Skoplje i Atina kao Beograd i Priština

Skoplje i Atina kao Beograd i Priština

2 avgusta 2013

greece_fyrom_flagsMakedonski premijer Nikola Gruevski razmišlja da se obrati UN sa zahtevom za promenu formata pregovora sa Grčkom o ustavnom imenu Makedonije.

On je izjavio da razmišlja o ovom zahtevu sledeći primer dijaloga Beograda i Prištine u kojem su, uz međunarodnog posrednika, učestvovali premijeri.

„Već 23 godine Grčka nas blokira, pregovori su sada zapali u ćorsokak“, rekao je Gruevski.

„Razmišljam da se obratim UN-u za promenu formata razgovora, čime bi se sledio primer Srbije i Kosova, u čijim razgovorima bi, pored medijatora, učestvovali svi direktno, intenzivno sa svojim timovima i ekspertima iz naše zemlje“, rekao je Gruevski u Kruševu, na proslavi 110 godina od Ilindenskog ustanka.

Predsednik Vlade Makedonije pozvao je još jednom na promenu formata razgovora radi pronalaženja rešenja i naveo da „nosioci odgovornih timova dve zemlje treba da budu premijeri“ koji bi pokušali da zajednički dođu do nekog rešenja prihvatljivog za obe strane.

„Krajnju reč naravno da će imati građani na referendumu i to je obaveza od koje nijedan političar, partija, ili pojedinac ne sme da beži“, rekao je makedonski premijer.

Govoreći o „pobedama Makedonije“, Gruevski je naveo viznu liberalizaciju, „dve jasne potvrde NATO“ da je Skoplje ispunilo sve kriterijume za članstvo u Alijansi i četiri pozitivna izveštaja Evropske komisije, kao i preporuke za datum za start pregovora s EU.

Iz memorijalnog centra Pelince, predsednik Makedonije Georgi Ivanov je ponovio da se zbog Grčke, Makedoniji postavljaju apsurdni zahtevi.

„Od nas se traži da se odreknemo onog što smo bili i što moramo biti. Od nas se traži da se odreknemo identiteta i sopstvenog imena“, poručio je makedonski predsednik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *