ŠKOTSKA: Većina građana za nezavisnost

ŠKOTSKA: Većina građana za nezavisnost

7 septembra 2014

skotska455667788ik8Samo 11 dana pre održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske danas objavljeni rezultti najnovije ankete pokazali su da je prvi put većina stanovnika Škotske za nezavisnost od Velike Britanije.

U ispitivanju, koje je objavio „Sandej tajms“ 51 odsto anketiranih je bilo za nezavisnost, a 49 protiv, ne uzimajući u obzir neodlučne birače.

Iako je vođstvo od dva procenta u okviru statističke greške, rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja značajno povećavaju šanse Škotske nacionalne partije (SNP) na referendumu 18. septembra.

„Sandej tajms“ je, takođe, objavio da je kraljica Elizabeta II postala veoma zabrinuta zbog referenduma o nezavisnosti u Škotskoj i da je zbog toga tražila da je svakodnevno obaveštavaju o razvoju situacije.

Očekuje se da će vlada premijera Dejvida Kamerona sada ponunditi ustupke Škotskoj u poslednjem trenutku, među kojima i vraćanje većih nadležnosti Škotlanđanima, u pokušaju da sačuva uniju Engleske i Škotske koja traje 300 godina.

Izglasavanje nezavisnosti bio bi prelomni događaj koji bi pokrenuo niz pitanja o statusu Velike Britanije u međunarodnoj zajednici, a Kameron bi se našao pod pritiskom da se povuče, navodi AfP.

Škotska zauzima jednu trećinu kopnene teritorije Velike Britanije i u njoj se nalazi sistem „trajdent“ za nuklearno odvraćanje koji bi, kako kaže SNP, u slučaju nezavisnosti morao biti izmešten iz Škotske do 2020. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *