СКОТ РИТЕР: Русија ће из украјинског рата изаћи као једна од најјачих земаља света

SKOT RITER: Rusija će iz ukrajinskog rata izaći kao jedna od najjačih zemalja sveta

17 februara 2023

RUSIJA će iz sukoba u Ukrajini izaći kao jedna od najjačih zemalja sveta, ocenio je američki vojni ekspert Skot Riter.

Ovaj bivši obaveštajac američkog Marinskog korpusa i inspektor UN za naoružanje u Iraku čak je uveren:„Rusi će izaći iz tog sukoba izaći mnogo jači nego što su bili ikada u svojoj istoriji“.

Prema Riterovim rečima, kolektivni Zapad je napravio veliku grešku što je započeo rat sa Rusijom, jer je ta odluka Moskvi dala odličnu priliku da otkloni neizvesnosti u oblasti međunarodne bezbednosti koje su postojale od 90-ih godina prošlog veka.

Svojim agresivnim nastupom i izjavama zemlje Zapada dale su poklon Rusiji, pokazavši joj da ne treba ni da pokušava da održi odnose sa SAD:

„Moskva nije tražila raskid, ali su na to pošle same SAD. To je bio poklon o kome Rusija nije mogla ni da sanja“, rekao je Riter.

Ocenio je da je Vašington nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine pokazao dobru volju prema Moskvi koju je smatrao za poraženog neprijatelja. Međutim, sada sa pritiscima na Rusiju i agresivnim akcijama protiv nje, SAD su u velikoj meri pogoršale odnose među dvema zemljama.

– Sada je svima na Zapadu postalo jasno – tvrdi Riter – da normalnog dijaloga sa Moskvom neće biti.

On smatra da SAD sa Ukrajinom prave sličnu grešku kao sa Avganistanom.

Riter posebno naglašava da SAD provociraju Rusiju još od 2008-me i da Vladimir Putin povodom svih provokacija Vašingtona pokazuje „ushićujuću suzdržanost“.

(Fakti)

KOMENTARI4 komentara

  1. M says:

    To je tako do ovog trena!Al tu ta priča nije gotova,nije čak ni započela!Jer USA priča započinje tek onog trena kad zakuha Veliki rat u EUropi-Blistoku-Aziji,da svi ovdje teško krvare u korist USA koja će u svojoj daljini i miru jačati za finale!Tek će se nakon finala znati i vidjeti tko je koliko dobio ili štetovao!Rusija naravno ima veliku šansu za Veliki dobitak,ali samo ako uspješno prođe i kroz finale,a za to treba prvenstveno dugo izdržati na potrebnom nivou za to!Jer će taj eshatološki rat trajati vrlo dugo,po meni 30-ak godina!

  2. Čitalac says:

    Ne znam pravi razlog upadljivo-neprijatnog proruskog optimizma od ovog bivšeg američkog obaveštajca? Ovo je sad već vidljivi rat opšteg iscrpljivanja Rusije i anglosaksonsog-germanskog Zapada proširenog sa podozrivim ekskomunističkim državama. S druge strane, ukrajinski privredni potencijal skoro je uništen i još se održava se obilnom materijalno-finansijskom pomoći iz SAD i EU a koji je iscrpljiv. Dok ukrajinski narod na svojim leđima ne oseti više tereta, nepodnošljive nestašice hrane, energije, svega - kakvog takvog snošljivog života u uslovima rata oklevaće da masovno krene u obaranje odmetnutog, odnarođenog režima V. Zelenskog - stranih marioneta. Uz to se opšti veliki ukrajinski materijalno-vojni, posebno u živoj sili, gubici prikrivaju od naroda, ali i to neće dugo trajati! Surova ratna istina će narednim danima, sedmicama rata svakom novom mobilizacijom, bivati očiglednijom. Mobilizacijom su još neko vreme podvrgnuti iscrpljivi potencijali ruralnih delova stanovništva. Moraće se preći na riskantno, znatno veće angažovanje preostalog ukr. urbanog dela stanovništva: nisko, srednje i više obrazovane radnike i uposlene. Vremenom će rasti zasićenje ratomom, stvaraće se kritični potencijal za većinsko akumulirano narodno nezadovoljstvo lošim vođenjem rata od strane veoma upitnog državnog vođstva. Pronacističkog! Najpre će se, od mogućih scenarija nešto ovako desiti - masovna narodna pobuna i smena itekako omrzlog državnog vrha! Verovatno da ruski stratezi idu na ovu izglednu opciju!? Tada će se pristupiti pregovorima po ruskom diktatu - kapitualaciji i pripajanju Ukrajine kao ruske istorijske oblasti.

  3. Gagi says:

    Tacno je da ce Rusi iz ovog rata izaci moralno i duhovno uzviseni. Medjutim, doziveli su veliki nacionalni poraz jer se bore za nesto sto je vec bilo njihovo, rodjenu kolevku jer su prethodno dozvolili da im je otmu. Podmetnuta im je nova zivotna ideologija sa zapada, nepoznata u praksi i zivotu ta neproverena ideologija ih je razorila. Bas kao i nas Srbe. Kao sto znamo, Lenjin im je stigao sa zapada i silom oruzja uspostavio taj poslusnicki sistem. Bas kao i kod nas, ni mi nismo imali pojma ko raspolaze Srbijom a znali smo da to nisu "nasi" ljudi koji su zasluzili Srpsku drzavu na Ceru i Kolubari. I kod njih su se kao kod nas "umuvali" neki strani spijuni i agenti, koji su temeljno rusili nase slovensko istorijsko pamcenje i kulturu. Nasilno su nas vodili u novi progres i zivot, gde vise nije bilo vazno sta je cije i ko je ko. Parola je bila "zivot pre svega" i "brat je mio koje vjere bio". Koliko je to nasilnistvo bilo ispravno, videlo se posle zavrsetka te cirkuske predstave i nebrojenim zrtvama nas slovena. Srecom, Rusi su se probudili i bore se za svoju kolevku koja ih je odljuljala, mi za nasu pregovaramo dok se za to vreme u njoj ljuljaju i rastu neka tudja deca. Verovatno cemo "mudrim" i "kompromisnim" pregovorima uspeti da povratimo nasu kolevku da se u njoj ponovo ljuljaju neka novorodjena Srpska deca. Kao sto svako moze primetiti, protekom vremena smo izgubili mnogo nasih kolevki na ovom Balkanu, tu sada rastu i ljuljaju se neki drugi. Verovatno ona "nasa" mila braca kod kojih nam nije bila vazna njihova vera. Za razliku od Rusa, mi Srbi jos spavamo, pod teskom smo hipnozom i uticajem neizivljenih profitera i svakakvin moralnih pokvarenjaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *