ШКОЛА ТОКОМ ЦЕЛОГ ЛЕТА!?

ŠKOLA TOKOM CELOG LETA!?

20 aprila 2020

Doktorka Darija Kisić Tepavčević objasnila je za TV B92 da virus slabi s dolaskom toplijeg vremena, ali da je izvesno da će se pojaviti na jesen.

„Tačno je da na većoj temperaturi može da opstane kraće. U letnjim uslovima će socijalno distanciranje biti mnogo efikasnije“, objasnila je ona.Doktorka je objasnila da kolektivni imunitet jača i da će uz visoke temperature virus slabiti.

„Vrlo je izvesno da će se virus ponovo javiti na jesen, ali nikada ne može da se ponovi ovako. Teoretski može da mutira i da se ponovo javi novi virus, ali nema on toliku sposobnost antigenske mutacije, kao virus gripa“, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Ona je objasnila da će se strategija za jesen praviti u odnosu na to kakav bude bio kolektivni imunitet.

Povodom najavljenog otvaranja zelenih pijaca i u otvorenom i u zatvorenom prostoru doktroka Darija Kisić Tepavčević je rekla da je važno da se poštuju mere zaštite.

„Boravak na otvorenom prostoru svakako smanjuje verovatnoću zaražavanja, ali bi trebalo da se nose maske, da budemo na bezbednoj udaljenosti i od prodavca i drugih kupaca, da se ne guramo“, objasnila je ona.

„Dugo će termin socijalno distanciranje biti na snazi, ne možda zvanično, ali u našoj glavi“, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Ona je najavila da bi otvaranje granica i aerodroma moglo da se očekuje polovinom sledećeg meseca.

„Ipak, ukoliko dođe veliki broj ljudi koji nemaju imunitet, nama bi pao nivo kolektivnog, a ima i povoljnija okolnost ako dođu oni koji imaju imunitet, on će se povećati, ali uvek razmišljate o onome što je veći rizik“, objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Ona je objasnila da ne postoji siguran način da se proveri unos virusa.

„Karantin od 28 dana će zavisiti od toga odakle dolaze, moguće da će se za neke kategorije kao one koji dolaze u državne posete, stručne posete biti potreban nalaz da su kovid-negativni, u periodu od recimo 24 sata, to je jedan od načina, ali ni to ne garantuje potpunu kontrolu“, navela je epidemiolog dr Kisić Tepavčević.

Kada je u pitanju nastavak rada škola, doktorka je objasnila da su stručnjaci napre bili za to da deca što duže idu u školu, a da onda raspust bude što duži, ali da nisu hteli da rizikuju da se neko dete razboli. Ona je objasnila i da bi vraćanje dece u školu imalo smisla za jačanje kolektivnog imuniteta.

„Vraćanje u školske kolektive jeste stručno opravdano. Ima opravdanja i da se ide tokom leta u školu, ali bi za roditelje to bila prava noćna mora“, rekla je dr Kisić Tepavčević.Ona je najavila da bi krajem sledećeg meseca život mogao da se vrati u normalni tok.

„Kada se zvanično kaže da više nema vanrednog stanja, i dalje će određene mere biti na snazi“, objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da će do potpunog olakšanja doći kada niko ne bude na respiratoru, i ne bude smrtnih ishoda, a posebno kada broj novih slučajeva bude nula.

„To će biti mnogo značajnije od samog ukidanja vanrednog stanja“, dodala je dr Darija Kisić Tepavčević.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *