Škotsko glasanje uzdrmaće Veliku Britaniju

Škotsko glasanje uzdrmaće Veliku Britaniju

6 septembra 2014

sskotska1----spoSve do ove nedelje niko van Škotske nije ozbiljno shvatao mogućnost da bi Velika Britanija, najizdržljivija država u Evropi, jedina velika zemlja koja nije pretrpela invaziju, revoluciju ili građanski rat u poslednjih 300 godina, mogla da nestane sa mape. Sada, kako se referendum za nezavisnost Škotske bliži (18. septembar), to odjednom izgleda sasvim moguće. To u dramatično intoniranom tekstu tvrdi i kolumnista Rojtersa Anatol Kalecki, koji kaže da su izgledi za opstanak zajednice poljuljani nakon poslednjeg objavljenog istraživanja javnog mnjenja, na kojem se 47 odsto Škota izjasnilo za samostalnost, a 53 za ostanak u sastavu Velike Britanije, čime se jaz između „separatista“ i „unionista“ bitno smanjio. Početkom godine za odlazak se opredeljivalo 35 odsto, a pre oko mesec dana taj broj popeo se na 40 odsto. Kako se navodi, čak se agencija Jugav (YouGov), koja je radila ispitivanje, iznenadila ocenivši da je pobeda opcije „za otcepljenje“ sada realnija.

Kao katalizator ovog raspoloženja javnosti pominje se prošlonedeljna debata Alistera Darlinga, prvog čoveka „unionista“, i Aleksa Salmonda, premijera Škotske i prvog među zagovornicima pokreta za odvajanje. U ovom sučeljavanju, poslednjem u nizu, gledalište je ocenilo da je pobedu odneo Salmond.

Kampanja je počela krajem maja ove godine (oba tabora imala su na raspolaganju 1.500.000 funti). Legendarni Džejms Bond, glumac Šon Koneri, od početka je glasno za otcepljenje, ali je i Endi Mari, najbolji teniser na Ostrvu, šokirao javnost izjavivši da će, ako Škotska postane nezavisna, igrati za tu samostalnu zemlju. Sa druge strane, Džoan Rouling, poznata spisateljica i autorka serijala romana o Hariju Poteru, donirala je milion funti za kampanju „Zajedno je bolje“. Velika zvezda Dejvid Bouvi poručio je Škotima da ostanu u zajednici, što su učinili i muzičari ser Pol Makartni i Mik Džeger i glumci Majkl Daglas i Juan Mekgregor, prenose britanski tabloidi.

Ni bogataši nisu sedeli skrštenih ruku. Dan za danom štampa je objavljivala otvorena pisma onih koji su „za“ i „protiv“. U listu „Skotsmen“ pojavilo se saopštenje 130 škotskih firmi koje su se izjasnile protiv odvajanja od Londona, dok se u „Heraldu“ našlo pismo drugih 200 firmi koje smatraju da će nezavisnost doneti ekonomsku dobit. I tako mesecima.

„Gardijan“ podseća da oni koji su za samostalnost procenjuju da bi Škotska, kao nezavisna država, imala mnogo bolje izglede na polju ekonomije, jer bi sa svojim brojem stanovnika i načinom funkcionisanja mogla da zaobiđe dramatične potrese, što u sistemu spojenih sudova u kojem je danas to nije slučaj. Posebno se tipovalo na naftu i gas, kojima je ova zemlja bogata i koji joj mogu osigurati dobar start.

Ishod glasanja veoma je ozbiljno pitanje, jer se posledice škotskog „da“ mogu osetiti daleko šire. Džordž Robertson, bivši generalni sekretar NATO-a i nekadašnji britanski ministar odbrane, inače Škot, uporedio je još proletos otcepljenje sa kataklizmom, dodajući da bi to ugrozilo stabilnost sveta i da bi potezi škotskih političara mogli da otežaju Škotskoj da posle eventualnog odvajanja postane članica ove alijanse ili Evropske unije.

Problemi mogu da počnu već dan nakon referenduma, prenosi Rojters, jer bi nezavisnost Škotske dovela do pobune protiv Dejvida Kamerona, britanskog premijera, i to u njegovim redovima – vodila bi je desna struja njegove partije. Veliki ustavni problem pojavio bi se u maju naredne godine, kada bi trebalo da se održe opšti izbori u celoj Britaniji.

Odlazak Škotske urušio bi demokratsku legitimnost bilo koje vlade koja bi nastala nakon tih izbora, tvrdi Kalecki.

Velika Britanija je, svakako, na velikom testu. Ne samo zbog Škotske već i zbog, u poslednje vreme sve češće pominjane, ideje napuštanja Evropske unije, o čemu je nedavno, pred novinarima na Ostrvu, govorio Boris Džonson, prvi čovek Londona, a o čemu bi njeni građani trebalo da se izjasne na referendumu 2017. Zanimljivo je istaći da je do sada baš Škotska važila za sredinu koja je većinski proevropska.

Podsetimo, Škotska je postala deo Ujedinjenog Kraljevstva pre 307 godina, potpisavši sa Engleskom sporazum o ujedinjenju koji je stupio na snagu 1. maja 1707. godine.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *