СКОТ поново понижава Србију и ВРЕЂА ЗДРАВ РАЗУМ СРБА

SKOT ponovo ponižava Srbiju i VREĐA ZDRAV RAZUM SRBA

7 marta 2019

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je da Amerika ne povlači crvene linije kada je reč o rešavanju pitanja Kosova i da je ključ za Beograd i Prištinu da se vrate za pregovarački sto.

Skot je za “Kurir” kazao da će biti podržano svako rešenje o kojem se dogovore dve strane, a koje može da se primeni i da bude trajno.

“Mi ne povlačimo crvene linije, ne određujemo šta će da se desi, ako je ono što se oni dogovore stabilizujuće za region, ako može da se primeni i da bude trajno, onda ćemo verovatno da podržimo to. Ali čekamo da same strane postignu dogovor pod okriljem EU”, kazao je ambasador SAD.Upitan o budućoj ulozi novoimenovanog američkog čoveka za Balkan Filipa Rikera, Skot je kazao da on u svom džepu nema plan za Kosovo, kako se spekulisalo poslednjih nedelja, te da neće nikoga da tera na bilo šta, već da je na dvema stranama da se dogovore.

On je rekao da će Riker sredinom meseca preuzeti poziciju šefa Evropskog biroa u Stejt dipartmentu, da ima mnogo stvari na dnevnom redu kao što su odnosi sa Rusijom i Turskom, sa EU, kao i drugih izazova, ali je potvrdio da je Riker, bivši ambasador SAD u Makedoniji, osoba koja zna mnogo o regionu Balkan.

“Njegovo srce je još na Balkanu, stalo mu je do toga šta se dešava ovde, posvećen je tome da se ovaj proces pomeri unapred, ali ne verujem da on ima plan u džepu i da će bilo koga da tera na bilo šta,” rekao je Skot .

Govoreći o taksama koje je Priština uvela na robu iz Srbije, Skot je kazao da su te takse kontraproduktivne, “ne podržavaju dijalog, ne idu u prilog nastavku dijaloga”.

“Ključ za Beograd i Prištinu je da se vrate za pregovarački sto. To bi trebalo da bude svačiji prioritet, Neki ljudi igraju igre, nemaju taktike, povlače neke poteze, ali cilj za Kosovo je da se postigne sporazum, a jedini način je da se vrate za pregovarački sto”, kazao je Skot.

Ističući da su takse koje je uvela Priština zasmetale nastavku pregovaračakog procesa, Skot je rekao da bi one trebalo odmah da se ukinu.

Mi od Kosova tražimo da se one suspenduju na period koji omogućava nastavak pregovora. Nadam se da će da nas poslušaju”, kazao je ambasador Amerike.

On je kazao da misli da će SAD nastaviti da radi sa svojim partnerima na Kosovu i da će da povuku poteze koji su u njihovom interesu, kao i u interesu sporazuma i da se nada da će to biti dovoljno ubedljivo.

“Nema pitanja o našoj posvećenosti partnerstvu sa Kosovom, nema pitanja o našoj podršci za njihov suverenitet i to je element naše opšte politike u ovom regionu, a to je stabilnost, što znači da Kosovo i Srbija moraju da reše svoje odnose”, kazao je Skot.

Ponovio je stav predsednika SAD Donalda Trampa da Kosovo i Srbija treba da teže sporazumu o normalizaciji i da u srcu tog dogovora mora da bude sporazum o uzajamnom priznaju.

“Ali sporazum o normalizaciji mora da uključuje još mnogo drugih stvari: sporazum ekonomskih odnosa, rešavanje statusa Srpske pravoslavne crkve, pitanje nestalih osoba, ratnih zločina… Ima mnogo elemenata koji moraju biti uključeni u sporazum, ali mi verujemo da uzajamno priznaje mora da leži u srcu sporazuma o normalizaciji”, kazao je Skot.

(Beta)

KOMENTARI7 komentara

 1. rajko says:

  Skotić se ošišao. Ko ga šiša!?!

  • Ivana says:

   Samo navali Skotino Srbi su kukavice pristat će na sve samo da na miru prate parove.Decu ne prave, lenčare po ceo dan, Bogu se ne mole, mladi ne poštuju nikoga, devojke su lujke muški piju ma nema bez vere i Boga napred samo pravac nestanak naroda koji ne brine o moralnim vrednostima samo blud, nemoral, pokvarenost itd.

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  ma daaaaaaa, ko što i u Venecueli ništa ne rade.

 3. zora says:

  Ima problema Ambasadore,ukrali ste nam Kosovo pa nam jos namecete datum zavrsetka pregovora a mi SRBI "obozavamo" kad nam neko naredjuje.

 4. Miki says:

  Gospodo koji stvarate veštačku državu Kosovo ide malo teže jer je to i dalje Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija poput Autonomne Pokrajine Vojvodine po svim svetskim standardima.Sve što Vi pokušavate da uradite je traćenje vremena.Gde god ste pokušavali da stvorite interesne države po svetu to Vam se obilo o glavu jer se vreme promenilo,a Vi živite u prošlom vremenu, vremenu imperijalističkog kapitalizma.

  • rajko says:

   Ne samo da žive u prošlom vremenu, već i igraju na pogrešnu kartu (saveznike) i odigravaju pogrešne karte (bombardovanje, sankcije, ucene, laži, trovanje, genocid itd.). Time se targetirana država ne može pridobiti na saradnju, već samo mobilisati na odbranu svake vrste do poslednjeg stanovnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *