СКОТ ПОРУЧИО СРБИМА: Осиромашени уранијум није опасан за здравље!

SKOT PORUČIO SRBIMA: Osiromašeni uranijum nije opasan za zdravlje!

15 maja 2018

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot izjavio je da su mnogi stručnjaci zaključili da nema zdravstvene opasnosti u Srbiji ili bilo gde u svetu gde je korištena municija s osiromašenim uranijumom.

On kaže i da slično tvrde i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Program Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine.Spremni smo da sarađujemo u svakom ozbiljnom naučnom istraživanju o tome, rekao je Skot za Fonet i dodao da je SZO ukazala da osiromašeni uranijum ne predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.

Program UN za zaštitu životne sredine je 2001. sproveo istraživanje i zaključio da mesta sa osiromašenim uranijumom ne predstavljaju značajnu opasnost po zdravlje. Nekoliko srpskih naučnika, epidemiologa i radiologa je sprovelo nezavisna istraživanja, koja nisu pronašla dokaze da osiromašeni uranijum izaziva zdravstvene probleme u Srbiji, izjavio je Skot.

Prema njegovim rečima, i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju je zaključila da je opasnost od konzumiranja hrane i vode izuzetno mala, jer uranijum nije prenet u lanac ishrane.

On je naglasio da je municija sa osiromašenim uranijumom korištena gotovo isključivo na Kosovu i u manjoj meri na području Preševa i Bujanovca.

Iako je nekome možda od političke koristi da rast nivoa oboljena od raka u Srbiji pripiše upotrebi osiromašenog uranijuma, nije mi poznat naučni dokaz koji bi to potkrepio, kazao je Skot za Fonet.

On je ocenio da bi podjednako prihvatljiva objašnjenja za viši nivo oboljenja od raka mogla biti pronađena u sve starijem stanovništvu Srbije, genetici, velikom broju osoba koje puše ili se na neki drugi način ne ponašaju zdravo ili u velikom broj neregulisanih otpada sa opasnim i kancerogenim materijama, otkrivenim u Srbiji.

Skot je izrazio uverenje da će svaka studija zasnovana na naučnim podacima i uz uzimanje u obzir svih mogućih uzroka doći do istih rezultata kao prethodna istraživanja.

Trenutak podnošenja zahteva za sprovođenje novog istraživanja i neke izjave povezane sa tim bi mogli dovesti do toga da se neko upita da li su inicijatori već došli do zaključka, bez obzira šta bi dokazi mogli pokazati, izjavio je Skot, uz konstataciju da nije lekar, ali da zna da je stopa rasta kancerogenih oboljenja u Srbiji počela da se povećava mnogo pre 1999. godine.

Podaci koje sam video ukazuju da je nivo dijagnostikovanog kancera u Srbiji srazmeran drugim evroskim zemljama. Nivo smrtnosti od raka je istovremeno znatno viši, što ukazuje na kasno dijagnostikovanje ili druge probleme prilikom lečenja, uključujući sporo prihvatanje inovativne medicine, dodao je ambasador.

Na Srbiju je tokom NATO bombardovanja 1999. godine, prema zvaničnim podacima, bačeno između 10.000 i 15.000 tona osiromašenog uranijuma, najviše na Kosovo i Metohiju i delove oko Vranja na jugu Srbije.

KOMENTARI11 komentara

 1. Stepa says:

  Ako ne steti onda je koristan, zasto bi ga inace bacali? Svima koji tvrde da nije stetan treba napraviti komoru sa osiromasenim uranijumom i pozvati ih da popiju kaficu unutra. Nema razloga da odbiju.

 2. Miki says:

  Ajde skote nosiga u ameriku ako nije opasan. Oni zbog 300 grama nestalog otpada dignu uzbunu u Americi a ovamo nije opasno pokupite ga pa spavajte sa njim.

 3. DUSKO says:

  STO TI NE PROBAS DA BUDES OZRACEN TOM DOZOM OSIROMASENOG URANIJUMA I DOKAZEZ DA NIJE STETAN ! AJMO EKSPERIMENT NA VMA HOCES LI AMBASADORE !!1

  • SiNiša says:

   Ne moraju oni! Pošto su prezauzeti prljavim poslovima, kojima se bave, neka pošalju svoju decu i unučiće.

 4. goran says:

  Dabogda se raspao od njega, Skotino nacisticka.

 5. Edmond Dantes says:

  Skot je skot.

 6. Taipova Češma says:

  skot ostaje - skot.

 7. jaja ture says:

  Znas sta ti skote.... ali ono sve po spisku!

 8. Zoran says:

  Cujem da ce da se dodaje i jelima kao zacin, samo ce biti skup.

 9. Velika Metla says:

  Jok vala,oni italijanski vojnici uumrli od viška zdravlja!

  • Nebeska Srbija says:

   Pa i nasi isto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *