Skinut embargo, sirijski pobunjenici dobijaće oružje od EU

Skinut embargo, sirijski pobunjenici dobijaće oružje od EU

28 maja 2013

Syrian rebels march during a demonstration in IdlibZemalje EU su postigle dogovor o produženju finansijskih i ekonomskih sankcija Siriji na godinu dana i ukidanju embarga na oružje sirijskim pobunjenicima.

Nijedna članica nema nameru da im šalje oružje narednih meseci zbog straha da ne ugroze mirovnu konferenciju koja se održava sledećeg meseca.

Posle 12 sati teških pregovora u Briselu, britanski šef diplomatije Vilijam Hejg je sinoć objavio da je postignut dogovor o ukidanju emabrga na oružje pobunjenicima, ali ne i režimu sirijskog predsednika Bašara Asada, prenosi AFP.

Međutim tokom razgovora je bilo jasno da je EU podeljena po tom pitanju. Velika Britanija i Francuska su se naročito zalagale za ukidanje embarga dok su Austrija, Švedska, Finska i Češka Republika imale rezerve prema takvoj odluci.

Slanje oružja je „protivno principima“ Evrope koja je „mirovna zajednica“, izjavio je austrijski ministar spoljnjih poslova Mihael Špindeleger koji je dugo bio najglasniji protivnik ukidanja embarga.

Francuski zvaničnik, na koga se poziva AFP, istakao je da je „ovo teoretsko ukidanje embarga i da u praksi neće biti doneta odluka o eventualnom slanju oružja pre 1. avgusta“.

Ne bi odmah slali, ali eto…

To odlaganje će omogućiti održavanje međunarodne mirovne konferencije o Siriji, pod pokroviteljstvom SAD i Rusije, kojoj bi trebalo da prisustvuju i Asadov režim i opozicija.

Prema sporazumu iz Brisela, svaka zemlja članica EU ima pravo da sama odluči da li će slati oružje pobunjenicima. Međutim ministri su obećali da će voditi računa da ne dođe do zloupotreba i da se poštuju pravila EU o izvozu oružja.

„Nijedna članica nema nameru da šalje oružje u ovom trenutku. Prilična količina oružja već odlazi u pogrešne ruke. Učesnici sukoba imaju sasvim dovoljno odružja“, rekao je holandski šef diplomatije Frans Timermans.

I Hejg je kazao da Britanija nema namjeru da odmah krene sa slanjem oružja pobunjenicima koji se bore protiv Asada, iako se najviše zalagala za ukidanje embarga.

On je dodao da se Britanija zalaže samo za političko i diplomatsko rešenje sukoba u Siriji, ali da je EU jučerašnjom presudnom odlukom „Asadovom režimu poslala snažnu poruku iz Evrope o tome šta misli o brutalnosti, ubojitosti i kriminalnosti ovog režima“.

Sirijski teroristi su pozdravili odluku EU kao „trenutak istine na koji je čekala mesecima“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *