СКОТ ПОРУЧИО СРБИМА: Угледајте се на Светог Ђорђа и убијте змаја

SKOT PORUČIO SRBIMA: Ugledajte se na Svetog Đorđa i ubijte zmaja

11 septembra 2019

SAD se raduju zajedničkom razvijanju odnosa Srbije i Amerike u narednim vekovima, rekao je američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

On je naglasio da ne smemo dozvoliti da raspad bivše Jugoslavije i era Slobodana MIloševića definišu srpsko-američke odnose.Skot je na otvaranju konferencije „Srpsko – američki odnosi“, koja se održava u Skupštini Srbije, podsetio na 140 godina duge diplomatske odnose Srbije i SAD i na razvoj tih odnosa od Kraljevine Srbije do današnjih dana.

Naglasio je da zajednička priča Srbije i SAD ne počinje devedesetih godina, već da je to bio samo bolan period u odnosima.

„Od 2000. godine sarađivali smo na izgradnji vizije Srbije u zajednici svetskih naroda, pružili smo preko milijardu dolara pomoći za obnovu škola, puteva…“, kazao je američki ambasador.

Naveo je i da, iako je dolazilo do radikalnih promena liderstva u Beogradu, prijateljske veze koje grade diplomatske odnose dve zemlje i dalje su jake.

„Dok ovde govorimo, pišemo novo poglavlje. Novi narativ je narativ nade, optimizma, prijateljstva, drugačiji scenario od onog koji možemo da vidimo na internetu i tabloidima, da je Srbija žrtva zapadnih zlikovaca“, kazao je američki ambasador.

Istakao je da danas imamo priliku da ispravimo sliku srpsko-američkih odnosa koja zajedničkim stremljenjima može biti uspešna.

Navodeći da Sloveni slave Đurđevdan, Skot je metaforično kazao da je krajnje vreme da se ugledaju na Svetog Đorđa i ubiju zmaja.

„Brojni su primeri antagonizama koji utabavaju nove puteve odnosa između Francuske i Nemačke, SAD i Japana. Umesto da se u mržnji i zlobi ukorenimo, učaurimo, treba nešto bolje, jače i pozitivnije zajedno da gradimo“, kazao je Skot.

Dodao je da je potrebno da se ide napred kako bi mladim i talentovanim ljudima na Balkanu omogućili da vide svetliju i bolju budućnost na Balkanu.

„Ako se iskoristi pomoć koju nude SAD i druge zemlje, Japan, Norveška, Švajcarska, koje su zainteresovane za razvoj ovog regiona, siguran sam da Srbija može mnogo“, kazao je Skot.

Istakao je da trenutno stojimo na prekretnici, a da su SAD imenovale specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan koji će doprineti da region teži prosperitetu koji i zaslužuje.

Kako je naveo, američke kompanije investirale su kapital u Srbiju i danas zapošljavaju preko 20.000 srpskih građana i pružaju im osnovna primanja i platu.

Prema njegovim rečima, odnose dve zemlje definišu zajedničke vrednosti i muke, kao i podrška SAD naporima Srbije u Prvom svetskom ratu.Govoreći o terorističkim napadima 11. septembra, Skot je rekao da su oni obeležili početak nove ere i borbe protiv zajedničkog neprijatelja. On je naveo i da Amerikanci i Srbi i dalje sarađuju u borbi protiv terorizma i unapređenju bezbednost za sve naše ljude.

„Nastojimo da radimo ka stabilnijem i prosperitetnijem svetu“, rekao je Skot.

Dodao je da su Srbi i drugi balkanski narodi patili stotinama godinama i podsetio na migracije u 17. i 18. veku, povlačenje preko Albanije u Prvom svetskom ratu, Plavu grobnicu, okupaciju nacista, ustaške logore i stradanja u sukobima devedesetih godina.

Skot je, ipak, rekao da je jedno od sećanja koje ga najviše inspirišu i koje će poneti sa sobom pri odlasku iz naše zemlje humanost koju je naš narod pokazao u migracionoj krizi 2016. godine.

„Pokazali ste empatiju i težnju da pomognete onima u nevolji“, rekao je Skot.

KOMENTARI9 komentara

 1. T.M.N says:

  Napravili ste nam štetu od 1000 (hiljadu) milijardi - a dali ste nam 1 (jednu) . Uništili ste radna mesta 2 (dva) miliona radnika a uposlili 20 (dvadeset) hiljada. Hvala - daleko vam lepa kuća. A Sveti Đorđe zna koga će probosti.

  • vuk says:

   jel to jedan od ubica male Male Milice Rakic govori o prijateljstvu

 2. Miraš says:

  DA, Rusi i mi ugledamo se na Svetog Đorđa, i radimo sveti ratnički posao. KONJANIK, KOJI PORAŽAVA KOPLJEM ZMAJA, nalazi se na štitu tj. na polju u crvenoj boji. - ovo je centralni deo Amblema oružanih snaga Rusije. Opis amblema u celosti: Zlatni dvoglavi orao sa raširenim krilima, koji drži u desnoj kandži mač, a u levoj - lovorov venac. Na grudima orla nalazi se štit koji je ovenčan krunom. Na štitu tj. na polju u crvenoj boji je KONJANIK, KOJI PORAŽAVA KOPLJEM ZMAJA. Эmblema Vooružёnnыh sil Rossiйskoй Federacii Эmblema VS Rossii, s 27 яnvarя 1997 goda

 3. ARTILJERAC says:

  More marš na ono mesto gde i treba da budeš skote.

 4. Baja says:

  Nešto mi ti i oni tvoji ličite na zmaja...pa onda je lako videti ko će da bude izbušen kopljem Skote...

 5. test01 says:

  Dzaba to propoved pope - pokazali ste svoje pravo lice prema Srbima a i dan danas radite na unistavanju SRbije i Srpske nacije. Ako do sada niste shvatili upravo vasa drzava je ta azdaja koju treba ubiti da bi se Srbija oslobodila (ostale azdajice ce same da podviju rep!)!

 6. doktrina soka says:

  Sta ces SKOTE malo bolno i za Vas,Sto bi mi bili bolji od Vas i mi cemo da budemo malo gori. A posle cemo da vidimo kud ce ta zahebancija. Sada Vas momentalno mrzimo,eto bacite koju bombu,malo ste i pobacali po nasoj Srbiji,pa to radite kad Vam se kurac digne vec 100g.BAY.

 7. deda mraz says:

  Opa bato pa gde je ta milijardica,znaci placali su sljam i te pare su za prodaju kosova,a milosevic je crnogorac i komunista koji nikakv veze nema sa Srbima neg ste nam ga uvalili i nametnuli da bi nas preko njega unistavali.

 8. Gagi says:

  Postoji razno razmisljanje kod ljudi i svako treba postovati, to je zapravo i dovelo do napretka covecanstva. Najvazniji ideal u svetu je NAPREDAK. Postoje takodje i cinjenice koje treba razumeti i razmotriti. Postoji tako jedna cinjenica koja nam kazuje da je progres i svetlost na kontinentu koji se zove Amerika, upravo ostvario naucnik iz Srpskog roda koji je nosio taj nas genetski potencijal. Neshvatljivi su razlozi i nema nikakvog opravdanja za gasenje svetla narodu koji im je doprineo da imaju svetlo. Da postoji minimalna korektnost kod tog naroda, oni bi na pomen reci Srbin ili Srbija morali bar da pokazu mali naklon ili zahvalnost. Ali neka, bice jos Srba koji ce od svog roda dati neki doprinos svetskoj zajednici. Vi ostali se i dalje bavite destrukcijom ove planete i bacajte bombe jos vise i gde god mozete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *