Шкоти имају највише израза за снег – 421!

Škoti imaju najviše izraza za sneg – 421!

25 septembra 2015

snegEDINBURG – Škoti imaju najviše izraza za sneg na svetu, daleko više od Inuita (Eskima) koji važe za narod sa najviše reči za bele pahuljice, tvrde istraživači sa Univerziteta u Glazgovu.

Oni ističu da u škotskom jeziku postoji čak 421 izraz za sneg kao što su „flindrikin“ (retka snežna padavina), „feefle“ (snežni vrtlog) i „spitters“ (male snežne pahulje).

Kako prenosi AFP, škotski stručnjaci su popisali sve ikada zabeležene izraze u jeziku koji se u Škotskoj govori više stotina godina.

Deo ovog vokabulara se danas po prvi put pojavio na internetu. Za početak su objavljeni odeljci koji se tiču snega i sporta. Sport je tako zastupljen sa 369 reči, uključujući izraz za igru sa klikerima.

„Vreme je vekovima sastavni deo života ljudi u Škotskoj“, izjavila je Suzan Reni, jedna od učesnica projekta.

„Broj i raznovrsnost reči dokaz su koliko je našim precima bila važna meteorologija, koja je i te kako uticala na njihove živote“, navela je ona.

Za Inuite važi da imaju najmanje 50 izraza za sneg.

Škotski jezik, kojim trenutno govori 1,6 miliona ljudi, često se sagledava kao varijanta starog engleskog jezika, ali postoji mišljenje da se radi o posebnom germanskom jeziku, bliskom norveškom ili danskom. Pojedini istaknuti škotski književnici, poput pesnika Roberta Barnsa, koriste škotski u pisanju svojih dela.

Najpoznatiji škotski izrazi su „bonnie“ (lepa), „lašie“ (devojka), „laddie“ (momak) i „ned“ (delinkvent).

(novosti.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *