Школски дан на Сајму књига: Моћ бескрајног света маште

Školski dan na Sajmu knjiga: Moć beskrajnog sveta mašte

29 oktobra 2016

kul-sajam_620x0

SAJAMSKI četvrtak, tradicionalni Školski dan, i ove godine je u hale Sajma knjiga privukao reke mališana, koji su se kućama – razasutim po celoj zemlji, vraćali sa kesama punim knjiga.

Našlo se u tim kesama i školskih priručnika, ali mnogo više mladih posetilaca sajma požurilo je na štandove izdavača koji se diče najnovijim izdanjima hitova za decu i mlade – fantastičnih ili tinejdžerskih trilogija, tetralogija, čak osmoknjižja kao u slučaju kultne Džoan K. Rouling, do knjiga autora koji su i sami tek zakoračili u teen uzrast.

Među ovim poslednjim, ističu se autori novopokrenute edicije izdavačke kuće „Čigoja“ – četrnaestogodišnji Luka Karadžuleski sa autobiografskim štivom „Emocija“ (koje mladi beogradski pisac potpisuje na štandu kad god mu školske obaveze to dopuste) i Jana Ševkušić, Lukina vršnjakinja iz Užica, sa knjigom „Neozbiljno/Preozbiljno“.

„Kreativni centar“, pored sedmog i osmog dela serijala o Petsonu hit pisca i ilustratora Svena Nurdkvista, i knjiga domaćih pisaca za decu, očekivano beleži ogromnu potražnju i za naslovom „Stilske igre 2“ Simeona Marinkovića i Dušana Pavlića, a (neočekivano?) i za knjigom „Kompjuteri i programiranje za decu“ koju podjednako traže i roditelji, ali i svojim slikovnicama. U petak će sa dr Jagodom Jorgom, autorkom knjige „Dijeta za tinejdžerke – UPS!“ ovog izdavača, od 17 časova razgovarati trideset učenika farmaceutsko – fizioterapeutske škole koji su knjigu pročitali.

Štand „Vulkana“ zaposele su horde tinejdžerki čekajući potpis svoje ispisnice, srednjoškolke Marije Žeželj.

„Odiseja“ pored starijih naslova koji se nanovo traže i ove godine, ogromno interesovanje izaziva kao izdavač serijala o Doktoru Proktoru neprikosnovenog norveškog hit pisca za sve generacije, Jua Nesbea, a sami mladima preporučuju „Kockograd“ Ištvana Lakatoša, ali i knjige iz trilogije o Bartimeju koje se prodaju za samo stotinu dinara.

U „Buklendu“ izdvajaju „Stubove srpske duhovnosti“, ali i knjige Radivoja Raše Popova, pre svega novu „Dete kao zagonetka“.

Ovenčana nagradom za dečju knjigu godine je antologija „Najlepše pesme za decu“ koju je priredio Nenad Simonović a objavio „Tanesi“, ali i „Lola – pas detektiv“ Une Babić (izdavač „Interpres“). Kod „Lagune“ se može naći nova, („umanjena“) varijanta Zmajeve riznice, koju je u „Vulkanovom“ izdanju ilustracijama ulepšao Bob Živković.

ZA PAMETNIJE

PISAC Uroš Petrović je bio zvezda dana.

– Četvrtak je retko kad u godini najlepši dan u nedelji, ali na Sajmu knjiga sigurno jeste – kaže nam Petrović. – Mališani koji drže knjigu u ruci imaju nekako pametnije oči i to se vidi već na prvi pogled. Zato, nije ni čudo što deca koja čitaju imaju za trećinu veća postignuća u školi i u životu.

*****
„VEČERNJE NOVOSTI“ SE USPEŠNO PREDSTAVILE NA SAJMOVIMA KNJIGA I MEDIJA

SUSRET SA DRAGIM PRIJATELJIMA

SAJAM knjiga je svojevrsni kulturni antipod medijima – kaže Zoran LJ. Nikolić, koji se na štandu „Novosti“ dva sata družio sa čitaocima potpisujući im primerke svojih „Beogradskih priča“, jednog od izdavačkih poduhvata naše kuće.

– Nekoliko decenija se konstantno survavamo u duhovnom smislu, ali to ne osećamo, jer se taj proces lagano produbljuje iz godine u godinu, a da smo u njega upali odmah na početku tranzicije, polovina nacije bi namah pala u depresiju, a druga polovina bi izvršila samoubistvo. Ovaj sajam nije pitanje nečijeg profita ili prometa, nego očajnički, grčeviti pokušaj jedne nacije da se iščupa iz paklenog zagrljaja bizarnosti kojom je mediji terorišu.

I u četvrtak, petog sajamskog dana, nesmanjeno je bilo interesovanje posetilaca za aktuelni „Krst na križu“ Ratka Dmitrovića, koji će se sa čitaocima družiti na našem štandu u subotu, od podneva do 14 časova.

Na Sajmu medija se na štandu lista „Novosti“ pojavio Radoš Bajić, jedan od najpopularnijih dramskih umetnika Srbije, kome je TV serija „Selo gori, a baba se češlja“ apsolutni rekorder po gledanosti, a upravo se snima i nastavak.

– Došao sam na Sajam medija na poziv „Blica“ i bio na njihovom štandu, ali kada sam video preko puta da nastupaju i „Večernje novosti“, došao sam kod svojih starih prijatelja. Srce me je dovelo ovde – kaže, za „Novosti“, Bajić. – Ne mogu da vidim drage prijatelje a da ne svratim kod njih. U Srbiji kad neko neće da svrati kod prijatelja, onda nešto nije u redu. Ono što je „Selo gori, a baba se češlja“ u televizijskom svetu, namenjeno najširoj gledalačkoj populaciji, to su među pisanim medijima „Večernje novosti“. Kao i ova serija, i „Večernje novosti“ se bave očuvanjem nacionalnog identiteta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *