СКОТ РИТЕР: Кијев ће – ако настави рат са Русијом – изгубити нове територије

SKOT RITER: Kijev će – ako nastavi rat sa Rusijom – izgubiti nove teritorije

2 marta 2023

UKRAJINA će izgubiti kontrolu nad novim teritorijama ako nastavi vojni sukob sa Rusijom, ocenio je bivši inspektor za naoružanje u Iraku Skot Riter. On je jedan od najboljih ne samno američkih eksperata znalaca ruskoba u Ukrajini, a sada naglašava:

„Ukrajina je nepovratnog izgubila 20 odsto teritorije, a ta cifra bi se mogla povećati ako se sukob nastavi“.Riter, koji je bio obaveštajni oficir, navodi da je Ukrajina već izgubila 200 do 300 hiljada vojnika, a da su milioni njenih stanovnika postali izbeglice.

Po njegovoj proceni, Ukrajina je već dosad izgubila i infrastrukturu vrednu trilione dolara. On je već procenio da će se rat u uKrajini završiti do oktobra – njenim porazom. A ministar američkih kopnenih snaga Kristin Vormut veruje da će se sukob u Ukrajini završiti za dve godine:

„Mislim da će se rat u Ukrajini rešiti sam od sebe u narednih godinu ili dve“.

U vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije navela je da borbe u Ukrajini već već traju duže nego što se očekivalo.

Potom je priznala: „Bili bismo nepromišljeni da nismo zabrinuti povodom vojnih kapaciteta Rusije“.

U Vašingtonu se takođe priznaje da Moskva još nije iskoristila značajan deo svojih vazdušnih i pomorskih snaga, kao ni potencijale u sajberprostoru. Dan ranije je zamenik američkog sekretara za odbranu Kolin Kal rekao da se „putanja ukrajinskog sukoba ne može predvideti“. Po njegovom mišljenju, može da se završi za šest meseci, ači „možda i za dve-tri godine“.

(Fakti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *