СКАНДЛАЗОНО ОТКРИЋЕ: Лажно Путиново писмо које Американци злоупотребљавају у кампањи

SKANDLAZONO OTKRIĆE: Lažno Putinovo pismo koje Amerikanci zloupotrebljavaju u kampanji

16 septembra 2018

Direktor za komunikacije MIA „Rusija sevodnja“ Petar Lidov-Petrovski objavio je na Fejsbuku skrinšot „pisma podrške“ predsednika Rusije Vladimira Putina kongresmenu republikancu Dani Rorabakeru.

„Sa stola predsednika Vladimira Putina

Dragi Jong,

Verovatno je šokantno za Vas — ne obraća Vam se svaki dan predsednik velike nacije. Međutim, želeo sam da Vam oduzmem malo vremena i da sa Vama porazgovaram o nekome o je veoma važan za obojicu: mom prijatelju i Vašem kongresmenu Dani Rorabaheru.

Dana i ja radili smo zajedno godinama. Na primer, kada su SAD uvele sankcije Rusiji zbog totalno neosnovanih i izmišljenih optužbi za ’ubistvo‘ antikorupcijskog aktiviste, Dana se odmah bacio na posao kako bi ukinuo sankcije.

Dana nikada nije oklevao da ostavi sa strane prioritete Kalifornije kako bi pomogao meni i ruskom narodu. To veoma cenim. I sigurno nije lako stalno leteti između Moskve i Vašingtona dok istovremeno održavaš iluziju da živiš u Kaliforniji. Takvo prijateljstvo se ne može kupiti (iako naša plaćanja olakšavaju teret — glasine, majke mi).

Ne morate da verujete samo meni. Kevin Makarti, lider Republikanske partije u Kaliforniji, jednom je rekao: ’Mislim da Putin plaća dvojicu — Rorabahera i Trampa‘. ’Politiko‘ je nazvao Danu ’Putinovim omiljenim kongresmenom‘. Dana čak ima i svoje šifrovano ime u Kremlju. Sve je to istina.

Večito sam zahvalan zbog Danine žrtve za domovinu, tako da mu sada uzvraćam: sa entuzijazmom odobravam reizbor Dane Rorabahera. Americi je potrebno još lidera kakav je Dana, koji nisu zabrinuti zbog trivijalnih pitanja kakva su ljudska prava ili ’slobodni‘ ili ’fer‘ izbori i koji prepoznaju da je svet bolji sa jačom, smelijom i ekspanzionističkom Ruskom Federacijom.

Srdačno,

Vladimir Vladimirovič Putin,

Predsednik, Ruska Federacija“

Prema rečima Lidov-Petrovskog, lažno pismo se deli biračima Demokratske partije.

„Izgleda da će upravo zbog ovoga da nas kazne novim sankcijama za mešanje u slobodno izražavanje volje građana. Dokaz, prema njihovim standardima, ne može biti jači“, zaključio je direktor novinske agencije.

Rusija je više puta negirala optužbe da je pokušala da se meša u izbore u različitim zemljama. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, govoreći o navodnom ruskom mešanju u izbore širom sveta, izjavio je da nema nikakvih dokaza koje to potvrđuju. Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je izjavio da je dobio uveravanja od Putina da se Moskva nije mešala u izborni proces u SAD.

Sam Putin je ranije govorio da suštinu „mešanja u izbore“ treba tražiti u unutrašnjim trzavicama u SAD i izrazio nadu da će se prekinuti istraga o „zaveri“ Trampa sa Rusijom, te da će se pažnja usmeriti na razvoj odnosa dveju država.

Dana Rorabaker je kongresmen još od 1989. godine. On je bio i pomoćnik portparola predsednika Ronalda Regana. Političar se nalazio na čelu Komiteta Predstavničkog doma za Evropu i Evroaziju. Američki mediji su ga nazivali „voljenim Putinovim kongresmenom“, pošto je Rorabaker podržao pravo Krima da uđe u sastav Rusije i više puta govorio protiv Hladnog rata.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. rajko says:

  Au, ala im je dokaz!!! Da sam ja Amerikanac kom su uvalili ovaj papir u ruke, ja bih se slatko ismejao budalaštinama koje su mi servirane. Dovoljno je samo malo se uživeti u ulogu V. Putina i shvatiti da je prosto nemoguće da je on ovo napisao/potpisao. Zašto bi? Zar se ovako izražava zahvalnost? Zar je ovo rečnik, način na koji se obraća predsednik bilo koje države bilo kome? I na kraju zar je ovo stil dopisa iz Kremlja? Jeste li npr. ikad čuli da Rusi sebe u dopisima nazivaju "velikom nacijom"? Ja dosad nisam. Nikad. Šta je ovim klintonovskim kadrovima? Jesu li šenuli, izgubili svaki kompas, prolupali, pobrkali lončiće. Dajte, pošaljite im hitnu pomoć da ih vozi Tamo Gde Treba da više ne truju svet.

 2. Zaharije qSerak says:

  Rusija se miješala i pokušava još uvijek ne samo u Americi,nego bilo gdje u Svijetu da bi napravili haos. Potkopavaju Evropske vrijednosti,ali poslije zadnjeg trovanja/prvo sa čuvenim čajem/ je prošlo,a vise nema.Rusija to radi i zasto ne,kada vidi da moze da prodje nekažnjeno.Imaju Trumpa u ruci,ali sa sve manje ovlaštenja.Vrlo brzo će se stati u kraj Ruskom pokušaju da naprave haos u cijelom Svijetu.

  • Filip says:

   Pretpostavljam da tvrdiš da se Amerika nigde ne meša? Jedan daleko pametniji čovek od većine ljudi na ovoj planeti, Gabrijel Markes je davno rekao: "Znate zašto nikad nije bilo revolucije u Americi? Zato što tamo nema američke ambasade!"

  • rajko says:

   Jeste Rusi ozbiljno potkopavaju evropske vrednosti. Npr. doneli su neki zakon kojim se zabranjuje usvajanje ruske dece u inostranstvu i time ozbiljno potkopali pedofiliju kao evropsku vrednost. Sramota!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *