Скоро пола милиона Сиријаца се враћа у домовину

Skoro pola miliona Sirijaca se vraća u domovinu

1 jula 2017

Alepo, Homs, Damask: Njihovi rodni gradovi su daleko od onoga što su nekada bili – uprkos tome veliki broj Sirijaca se vraća u njih. Oko 500.000 Sirijaca je ove godine krenulo tim putem.

Homs i Hama su samo dva od mnogih gradova u Siriji u koje se ljudi vraćaju svojim kućama: Oko pola miliona Sirijaca se ove godine zaputilo ka svojim rodnim gradovima, izveštava komesarijat UNHCR-a.

Prema izveštaju je oko 440.000 interno raseljenih Sirijaca kao i 31.000 onih koji su izbegli u susedne arapske države krenulo nazad u svoje domove. Većina njih je otišla u Alepo, Homs, Hamu i Damask.

Radi se o zapaženom trendu i značajnom broju onih koji se vraćaju, rekao je predstavnik komesarijata za izbeglice ujedinjenih nacija. „Većina se vraća kako bi potražila svoje rođake i imovinu.“

Građanski rat u Siriji traju već šest godina i više zaraćenih strana se bori međusobno. Prema procenama UN-a u martu ove godine se u zemljama kao štos u Turska, Liban, Irak i Egipat nalazilo više od pet miliona izbeglica iz Sirije.

Prevod: Milan Zdravković

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Neka sa sobom povedu i Sorosa koji ih je ovamo i poslao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *