Skloni prevari i foteljama

Skloni prevari i foteljama

8 novembra 2014

121139_zarko-markovic-1_ifPiše: Žarko Marković

Na konferenciji za medije nakon preksinoćnjeg sastanka sa Bakirom Izetbegovićem i njegovim društvancetom u centrali SDA, Milorad Dodik nije bio raspoložen. Štaviše, izgledao je kao čovek koji je progutao poprilično krupne knedle i par žaba, a da mu se to nije isplatilo. Jer, koliko god Dodik pričao o osovini sa Čovićem, najčvršći stub buduće vlasti na nivou BiH ipak je SDA. A sada najjača stranka iz Srpske zavisi od volje vodeće bošnjačke stranke, čijem je lideru Dodik pre četiri i po meseca poručio da, bez odluke Predsedništva BiH, ne može da dolazi u Srpsku. Izetbegović je knedle kuvao sve do prekjuče, a onda ih uredno servirao, kao dete kada konačno nasanka drugara koji ga maltretira, pa mu u lice saspe: „Došla cica na kolica“.

SDA je Dodiku danas bitna na dva fronta. Na jednom – kako bi većinu stvarno podigli na 45 ili više mandata u NSRS, a na drugom u Sarajevu, gde bi izostanak SNSD-a iz vlasti bio žestok udarac za nezajažljivu partijsku legiju. Gubitak pozicija u institucijama BiH uzdrmao bi organizaciju stranke i u drugi plan bacio luzerski karakter Mladena Bosića, koji bi, ulaskom Saveza za promene u Savet ministara, imao osnovu da i dalje proglašava izbornu pobedu.

Gaženje principa nije nova stvar na ovdašnjoj političkoj sceni. Sve se svodi na manju ili veću količinu bahatosti sa kojom pojedini zvaničnici ulaze u političku borbu. Zato bi Dodik sada sigurno voleo da je pretprošlog vikenda sat vratio za nekoliko godina, čisto da malo pripazi šta o kome govori. Ali, u priči u principima uvek ima i druga strana, koja bi takođe vraćala sat nekoliko godina. Zato, evo jedne zaboravljene izjave. Citiram: „Petar Đokić je sklon kriminalu i prevarama i, nažalost, nije jedini u političkom miljeu RS koji politiku koristi za pokušaj izbegavanja organa gonjenja.“

To je rekao Mladen Bosić za Press u septembru 2007. godine, komentarišući pravosnažnu presudu kojom je, pazi sad, Petar Đokić, osuđen na tri meseca zatvora zbog krivičnog dela prevara. Lider socijalista nije otišao u zatvor jer je kaznu zamenio za novčanu, a za „pakovanje“ slučaja optužio je Bosića, koji mu je žestoko uzvratio. Crna hronika tih dana se, popularno, zvala brčanska hronika. U novembru 2014. godine, pak, taj predizborni vesnik promena, Bosić, spreman je, dakle, dati mandat za formiranje vlade osobi koja je sklona kriminalu i prevarama. Doduše, možda se lider SDS-a rukovodi mišlju da se Đokić s godinama promenio, a i sam Dodik ga već sedam godina ima kao partnera u Vladi. I četiri godine kao ministra.

To je Bosiću, čini se, sasvim dovoljno da ga instalira na čelo Vlade i sa njim krene u zacrtanu borbu protiv kriminala i korupcije. Naravno da je prethodna rečenica smešna i rogobatna. Jer, od sklonosti kriminalu i prevarama jača je zajednička sklonost foteljama.

Da nije tako, ne bi Dodik gutao Izetbegovićeve knedle i žabe, niti bi Bosić davao nemoralne ponude.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *