ostrogu. Uoči praznika i na sam dan Svetog Vasilija poseta je najmasovnija, pa je to i bio razlog zašto smo se odlučili da počnemo sa naplatom takse. Od prvog dana maja, pa sve do oktobra radnici TO će biti u info-punktu kod manastira Ostrog radi naplate takse objasnio je Pavićević i dodao da njemu nije poznato da je bilo ko iz lokalne uprave ili TO o naplati takse razgovarao sa sveštenstvom ili upravom manastira Ostrog.

Da je o uvođenju izletničke takse za posetioce Ostrog izostala saradnja sa sveštenstvom danilovgradske parohije, potvrdio je „Danu“ danilovgradski paroh Slobodan Zeković.

Jednom smo se susreli sa potpredsednikom opštine Zoranom Boškovićem i o tome razgovarali, ali bez konkretnih zaključaka. Pre tri godine predstavnicima lokalne uprave uputili smo i protest zbog naplate takse, ali odgovor nismo dobili. Ne znamo kakvi su planovi lokalne uprave jer nas oni o njima ne obaveštavaju rekao je paroh Zeković.

Prethodnih godina u izveštajima o radu T0 Danilovgrad objavljivane su smešne brojke o naplati izletničke takse. Tako je 2010. godine iz ovog izvora naplaćano 120 eura, dok je kasnije ta brojka bila nešto viša, ali nije prelazila 1.500 eura. Predstavnici TO u Danilovgradu u ranijim izvještajima o radu ne kriju da postoje brojni i veliki problemi koji ne omogućuju bolju turističku ponudu ovoga kraja, a posebno onu koja je povezana sa Ostrogom.

Pošto je hotel „Zeta“ kao glavni ugostiteljski objekat u našem gradu van funkcije, postoje znatni problemi što se tiče samog smeštaja. Ponuda u privatnom smeštaju je nedovoljna za prihvat svih zainteresovanih grupa i pojedinaca koji posećuju naše turističke destinacije. Iako smo očekivali da će se prethodnih godina otvoriti dva etno-sela činjenica je da radovi dosta kasne i nijesmo sigurni kada će se završiti. Nedovoljna je i evidencija o stranim i domaćim turistima koji obilaze naš kraj, a to se posebno odnosi na posjete manastiru Ostrog. Nedovoljna je i informativna i propagandna delatnost, a nedovoljan je broj jednodnevnih kulturnih i drugih manifestacija nabraja se u jednom od izvještaja TO Danilovgrad.

(Dan – Podgorica)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *